ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην 85η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: «Η ανασφάλεια πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2021, 12:58
Στην 85η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: «Η ανασφάλεια πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»
Facebook Twitter Whatsapp

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo, πραγματοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10:00 και μπροστά από τα γραφεία της διοίκησης του οργανισμού τον υποδέχτηκαν η διοίκηση της ΔΕΘ, αλλά και στελέχη και βουλευτές του κόμματος του.

Στη συνάντηση που ακολούθησε ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στους στόχους και στην μέχρι τώρα πορεία της ΔΕΘ αλλά και στις εξελίξεις με το θέμα της ανάπλασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ξεκίνησε σχολιάζοντας  την πορεία της οικονομίας της χώρας,  λέγοντας πως η πραγματική οικονομία έχει πρόβλημα, ενώ η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω του κύματος ακριβείας που έχει ξεσπάσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την πόλη της Θεσσαλονίκης που σύμφωνα με τον ίδιο έχει μείνει πίσω στα μεγάλα έργα που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαν προωθηθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα έργα στο λιμάνι για τη σιδηροδρομική σύνδεση με το Εθνικό οδικό δίκτυο, υποδομές διαμεταφορών, αλλά και το μετρό το οποίο όπως είπε θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί ακόμη και χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου.

 «Η Θεσσαλονίκη αξίζει περισσότερο σεβασμό και λιγότερα “θα” και υποσχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Το κρίσιμο και το σημαντικό, είναι η επανεκκίνηση της δραστηριότητας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση είναι εδώ και συνεχίζει να αποτελεί ένα αναπτυξιακό πόλο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και τόνισε: "Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έχει τη Θεσσαλονίκη ως επίκεντρο μεγάλων γεγονότων ακόμα και διακρατικών συναντήσεων, όπως εμείς είχαμε επιχειρήσει, αλλά κυρίως είναι το γεγονός ότι πολύ σημαντικά έργα για την πόλη έχουν μείνει πίσω και κάποια από αυτά αγνοούνται. Όπως το διαμετακομιστικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου, η σιδηροδρομική διασύνδεση της Εγνατίας, το λιμάνι, τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, τα συγκοινωνιακά προβλήματα της πόλης, ο ΟΑΣΘ, το μετρό το οποίο θα μπορούσε ήδη να είχε ξεκινήσει και να αποτελεί μία ανακούφιση για τους πολίτες, ενδεχομένως χωρίς έναν σταθμό, όπως και στην Αθήνα είχε γίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για τους Θεσσαλονικείς και την πόλη". 

Ως προς το θέμα της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ, έκανε σαφή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογράμμισε: "Χαίρομαι που ακούω ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρά. Θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός σε σχέση με τη θέση και τη στάση μας, καθότι γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός, οριζόντια στην κοινωνία των Θεσσαλονικέων και σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Εγώ επιμένω στην άποψη, και ως πολεοδόμος, ότι η ΔΕΘ αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι ενδεχόμενα σχέδια που μπορεί να είχαν ενδιαφέρον, για τη μεταφορά της Έκθεσης αλλού, θα ήταν σχέδια που θα απαιτούσαν ένα τεράστιο κόστος, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά τους. Ωστόσο, θέλω να συνταχθώ με όλους εκείνους οι οποίοι επιμένουν αυστηρά να διεκδικούν την καλύτερη δυνατή λύση, τη βέλτιστη δυνατή λύση που θα αποδίδει το μέγιστο δυνατό χώρο στους πολίτες - ελεύθερο δημόσιο χώρο και το μέγιστο δυνατό χώρο πρασίνου στο πλαίσιο της ανάπλασης της ΔΕΘ. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι περνάμε σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, που είναι το κυρίαρχο γεγονός για τις ζωές όλων μας. Συνεπώς και η ζωή στην πόλη έχει πολύ μεγάλη αξία. 

Η Θεσσαλονίκη γνωρίζω ότι είναι μία από τις πόλεις με τη μικρότερη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 'Αρα, είναι πολύ κρίσιμο, τα όποια σχέδια να έχουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση σε ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στην 'Αγία Φωτεινή'. Εγώ θα έλεγα κι άλλες προτάσεις: Επί των ημερών όμως, ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια για την απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Για το στρατόπεδο Παύλου Μελά - το ολοκληρώσαμε - ξεκινήσαμε για το στρατόπεδο Κόδρα, από ό,τι ξέρω και αυτό δεν προχωράει.

Συνεχίζω να μην κατανοώ την αναγκαιότητα ύπαρξης μεγάλων στρατόπεδων μέσα στον αστικό ιστό και ιδιαίτερα σε μία μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Να αποδοθεί χώρος πρασίνου, ελεύθερος δημόσιος χώρος τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να δούμε ένα σχέδιο ανάπλασης το οποίο δεν θα είναι φαραωνικό, δεν θα γεμίσει με τσιμέντο, αλλά με πράσινο και χώρους αναψυχής και τους απαραίτητους, βέβαια, χώρους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τα απαραίτητα γεγονότα, εμπορικά και πολιτιστικά, που έχει ανάγκη μία Διεθνής Έκθεση. Οι πολίτες και η πόλη της Θεσσαλονίκης αξίζουν μία μεγαλύτερη προσοχή και έναν μεγαλύτερο σεβασμό. Λιγότερες υποσχέσεις,λιγότερα 'θα' και περισσότερη δουλειά, περισσότερα έργα". 

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τα χαρακτηριστικά της 85ης ΔΕΘ και τόνισε πώς ελήφθη η απόφαση, να πραγματοποιηθεί αυτή μέσα στις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, για να σημάνει την επανεκκίνηση. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συναντήθηκε και με εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΘ -Helexpo.Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν βουλευτές του κόμματος. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr