ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα -Αν υποβληθεί αίτημα από Τουρκία για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ίσως απαντηθεί θετικά

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2021, 13:52
Οικονόμου για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα -Αν υποβληθεί αίτημα από Τουρκία για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ίσως απαντηθεί θετικά
Facebook Twitter Whatsapp

Ενημέρωση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της EUMED9 άρχισε την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου. Όπως είπε μείζονος σημασίας είναι οι συμφωνίες που έγιναν για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, για το μεταναστευτικό αλλά και για τις ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι έδειξε πως δεν έχει καταλάβει τίποτα. Τον κατηγόρησε οτι έδειξε αλαζονεία απέναντι στους πολίτες που τον καταψήφισαν. Το ρολόι του κ. τσίπρα έχει κολλήσει στο 2014. Κατέφυγε στα ψέμματα ότι ο πρωθυπουργός νομοθετεί για να ευνοήσει συγκεκριμένη μερίδα πολιτών.

Το απόγευμα θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Για ομιλία Τσίπρα: Η περιβόητη περήφανη διαπραγμάτευση του α εξαμήνου οδηγησε σε μεγάλα βάρη στις πλάτες της κοινωνίας. η πραγματικότητα είναι ότι έβαλε τους φορολογούμενους της μεσαίας τάξης να πληρώνουν αυξημένους φόρους. Για τις γονικές παροχές, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποκρύπτει την πραγματικότητα οτι όποιος έχει μια περιουσία 150.000 και πάνω θα μπορεί να τα μεταβιβάζει στα παιδιά του χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο. Οποιαδήποτε απόπειρα να μας ταυτίσει με μια δήθεν ελίτ που έχουν στο μυαλό τους, - είναι αγκυλωμένοι στο παρελθόν- διαψεύδεται από την πολιτική μας σε όλα τα επίπεδα.

Για e-food και ντελιβεράδες: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα η επιλογή της εταιρείας και ο τρόπος που φρόντισε  να την επικοινωνήσει και το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε για τους εργαζόμενους στο χωρο του ντελίβερι. Η δική μας κυβέρνηση υποχρέωσε τους εργοδότες να αγοράζουν τον εξοπλισμό των εργαζομένων, που τους εδωσε τη δυνατοτητα να συνδικαλίζονται και να ειναι διακριτες οι σχεσεις εργασίας.

Για ραντεβού με Ερντογάν: Μέχρι στιγμής τα προγράμματα δεν συμπτίπτουν. Δεν έχει αλλάξει προς ώρας αυτό αν ο κ. ερβτογάν παρατείνει την παρουσία του και υποβληθεί αίτημα για συνάντηση θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί, νομιζω θετικά. Σε άλλο ερώτημα για ποιο λόγο ο κ. Ερντογάν προέβη σε αυτή τη δήλωση,ανακοίνωσε δηλαδή κα΄τι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο γιατί μπορεί να το έκανε αυτό.

Για Τουρκία και προκλήσεις: Η στάση της χώρας μας είναι σταθερή και πάγια. Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα περιστατικά αυτά. Η χώρα μας υπερασπίζεται τα δικαιωμάτα της με βαση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Για κορωνοϊό και σχολεία: Κάθε Τετάρτη θα ανακοινωνοντια από ΕΟΔΥ στοιχεία για τα παιδιά 4-17 ετων που νοσούν. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατακόρυφα από τον περασμέμο Μάρτιο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ενα πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων. Ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε εξετάζεται και η παρέμβαση της κυβέρνησης. Βούλησή μας είναι να μείνουν τα σχολεία ανοικτά και ασφαλή.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση 

Σύνοδος EUMED 9

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» οκτώ ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματά της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην Πολιτική Διακήρυξη, όσο και  στη Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. 
Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ΄ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο για την EUMED 9. Όπως είναι γνωστό ο  Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και την ευημερία της κοινωνίας μας, αφού ο τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με  τη φύση.

Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.  Ομόφωνα οι ηγέτες των 9  καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών.
Τέλος, τέθηκε  το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναδείχθηκε η πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο Πρωθυπουργός -με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και την συνεχή του προσπάθεια- έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα.

Φιλοξενία προσφύγων - προσφυγικές ροές 

Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για δομή  που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση.  Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω.
Θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον  Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49% .
Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα  με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

Δ.Ε.Θ.

Το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ., τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αρκέστηκε να επαναλαμβάνει όλα όσα έλεγε την περίοδο της διακυβέρνησής του, δείχνοντας αλαζονεία απέναντι στους πολίτες που τον καταψήφισαν και  αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές, που έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019 και μετά. Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε. 

Δεν  απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα.  Και αυτό γιατί κατανοεί την πραγματικότητα μέσω παρωχημένων ερμηνευτικών εργαλείων. Επειδή  δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο, επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα. Το ποιο αγαπημένο ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους, για τους λίγους και τους ισχυρούς. 
Η ιστορία όμως έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας  νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης,  ενώ η Κυβέρνησή μας σήμερα νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα όλων των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν, το πλαίσιο σκέψης του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό.  Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση», παρά το γεγονός ότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η «νέα αρχή».

Η δική μας  κουλτούρα ,η δική μας πολιτική αρχή είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι  η διασφάλιση του ατομικού συμφέροντος μέσα από την προαγωγή του συνολικού αγαθού. Η πολιτική της Κυβέρνησης έως σήμερα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. έχουν ως κοινό παρονομαστή την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να αφήνουν κανένα πίσω. 
Η κατάργηση των φορών στη γονική παροχή και τη δωρεά, η συνέχιση της μείωσης ΕΝΦΙΑ, η συνέχιση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργούν  σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος, η εκ νέου αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, οι επενδύσεις που προσελκύουμε και δημιουργούν δουλειές και θέσεις εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, η αναβάθμιση των σπουδών και του δημόσιου σχολείου, η στήριξη των νέων γονιών, η αύξηση κατά 22% βασικών επιδομάτων σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2020 και τόσα άλλα που πετύχαμε μέσα στις συνθήκες κρίσης είναι η αλήθεια που γνωρίζουν οι Έλληνες και η καλύτερη απάντηση.

Θέλω να συνεχίσω με δυο ανακοινώσεις.

Αύριο το απόγευμα θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κυρίας Θεοδωρίδου και της κυρίας Παπαευαγγέλου . Θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube Υπουργείου Παιδείας -θα βγουν σε λίγο και οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας-  και θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr