current views are: 8

25 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση07:10

«Ακραίως»: Σ. Αναγνωστοπούλου και Κ. Χατζηδάκης για την Αγιά Σοφιά και τις επιδιώξεις Ερντογάν

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή την τελευταία τουρκική πρόκληση στην Αγία Σοφιά, συζητήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή “Ακραίως” του ΣΚΑΙ με τον Τάκη Χατζή.

Δημοσίευση 07:10’

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή την τελευταία τουρκική πρόκληση στην Αγία Σοφιά, συζητήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή “Ακραίως” του ΣΚΑΙ με τον Τάκη Χατζή.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή την τελευταία τουρκική πρόκληση στην Αγιά Σοφιά, συζητήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή “Ακραίως” του ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σε ότι αφορά τις επιδιώξεις του κ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψή ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας ηγέτης που αρέσει δεν αρέσει έχει ένα διαμέτρημα, για αυτό και παραμένει τόσα χρόνια στον αφρό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καποιο μεγάλο αντίπαλο αυτή την στιγμή στην Τουρκία και συνέχισε λέγοντας ότι για αυτό τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Από τη μεριά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε ότι το θέμα  της Αγιάς Σοφιάς είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης και απαξίωσης του κεμαλικού αφηγήματος. Μάλιστα τόνισε ότι ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει την Αγία Σοφιά ως τζαμί, απέτυχε. 

Σε ερώτηση του κ. Χατζή στον Αντιπρόεδρο της ΝΔ  αναφορικά με  την θέση της Ελλάδας στο εν λόγω ζήτημα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ιδιοτυπία της Τουρκίας αυτή την ώρα επηρεάζει την Ελλάδα. ” Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος που έχει και δεν έχει σχέση τη Δύση ταυτόχρονα προσπαθεί να έχει μια επιρροή στην ευρύτερη περιοχή αλλά έχει ανοιχτά θέματα με τους γείτονες.. Δεδομένου άτι η Τουρκία δεν είναι αυτή που ήταν 20  χρόνια πριν αυτό επηρεάζει την θέση της Ελλάδας.” Πρόσθεσε δε ότι η γείτονα χώρα στέλνει μπερδεμένα μηνύματα προς τα έξω”.

“Εάν το καλοκαίρι του 2015 με όλα τα πειράματα του  κ Βαρουφάκη δεν ήταν  η γαιοστρατηγική  θέση της χώρας αυτή που είναι δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα θα ήταν στην ευρωζώνη” σχολίασε ακόμη.

Ο κ.Χατζηδάκης έκανε λόγο για δυο κυβερνήσεις στη συσκευασία της μιας, κάνοντας αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Κάμμενο και τον κ. Τσίπρα που είναι σε άλλο μήκος κύματος κάνοντας μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη Γιλντιρίμ.

Η δημοσιογραφος Χριστίνα Κοραή είπε ότι η κυβέρνηση ασκεί δυό ειδών εξωτερική πολιτική σήμερα, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός πέρασε “μαλακά” το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό ζήτημα (στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλντιρίμ) και έθιξε ότι εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του μεταναστευτικού. 

Από την άλλη μεριά η πρώην  αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας  κ. Αναγνωστοπούλου προς απάντηση των όσων ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης περί “διγλωσσίας” είπε ότι ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν φοβήθηκε μπροστά στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι με του Ανεξάρτητους Έλληνες υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι  ο Πρωθυπουργός της  χώρας εκφράζει την γραμμή της κυβέρνησης (με την οποία η ίδια συμφωνεί)  με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δείχνοντας σε όλους πια είναι η κατεύθυνση. 


σχετικα αρθρα