ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg για Ερντογάν: «Δείχνει» Χάγη για τα ελληνοτουρκικά - Εχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:09
Μητσοτάκης στο Bloomberg για Ερντογάν: «Δείχνει» Χάγη για τα ελληνοτουρκικά - Εχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Με Ελληνοτουρκικά και οικονομία σε πρώτο πλάνο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Mε την ελπίδα του το 2022 να είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όσο για τη διεθνή κρίση τιμών, ανέφερε πως δεν αναμένουμε αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως το «κυρίως πιάτο» αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά πέρυσι αλλά φέτος ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πάντα ήμουν ανοικτός και ειλικρινής στις σχέσεις μου με την Τουρκία. Υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα και νομικά ζητήματα».  

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι υπάρχει μόνο μια λύση και αυτή είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. 

«Είχαμε παρόμοια προβλήματα με την Ιταλία, και με την Αίγυπτο αλλά προχωρήσαμε σε συμφωνίες κάνοντας όλοι μας τους απαραίτητους συμβιβασμούς και δείξαμε στην Τουρκία ότι υπάρχει τρόπο να το λύσουμε χωρίς την χρήση υπερβολικής ρητορικής και εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο προσφυγικό. «Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επανάληψη αυτού που έγινε το 2015 με τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με ανθρώπινο τρόπο. Σώζουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους επίσης είναι ότι θα πατάξουμε τους λαθροδιακινητές και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να λύσουμε το προσφυγικό».

Μεταρρυθμίσεις εν αναμονή ξένων επενδύσεων

«Γίναμε κυβέρνηση το 2019 με την ξεκάθαρη εντολή να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Παρά την πανδημία του κορονοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιξε το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση», επεσήμανε στη συνέχεια της συνέντευξης. Συμπλήρωσε, δε, πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις, με το κλίμα στη χώρα να έχει βελτιωθεί σημαντικά έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση πλήττει με τρόπο βάναυσο τη λεκάνη της Μεσογείου» τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Είχαμε βάλει στόχο αυτό να συμβεί έως το 2028, αλλά πιθανώς να το επιτύχουμε έως το 2025. Προσθέτουμε στο ενεργειακό μείγμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όλα αυτά υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα τα επόμενα 6 χρόνια».

«Λύση με σφραγίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακρίβεια»

Αναφορικά με τις τιμές του ρεύματος ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα και μέσω κρατικής ενίσχυσης, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής του ρεύματος».

«Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr