ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κοινή γραμμή Κατρούγκαλος - Βενιζέλος: Επίθεση στην κυβέρνηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2021, 19:11
Σε κοινή γραμμή Κατρούγκαλος - Βενιζέλος: Επίθεση στην κυβέρνηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Facebook Twitter Whatsapp

Kατρούγκαλος: «Ανοίκειο το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής» - Βενιζέλος: «Βαθιά ανιστόρητη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κοινή γραμμή ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπολύουν τα «βέλη» τους κατά της κυβέρνησης για την αντίδρασή της μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 δήλωσε ότι θεωρεί ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Αφορμή, η αόριστη διατύπωση περί «δυσαρέσκειας» και «ενόχλησης» της κυβέρνησης. Όμως, σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, «ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειάς του».

«Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική. Επί του προκειμένου, δεν θεωρώ προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα», συνέχισε ο πρώην υπουργός.

Τόνισε επίσης πως πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Ταλάτ, όμως για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή.

Τέλος, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει ​κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Για βαθιά ανιστόρητη τοποθέτηση εγκαλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Βαθιά ανιστόρητη» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου κατά την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου, εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

Πιο συγκεκριμένα, στην πλήρη τοποθέτησή του αναφέρονται τα εξής: «Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Όσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζει πως αποτελεί θεσμό του διεθνούς δημοσίου δικαίου: «Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για «μυωπικές» επικρίσεις: «Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική. Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου».

Τέλος, ο πρώην υπουργός καταλήγει: «Αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr