ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» Δένδια στη Νέα Υόρκη - Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2021, 07:32
Συνεχίζεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» Δένδια στη Νέα Υόρκη - Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του τετ α τετ του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στην τριμερή Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου.

Διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, καθώς και τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερα στενή σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τουρκική συμπεριφορά και εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση Δένδια - Σούκρι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίστηκε καταρχήν από αμφότερες πλευρές η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, για την στήριξη που παρέχουν στην Αίγυπτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βασικό θέμα που εξετάσθηκε κατά την διμερή συνάντηση ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον πρόσφατης κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού, ενέργεια για την οποία σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες να πραγματοποιηθεί έντονη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε από την πλευρά του στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του Αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τριμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επαναλήφθηκε η εξαίρετη σχέση μεταξύ των τριών χωρών και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα επιφορτιστεί την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η προσεχής τριμερής συνάντηση κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι η ένατη συνάντηση από το 2014, κάτι που υποδηλώνει τις τακτικές και στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα από τα προγράμματα τριμερούς συνεργασίας, έγινε επίσης συζήτηση για την στάση της Τουρκίας και τον ρόλο της στην Λιβύη. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία και στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr