ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Πολάκη σε Πλεύρη για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Το παράδειγμα της Σουηδίας και η «επιστολή εταιρείας που αποκρύψατε»

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2021, 08:44
Σκληρή απάντηση Πολάκη σε Πλεύρη για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Το παράδειγμα της Σουηδίας και η «επιστολή εταιρείας που αποκρύψατε»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Παύλος Πολάκης με αφορμή τον δημόσιο διάλογο για τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, καθώς και την απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έσπευσε να δημοσιεύσει ο υπουργός Υγείας, απαντά στα επιχειρήματα του κ. Πλεύρη.

Σκληρή απάντηση στο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, για το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης με αφορμή τον δημόσιο διάλογο των ημερών για τη χρήση των μονοκλωνικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, καθώς και την απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έσπευσε να δημοσιεύσει ο υπουργός Υγείας, απαντά στα επιχειρήματα του κ. Πλεύρη.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων υποστηρίζει ότι από τον Φλεβάρη - Μάρτη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αντισωμάτων που παρήγαγαν (τρεις μάλιστα εταιρείες: Regeneron, Lilly, Glaxo) είναι δραστικός απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές και της Δέλτα συμπεριλαμβανομένης. Μάλιστα, τονίζει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τα μονοκλωνικά φάρμακα κι έχουν δει σημαντική βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι αν γινόταν χρήση τους στην Ελλάδα οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από κορωνοϊό «θα είχαν σωθεί».

Ο κ. Πολάκης φέρνει ως παράδειγμα τη Σουηδία, λέγοντας πως «με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και ίδια περίπου εμβολιαστική κάλυψη, έχει καταφέρει από τον Φεβρουάριο να "επιπεδώσει" τους θανάτους, ενώ η δική μας καμπύλη συνεχώς αυξομειώνεται».

Επίσης καταγγέλλει πως «Πρέπει να απολογηθείς κι εσύ κ. Πλεύρη και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 δεν απαντήσατε ποτέ σε επιστολή της εταιρείας Lilly προς το Υπουργείο, με το ερώτημα να δεσμεύσουν 1000-2000 δόσεις το μήνα για τις ανάγκες της χώρας μας! Επιστολή που αποκρύψατε και που, επαναλαμβάνω, δεν απαντήθηκε ποτέ!».

Ολόκληρη η απάντηση Πολάκη:

«Διάβασα την απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τη δικαίωση στην επιμονή μας να συμπεριληφθούν από πέρυσι το Νοέμβριο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

κ. Πλεύρη, άκου να μαθαίνεις…:

Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ούτε συμμετέχει σε καμία διεθνή προσπάθεια. Απλά κάνει ότι της λένε, ως φτωχός συγγενής στην Ε.Ε. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και προσφάτως η Αγγλία, προμηθεύτηκαν αυτοτελώς και μόνες τους, χωρίς να περιμένουν την ευρωπαϊκή επιτροπή, μεγάλες ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων για τους πολίτες των χωρών τους αμέσως μόλις ο ΕΜΑ έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2021! (αν δεις τα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μετά τη χρήση των αντισωμάτων στις χώρες αυτές, θα καταλάβεις το αποτέλεσμα). Εμείς τι περιμέναμε και γιατί; Μην τυχόν μας μαλώσουν;

Ήδη από τον Φλεβάρη - Μάρτη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αντισωμάτων που παρήγαγαν (τρεις μάλιστα εταιρείες: Regeneron, Lilly, Glaxo) είναι δραστικός απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές και της Δέλτα συμπεριλαμβανομένης.

Η μελέτη που πονηρά αναφέρεις ότι ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο για να δικαιολογήσεις την καθυστέρηση, αφορά στον συνδυασμό αντισωμάτων της Lilly και όχι των άλλων δύο εταιρειών. Η Lilly άλλωστε ήταν η πρώτη εταιρεία που πήρε έκτακτη έγκριση από τον FDA (και μάλιστα πριν την αντίστοιχη έκτακτη έγκριση του εμβολίου της Pfizer) για το αντίσωμα βαμλαμινιβαμπη, το οποίο έσωσε χιλιάδες ζωές εκεί που χορηγήθηκε, αλλά αποδείχτηκε μετά στην πορεία πως στη μετάλλαξη Δέλτα υπήρχε ένα ποσοστό 11% που δεν τους κάλυπτε. Γι’ αυτό η Lilly έφτιαξε και αυτή συνδυασμό δυο αντισωμάτων, όπως η Regeneron, που αποδείχτηκε πως είναι δραστικότατο! Αν είχαμε φέρει ακόμα και το πρώτο αντίσωμα τότε που το λέγαμε, θα είχαμε σώσει και εδώ χιλιάδες από τους νεκρούς του Μαρτίου-Μαΐου του 2021, καθώς τότε κυρίαρχες μεταλλάξεις ήταν η Άλφα και η Βήτα που τις κάλυπτε πλήρως! Η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας και στην Ευρώπη ήρθε μετά!

Όσο δε για τη φράση περί επιστημονικής άγνοιας του ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε ο δικηγόρος Πλεύρης να απευθύνει προς εμάς, μας θυμίζει το «έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου»! Αυτό που εμείς λέμε από την αρχή είναι ότι πρέπει μέσα από ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων να χορηγούνται τα φάρμακα νωρίς στην πορεία της νόσου (μέχρι την 7η-8η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων), σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν βαριά. Ακριβώς για να μην εξελιχθεί η νόσος τους και «φρακάρει» το σύστημα το σύστημα στις κλινικές Covid και κυρίως στις ΜΕΘ (δηλ. σε ηλικιωμένους, έχοντες συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένους, με κακοήθειες και ευπαθείς ομάδες). Αυτά δηλαδή που λέγαμε πέρυσι το Νοέμβριο από το βήμα της Βουλής και έκαναν τους κουφούς, μας τα λέει τώρα ο άσχετος και γελοιωδέστατος, αντί να απολογηθεί στους συγγενείς των 14.575 θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, που οι μισοί τουλάχιστον θα είχαν ΣΩΘΕΙ!!!!

Πρέπει να απολογηθείς κι εσύ κ. Πλεύρη και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 δεν απαντήσατε ποτέ σε επιστολή της εταιρείας Lilly προς το Υπουργείο, με το ερώτημα να δεσμεύσουν 1000-2000 δόσεις το μήνα για τις ανάγκες της χώρας μας! Επιστολή που αποκρύψατε και που, επαναλαμβάνω, δεν απαντήθηκε ποτέ!

Και τέλος, για να το κάνω ακόμα πιο λιανά: Θανάση Πλεύρη θα στο πω παραστατικά μήπως και αντιληφθείς το πόσο επικίνδυνοι είστε για τη δημόσια υγεία! Έχουμε ήδη φτάσει τη Σουηδία σε νεκρούς και δυστυχώς σε 5-7 μέρες θα την ξεπεράσουμε... Η Σουηδία με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και ίδια περίπου εμβολιαστική κάλυψη, έχει καταφέρει από τον Φεβρουάριο να "επιπεδώσει" τους θανάτους, ενώ η δική μας καμπύλη συνεχώς αυξομειώνεται. Η Σουηδία, η οποία δεν είχε ποτέ lockdown -σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε το πιο μακρόχρονο στην Ευρώπη- χορηγεί παράλληλα με τα εμβόλια και τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, από τις αρχές Μαρτίου όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Κατάλαβες τώρα Πλεύρη που οφείλεται η διαφορά; Όσα ακαταδίωκτα και να ψηφίσετε (τα οποία κρίνονται από τα Δικαστήρια για τη συνταγματικότητά τους), να ξέρεις ένα πράγμα: Τίποτα δεν θα ξεχαστεί! Θα λογοδοτήσετε και πολιτικά και ποινικά για το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχαν σωθεί άνθρωποι και εσείς τους στερήσατε ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή!».

Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καιροσκοπεί

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Υγείας, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «καιροσκοπεί με την υγεία των Ελλήνων, διαστρεβλώνοντας της αλήθεια

Ο κ. Πλεύρης διευκρινίζει ότι η χώρα μας παρακολουθεί πλήρως και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο τονίζει τα αποτελέσματα ερευνών καθιστούν πλέον τη θεραπεία αυτή, ως πιθανή επιλογή για την Ελλάδα, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, ως μια ωστόσο θεραπεία που δεν έχει λάβει έγκριση και επομένως πρέπει να διατίθεται υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πιλοτική εφαρμογή και σε στάδιο που δεν έχει λάβει έγκριση θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την μόνη μέχρι σήμερα δυνατότητα αντιμετώπισης της πανδημίας που είναι ο εμβολιασμός και οι επιστημονικά ανυπόστατες και πολιτικά καιροσκοπικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζουν αυτήν την προσπάθεια» τονίζει.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη: 

«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ καιροσκοπεί με την Υγεία των Ελλήνων πολιτών, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και δυναμιτίζοντας την εθνική προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Απαντώντας στην ανέξοδη ανακοίνωση που έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και “φτηνής” αντιπολίτευσης επισημαίνω: 

Το Υπουργείο Υγείας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, από τον Φεβρουάριο του 2021 συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Κοινής Προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων, και μάλιστα σε όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιριών. Επομένως η Ελλάδα παρακολουθεί πλήρως και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα. 

Η βασική συνισταμένη χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η κάλυψη έναντι των επικρατέστερων μεταλλάξεων του ιού στην εκάστοτε χώρα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις γνωματεύσεις του αρμόδιου Οργανισμού Φαρμάκων.

Η χώρα, όπως επιτάσσει η διεθνής πρακτική, ανέμενε αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τα οποία δημοσιεύτηκαν μόλις τον Αύγουστο του 2021, και υποδείκνυαν ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να βελτιώσει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Επιπρόσθετα, με βάση αποτελέσματα κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ που δημοσιεύτηκαν στις 3 Αυγούστου, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα στις μεταλλάξεις του ιού συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα. 

Τα αποτελέσματα αυτά, καθιστούν πλέον τη θεραπεία αυτή, ως πιθανή επιλογή για την Ελλάδα, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, ως μια ωστόσο θεραπεία που δεν έχει λάβει έγκριση και επομένως πρέπει να διατίθεται υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ ασθενείς, έγκειται στην παντελή επιστημονική άγνοια ότι η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που απαιτούν υψηλή ροή οξυγόνου, αλλά σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. 

Οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19, που λόγω του ότι δεν έχουν λάβει εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα και η επάρκεια τους είναι περιορισμένη, θα είναι διαθέσιμες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως πιλοτική διαδικασία, άμεσα και όταν κριθούν ενδεδειγμένες βάσει των διεθνών κανόνων. 

Η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας με βάση την επιστημονική έρευνα και την Ευρωπαϊκή πρακτική και όχι με γνώμονα τον καιροσκοπισμό των εντυπώσεων που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Προς τούτο το Υπουργείο Υγείας ήδη έχει επεξεργαστεί  διάταξη που θα ορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις προμήθειας και διάθεσης αυτών των θεραπειών, με γνώμονα τις επιστημονικές εισηγήσεις, τις εγκριτικές διαδικασίες και όχι την φθηνή αντιπολιτευτική υστερία. 

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πιλοτική εφαρμογή και σε στάδιο που δεν έχει λάβει έγκριση θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την μόνη μέχρι σήμερα δυνατότητα αντιμετώπισης της πανδημίας που είναι ο εμβολιασμός και οι επιστημονικά ανυπόστατες και πολιτικά καιροσκοπικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζουν αυτήν την προσπάθεια».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr