ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συγγνώμη του Ελπιδοφόρου και η συνάντηση με Μητσοτάκη - «Δεν ξεκινήσαμε καλά» λέει ο Ερντογάν για Μπάιντεν μετά το πικρό ποτήρι - Δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48
Η συγγνώμη του Ελπιδοφόρου και η συνάντηση με Μητσοτάκη - «Δεν ξεκινήσαμε καλά» λέει ο Ερντογάν για Μπάιντεν μετά το πικρό ποτήρι - Δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ομιλία στον ΟΗΕ. Με «άδειες βαλίτσες» η επιστροφή Ερντογάν στην Τουρκία.

Η μεγάλη κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μετά την παρουσία του στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» στο Μανχάταν μαζί με τον Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ που κινούνται στη γραμμή της «λύσης» του κυπριακού με διχοτόμηση του νησιού, φαίνεται να βαίνει προς μια εκτόνωση.

Η «συγγνώμη» που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος, έστω με καθυστέρηση τεσσάρων 24ωρων, αργά χθες το βράδυ, οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο να συναντήσει έστω και τυπικά τον Ασχιεπίσκοπο, για λίγα λεπτά, στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα της πλήρους ρήξης θα επέφερε ακόμη πιο βαρύ πλήγμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπήρχε εναντίον του ιεράρχη ήταν ότι αποθαρρύνθηκε από εκπροσώπους της ομογένειας να παραβρεθεί ακόμη και στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του πρωθυπουργού.

«Οδύνη»

Ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις σε βάρος του, καθώς ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχει βιώσει τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες. «Θέλω να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής» τόνισε. «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτόν τον σκοπό».

Ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι θα συναντηθεί με την διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal, την ώρα της προγραμματισμένης ξενάγησης του από τον ιεράρχη στον ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του, στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης, όπου έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι με χιλιάδες νεκρούς, από το χτύπημα της Αλ Κάιντα, θα δει τον Ελπιδοφόρο κάπου εμβόλιμα. Πιθανόν στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ.

Χάσμα Ερντογάν - Μπάιντεν

Η πληγή θα κάνει καιρό να κλείσει, πάντως. Πολύ περισσότερο που ήταν προβληματικό όλο το ταξίδι του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και το ενσταντανέ με τον Ελπιδοφόρο ήταν το μόνο που είχε στις αποσκευές του επιστρέφοντας στην Τουρκία αφού χάθηκε στη... μετάφραση και το τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό που ο ίδιος προανήγγειλε άνευ συνεννοήσεως με την Αθήνα.

Πικρό ήταν το ποτήρι που ήπιε στην Αμερική ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Μπάιντεν του γύρισε την πλάτη. Χολωμένος δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής ότι «το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δυστυχώς δεν είναι καλό». «Κυβερνώ 19 χρόνια και μπορώ να το πω αυτό» τόνισε. «Εγώ συνεργάστηκα με τον γιο Μπους, με τον κύριο Ομπάμα με τον κύριο Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν. Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις». 

Αναφέρθηκε και στα F-35. «Πληρώσαμε 1.4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν» δήλωσε. «Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό». 

Φλερτ με Πούτιν

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι «για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει» και ξεκίνησε νέο φλερτ με Πούτιν. «Αν δεν πάρουμε F-35, θα πάρουμε μαχητικά από αλλού» τόνισε. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, στέλνοντας μηνύματα στο Λευκό Οίκο. «Έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι» δήλωσε. «Δεν υπάρχουν επιτροπές, θα συναντηθούμε οι δυο μας. Δεν θα συζητήσουμε μόνο το Ιντλίμπ αλλά και τις σχέσεις Ρωσίας- Toυρκίας και τη Συρία. Εκεί, χωρίς να έχουμε τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Ρωσίας-Toυρκίας». 

Στη Χάγη!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. Ως μόνη λύση έδειξε το Διεθνές Δίκαιο. Εμμέσως αναφέρθηκε και στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που είναι η μόνη ελληνο-τουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Επισήμανε ότι και με άλλες χώρες (Ιταλία, Αλβανία) υπήρχαν διαφορές αλλά ακολούθησαν συμβιβασμοί. Στην Χάγη η Ελλάδα θα πάει με την Αλβανό, χρειάζεται συνυποσχετικό.

Με Γκουντέρες

«Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας, ενώ παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των ΗΕ και της UNCLOS» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον γεγονός γραμματέα του ΟΗΕ Γκουντέρες.

Στρατιωτικά ισχυρότεροι

Το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι «ισχυρότερη στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το “brand” Ελλάδα» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του The Hellenic Initiative. «Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας».

Ομιλία στον ΟΗΕ

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί κεντρικό άξονα της ομιλίας που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα αναφερθεί αναλυτικά στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, στα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδα αλλά και το ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΕ και ο ΟΗΕ. Ψηλά στην ατζέντα του είναι η κλιματική κρίση και οι προκλήσεις για μια πράσινη οικονομία.

Δείπνο με Μακρόν στο Παρίσι

Την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου την Δευτέρα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, τα ζεύγη Μητσοτάκη - Μακρόν θα δειπνήσουν μαζί. Θα είναι η δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Γάλλου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED 9, που έγινε στην Αθήνα.

Η αποχώρηση της Μέρκελ αλλά και η νέα στρατηγική Μπάϊντεν με το βλέμμα στην Κίνα, αναβαθμίζει τον ρόλο της Γαλλίας. Ο Μακρόν σταθερά είναι ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr