current views are: 12

24 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση17:38

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη – Εικόνες από το τετ α τετ

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε μετά και τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία καί του Τατάρ.

Δημοσίευση 17:38’

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε μετά και τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία καί του Τατάρ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε μετά και τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία καί του Τατάρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Μετά τη συνάντηση ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξε χειραψία και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλα κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως αναφέρει ο ekirikas.com.

Δημόσια συγγνώμη από τον Ελπιδοφόρο

Σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που άθελά του προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τονίζει επίσης ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτελεί αναγνώριση των κατεχομένων.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Πηγή φωτογραφίας: ekirikas.com

σχετικα αρθρα