ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Ζούμε συνεχώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2021, 23:16
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Ζούμε συνεχώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις. Τι είπε για κλιματική αλλαγή και κορωνοϊό.

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε για την κλιματική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη - μέλη της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη», τόνισε.

«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη», σημείωσε.

«Η Ανατολική Μεσόγειος ζει σε ένταση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αποκλείσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εμείς παραμένουμε υποστηριχτές πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται βάσει των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών τα οποία δεν επιτρέπουν τη χρήση βίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli και με αυτή ζούμε πάνω από το κεφάλι μας. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως: «Αυτό που συνέβη πέρυσι όπου η Άγκυρα αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα δικαιώματά μας σε θάλασσα και αέρα. Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το ζήτημα της Κύπρου, καθώς η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η συζήτηση για δύο κράτη είναι μη αποδεκτή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr