ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα στην Τουρκία και το γόητρο της Γαλλίας - Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας- Γιατί έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ - Τον Οκτώβριο οι διερευνητικές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2021, 18:08
Τα μηνύματα στην Τουρκία και το γόητρο της Γαλλίας - Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας- Γιατί έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ - Τον Οκτώβριο οι διερευνητικές
Facebook Twitter Whatsapp

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εφόσον δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος μιας συμμαχικής οντότητας.

Η ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και την αγορά ύψους πέντε δισεκ.ευρώ τριών φρεγατών και τριών κορβετών, είναι win win και για τις δυο χώρες.

- Η Ελλάδα ενισχύει την θωράκιση της και αποκτά έναν σταθερό στρατιωτικό σύμμαχο που θα την συνδράμει στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση ακραίας έντασης.

- Η Γαλλία ανακτά το πληγωμένο γόητρο της μετά τον παραγκωνισμό της από την συμφωνία AUKUS των ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου - Αυστραλίας. Εκτός από την διπλωματική ήττα που υπέστη διότι την έπιασε στον ύπνο όπως και την ΕΕ, της στοίχισε και 31 δισεκ. ευρώ, που ήταν η συμφωνία για κατασκευή υποβρυχίων για την Αυστραλία και η οποία ακυρώθηκε διότι εκεί θα προωθηθούν πλέον πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο της AUKUS.

Ο πρόεδρος Μακρόν χολωμένος ανακάλεσε στο Παρίσι τους πρέσβεις από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ξεκίνησε ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο. Έγινε το πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεων Παρισιού - Ουάσινγκτον με την επιστροφή του πρέσβη. Ταυτόχρονα όμως οι ΗΠΑ σταμάτησαν να πιέζουν – για την ακρίβεια απέσυραν το ενδιαφέρον τους - για την πώληση φρεγατών κι άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, δίνοντας στην ουσία προτεραιότητα στην Γαλλία, σε ένδειξη καλής θέλησης και για να μετριάσουν και τις οικονομικές απώλειες που υπέστη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο NEWPOST.

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο αποκαλύπτει επίσης ότι η συμφωνία αμυντικής συνδρομής επρόκειτο να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Παρίσι. Αναβλήθηκε στο παρά πέντε. Εξαιτίας των ενστάσεων που υπήρξαν και από τις δυο χώρες για μια σειρά από θέματα, κάποια στιγμή έφτασε ακόμη και στην ακύρωση της. Τελικά μπήκε στο συρτάρι χωρίς να εγκαταληφθεί και ξαναβγήκε πριν από δύο μήνες. Η AUKUS την επιτάχυνε καθώς βγήκε το «εμπόδιο» των ΗΠΑ και υπογράφτηκε μετά Βαίων και κλάδων στα Ηλύσια Πεδία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκαν στην στρατηγική σημασία της συμφωνίας, στέλνοντας σαφή μηνύματα και στην Τουρκία αν και δεν την κατονόμασαν.

Άλλοι είναι οι «πολεμοχαρείς»

Ο κ.Μακρόν επισήμανε ότι δεν ήταν η Ελλάδα που επέδειξε «πολεμοχαρείς τάσεις το 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν το Oruc Reis απειλούσε σχεδόν καθημερινά τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, με τους δυο στόλους, τον ελληνικό και τον τουρκικό να είναι σε θέσεις μάχης. «Είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό της (Ελλάδας) για να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον υψηλής σημασίας ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο της. «Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας» τόνισε. Άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος της ΕΕ για την αμηχανία και την αναποφασιστικότητα που έχει επιδείξει και η οποία εν πολλοίς συνδέεται με τη στάση της Άγκελα Μέρκελ. «Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις, το να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας, αλλά είναι άμυνα» τόνισε ο κ.Μακρόν.

Μητσοτάκης και Μακρόν έχουν ταύτιση απόψεων για το μέλλον της ΕΕ ιδιαίτερα μετά την AUKUS. «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σημεία - κλειδιά

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εφόσον δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος μιας συμμαχικής οντότητας. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, με την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας «για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» μεταξύ άλλων στο άρθρο 2 αναφέρει ότι: «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.»

Ο στόχος της συμφωνίας πάντως δεν είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά και να πυροδοτήσει την ένταση στην οποία επιστρέφει η Τουρκία αλλά να λειτουργήσει αποτρεπτικά και υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.

«Ψυχραιμία και ετοιμότητα»

Μετά την παταγώδη αποτυχία του ταξιδιού του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη όπου έφαγε πόρτα από τον Μπάιντεν και τώρα φλερτάρει ξανά με τον Πούτιν, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε και νέα Navtex πριν από λίγα 24ωρα για διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών με το ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο «Bilim-2» μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, εντός ελληνικής ΑΟΖ του Bilim-2 έως και τις 8 Οκτωβρίου 2021.

Η Αθήνα στέλνει μήνυμα ψυχραιμίας αλλά και ετοιμότητας. «Είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Προτιμά να βλέπει «την θετική πλευρά των πραγμάτων». «Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία» τόνισε. «Μόνο εργαλείο επίλυσης των διαφόρων είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε. «Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία». «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου» τόνισε. «Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης. Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχο μου».

Τον Οκτώβριο

Παρά την ένταση παραμένει ανοικτή η γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούνιο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ο επόμενος κύκλος των διερευνητικών επαφών που είναι να γίνει στην Τουρκία, γύρω στις 10 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν προσδοκίες για αλλαγή της τουρκικής στάσης. «Αλλά είναι καλύτερα να συζητάμε παρά να παρατάσσουμε τους στόλους μας» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr