ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Βενιζέλου σε Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική συμφωνία - Ποια διευκρίνιση ζήτησε

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:09
Συγχαρητήρια Βενιζέλου σε Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική συμφωνία - Ποια διευκρίνιση ζήτησε
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ανάρτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συγχαίρει τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά ζητά μια διευκρίνιση.

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, συγχαίροντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση «ιδίως για το άρθρο 2».

Σε ανάρτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ωστόσο ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Βενιζέλου:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr