current views are: 6

29 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση13:12

Τουρκικά πυρά κατά του «…Μήτσου και του Μακρόν» – Πότε θα παρεμβαίνει ο γαλλικός στρατός – Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ευρωστρατό και το ευρω-ΝΑΤΟ;

Τα νεύρα της έχει η Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε γραπτή δήλωσή του επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης.

Δημοσίευση 13:12’

Τα νεύρα της έχει η Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε γραπτή δήλωσή του επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης.

Πυρ και μανία είναι η Τουρκία με την ελληνογαλλική συμφωνία που προβλέπει όχι μόνο την αγορά τριών φρεγατών συν μία Belhara αλλά και για την «εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» που προβλέπει στο άρθρο 2 ότι «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Δεν εξαιρούνται ούτε τα κράτη – μέλη σε συμμαχία (πχ ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία).

Τα νεύρα της έχει η Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε γραπτή δήλωσή του επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης. Ανέφερε ότι «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και κυματίζει τη σημαία από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη».

Την ίδια στιγμή όμως η Τουρκία προχώρησε σε νέα κλιμάκωση της έντασης. Εξέδωσε νέα NAVTEX που δεσμεύει περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες που θα πραγματοποιήσει το σκάφος YUNUS-S, μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου. Το «Bilim-2» συνεχίζει και αυτό τις έρευνες του στα νοτιοανατολικά της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας λόγω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ο Θουκυδίδης και τα …γκάζια

Τους πόνεσαν οι Belhara. Ο απόστρατος ναύαρχος και πνευματικός πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζέμ Γκιουρντενίζ, δήλωσε ότι λυπάται για τον ελληνικό λαό που «οι φόροι του ξοδεύονται μάταια». «Δίνουν χαρά στους εμπόρους των γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες» έγραψε στο Twitter. «Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έκανε λόγο και για «γκάζια στον «Μήτσο» απ’ τον Μακρόν» κατηγορώντας την χώρα μας ότι ενώ υποτίθεται ότι δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών – όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία.

Στη Βουλή

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητάει να ενημερώσει το Σώμα για την ελληνογαλλική συμφωνία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 στις 10 το πρωί.

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας που πιστεύω ότι αποτελεί μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» δήλωσε ο απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων. «Ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» τόνισε.

Ο Βενιζέλος και τα όρια της επικράτειας

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη την κυβέρνηση για τη συμφωνία αλλά έθεσε και ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση. Επισήμανε την ανάγκη να διευκρινιστούν τα περί επικράτειας. «Η υφαλοκρηπίδα ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της, δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα» δήλωσε. «Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση, έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το NEWPOST σε επικοινωνία που είχε με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή πήρε τις εξής απαντήσεις, για τα θέματα αυτά που απασχόλησαν και τις διαπραγματεύσεις.

  • Οι γαλλικές δυνάμεις θα παρεμβαίνουν σε κάθε απειλή εντός της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο με την Ιταλία. Στα έξι με την Τουρκία.
  • Εάν ελληνικό πλοίο που θεωρείται επίσης ελληνική επικράτεια δεχθεί επίθεση για παράδειγμα στα 10 ναυτικά μίλια, ή ακόμη ενεργοποιείται και πάλι η συμφωνία αμυντικής συνδρομής.
  • Όσον αφορά στην συνδρομή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και εάν αυτές θα βρεθούν στο Μάλι, που συζητείται ευρέως, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό διότι το Μάλι δεν είναι γαλλική επικράτεια εντός της οποίας δέχεται επίθεση η Γαλλία.

Το ΝΑΤΟ

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν άνοιξε τον δρόμο για έναν ευρύτερο προβληματισμό που αφορά την επόμενη μέρα της ΕΕ η οποία πιάστηκε εν υπνώσει στη συμφωνία AUKUS που συνήψαν οι ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η οποία μετατρέπεται πλέον σε βάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσει την απειλή της Κίνας. Η αλλαγή προτεραιοτήτων των ΗΠΑ εξαναγκάζει την ΕΕ σε πορεία αυτονόμησης της. Η AUKUS στην ουσία έχει χαρακτηριστικά ενός νέου ΝΑΤΟ.

Πρόπλασμα

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία «πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να δούμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη» όπως τόνισε. «Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ε.Ε. – η μόνη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί εάν αυτό απαιτηθεί και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».

Το Βερολίνο και η Ρώμη

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Ευρωπαϊκή αυτονομία χωρίς ευρωστρατό πάντως δεν γίνεται. Ο Μακρόν είναι υπέρμαχος ενός Ευρωστρατού. Ο νέος καγκελάριος και ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές θα φανεί εάν θα αναζητήσει σημεία σύγκλισης σε αυτό το θέμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είναι θετικός στην στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης.

Ένας ευρωστρατός ανοίγει το δρόμο και σε ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τις ίσες αποστάσεις που πήρε όταν τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν τουρκικό πλοίο με παράνομο στρατιωτικό εξοπλισμό, στα ανοιχτά της Λιβύης παρενόχλησαν γαλλικό πλοίο, της νατοϊκής δύναμης. Ο προβληματισμός έχει μπει. Την άνοιξη είναι οι γαλλικές εκλογές. Ο Μακρόν θέλει σε κάθε περίπτωση να κερδίσει πόντους απέναντι στην Λεπέν. Όλα αυτά τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι.


σχετικα αρθρα