ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη επίσημη αντίδραση Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2021, 10:46
Πρώτη επίσημη αντίδραση Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας. Απειλές κατά της Αθήνας.

Πολύ εκνευρισμένη είναι η Τουρκία με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την επιστροφή της στην οδό των προκλήσεων, όσο και από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

Μπορεί η αντίδραση-απάντηση της Άγκυρας στην ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας να άργησε λίγα 24ωρα, ωστόσο βρίθει προκλήσεων και απειλών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «οι μαξιμαλιστικές θέσεις τιης Ελλάδος για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Εϊναι απλό όνειρο της Ελλάδας ότι δημιουργώντας στρατιωτική συμμαχία, που προκαλεί προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ, θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία».

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκοκυπρίων. Αντί να συνεργάζεται, εξοπλίζεται, προσπαθώντας να απομονώσει την Τουρκία, να την αποξενώσει και αυτό θα προκαλέσει ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ερντογάν: Δεν συμφέρει την Ευρώπη να αγνοεί τις «καλοπροαίρετες» θέσεις μας στο Αιγαίο

Για στήριξη στις «μονόπλευρες ενέργειες της Ελλάδας και της διοίκησης του ελληνοκυπριακού τομέα που εμβαθύνει τις διαφωνίες στην περιοχή» κατηγόρησε την ΕΕ η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη έμμεση αντίδραση της Άγκυρας, στην πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Στην ανακοίνωση, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Αναφέρθηκε ότι η αγνόηση των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών και προσανατολισμένων στην λύση προτάσεων και προσεγγίσεων της Τουρκίας, στα θέματα Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και παράτυπης μετανάστευσης είναι αντίθετη τόσο προς το διεθνές δίκαιο όσο και με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ. Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη στις μονόπλευρες ενέργειες της Ελλάδας και της διοίκησης του ελληνοκυπριακού τομέα εμβαθύνει τις διαφωνίες στην περιοχή».

Μητσοτάκης: Δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. [...] Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

ΕΕ: Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή άμυνα

Την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ενημέρωσαν η Ελλάδα και η Γαλλία για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που τόνισε ότι «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr