current views are: 11

30 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:19

Αλ. Τσίπρας: Ο χώρος της Υγείας είχε γίνει προνομιακός για την κατασπατάληση πόρων

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Δημοσίευση 09:19’

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Σαφείς αναφορές, στα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, στα ζητήματα διαφθοράς, αλλά και στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο αμφιθέατρο του υπ. Υγείας  «Ο τομέας της δημόσιας Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο ενός βομβαρδισμού. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αλλά δεν έγιναν τυχαία. Υπήρξε συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας Υγείας», επεσήμανε. «Προκειμένου να ανοίξει προς τα ιδιωτικά συμφέροντα του τόπου», τόνισε.

«Ο χώρος της Υγείας είχε γίνει ένα πεδίο προνομιακό για την κατασπατάληση πόρων κατασπατάλησης και διαφθοράς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο. «Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής την Υγεία.  Αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες» και ότι «η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε» αν και, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη» προκειμένου «να μεταμορφωθεί αυτή η κατάσταση κατάρρευσης που παραλάβαμε», επισήμανε, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το προσωπικό των νοσοκομείων «δίνουν τιτάνιο αγώνα για να στήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους». «Τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε και στο τέλος θα την κερδίσουμε» διαβεβαίωσε.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, εντάσσεται, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr,  στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να εποπτεύσει το κυβερνητικό έργο.

Στήριξη σε Πολάκη

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κοιτώντας προς το μέρος του Παύλου Πολάκη.
 
Η αναφορά ήταν προς την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, που αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και χαρακτηρίζει την κριτική του «αστοιχείωτη». 

«Δύσοσμες αποκαλύψεις στη Βουλή»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργείο Υγείας, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως είναι σε εξέλιξη στην Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεωκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την Novartis. Υποθέσεις, σημείωσε, που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής», είπε ο πρωθυπουργός. «Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν…», σχολίασε. Σημείωσε ότι πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

«Θετικός απολογισμός»

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε επίσης λόγο για «θετικό απολογισμό» στις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και οι οποίες αφορούσαν:

  • Την καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με πόρους και προσωπικό
  • Την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης στο φάρμακο και τις προμήθειες. 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίθεση στην ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του επιτέθηκε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας ότι «από εκεί που συν-διοικούσαν και στη ρεμούλα, τώρα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε συγκεντρώσεις από μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών». Όπως είπε , «και η συμμετοχή στις απεργίες που κάνουν είναι πολύ χαμηλή μόλις στο 4 με 5% αλλά αυτές οι κινητοποιήσεις μας κάνουν καλό γιατί δεν επαναπαυόμαστε και κρατάμε ψηλά τον πήχη».

Νωρίτεραμ «θερμή» υποδοχή, με αιχμηρά πανό και συγκέντρωση επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ άνοιξαν πανό στο μπαλκόνι των γραφείων της ομοσπονδίας που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Υγείας. Τα δύο πανό είναι ιδιαιτέρως αιχμηρά, αφού στο ένα απεικονίζονται υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ γράφουν πάνω τη λέξη «κωλοτούμπες».

Στο δεύτερο πανό τα η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «εργασιακή εξουθένωση».

Οι συνδικαλιστές, συνεχώς, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, από το μπαλκόνι των γραφείων τους, ενώ όταν θέλησαν να βγουν έξω, βρήκαν παρατεταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδρασή τους. 


σχετικα αρθρα