ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη να συζητηθεί το μέγα σκάνδαλο των Pandora_Papers στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2021, 14:04
Άμεση πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη να συζητηθεί το μέγα σκάνδαλο των Pandora_Papers στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Facebook Twitter Whatsapp

«Ισχυροί αποθηκεύουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυφές εταιρείες offshore και καταπιστεύματα, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν λίγα για να επιβραδύνουν την παγκόσμια ροή παράνομου χρήματος που πλουτίζει εγκληματίες και εξαθλιώνει έθνη» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επείγουσα επιστολή με αίτημα να συζητηθεί το μέγα σκάνδαλο των Pandora Papers στην Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου (18-21 Οκτωβρίου), απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Πρόεδρο του Θεσμού, Νταβίντ Σασόλι.

Η επιστολή που κοινοποιείται επίσης στους Συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν και Μανόν Ομπρί, προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων, αναφέρει ότι: «Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης», φέρνοντας στο φως «τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών».

Μετά τα σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν στο κοντινό παρελθόν τα Panama Papers, Paradise Papers, Offshore Leaks, LuxLeaks, Mauritius Leaks, CumEx και FinCen, τα Pandora Papers, σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος».

«Η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία» τονίζει στην επιστολή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γι’ αυτό το λόγο προτείνει το θέμα να απασχολήσει την Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής – Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)».

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Θέμα: Pandora Papers

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε χθες τα έγγραφα Pandora Papers. Η έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών.
Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν την παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης.

Τα αρχεία που διέρρευσαν, για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ICIJ, πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα, αντ’ αυτού επωφελούνται, αποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία σε κρυφές εταιρείες και καταπιστεύματα, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν λίγα για να επιβραδύνουν την παγκόσμια ροή παράνομου χρήματος που πλουτίζει εγκληματίες και εξαθλιώνει έθνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ερευνητική δημοσιογραφία αντικαθιστά την ελλιπή νομοθεσία και τους ανεπαρκείς μηχανισμούς και μέτρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η μάλλον πρόσφατη αποκάλυψη των Panama Papers δεν οδήγησε στους απαραίτητους αυστηρότερους κανόνες, οι οποίοι θα απέτρεπαν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη των Pandora Papers, η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία.
Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά βάσει συμφωνημένης νομοθεσίας και πρωτοκόλλων συνεργασίας για να σταματήσει αυτή η παγκόσμια γάγγραινα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού και την ίδια την ουσία του κράτους δικαίου και επιβάλλει περαιτέρω τις ανισότητες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να προτείνω μια συζήτηση με ψήφισμα στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου, με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής – Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)» .
Έχω ήδη ζητήσει με επιστολή μου, από την πολιτική μου ομάδα να υποβάλλει αίτημα γι’ αυτήν τη συζήτηση με ψήφισμα, στην προσεχή Διάσκεψη των Προέδρων.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία και την προσοχή σου

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

4.10.2021                                               

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr