current views are: 8

3 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση04:02

Τα «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή

Τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν γύρω από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, αλλά κυρίως της καθημερινότητας θα επιχειρήσει να διώξει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup που ζήτησε η ΝΔ. 

Δημοσίευση 04:02’

Τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν γύρω από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, αλλά κυρίως της καθημερινότητας θα επιχειρήσει να διώξει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup που ζήτησε η ΝΔ. 

Τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν γύρω από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, αλλά κυρίως της καθημερινότητας θα επιχειρήσει να διώξει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup που ζήτησε η ΝΔ. 

Ουσιαστικά το  πρώτο «debate» Τσίπρα – Μητσοτάκη μετά το Λουξεμβούργο δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία «καλοκαιρινή μάχη» με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει πάση θυσία να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ειδικά μετά τις πρόσφατες εικόνες των σκουπιδιών στους δρόμους που άλλαξαν την ατζέντα, όπως την είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός, για την επόμενη ημέρα από τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η σύγκρουση  με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης με το Μαξίμου να επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους απαντώντας σε όλες τις βολές της γαλάζιας παράταξης, την οποία κατηγορεί ως υποκινητή όλων των κοινωνικών αντιδράσεων.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση σήμερα να υπερασπιστεί τη συμφωνία της 22ας Μαΐου και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της και τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει και να φτάσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς για άλλη μια φορά μέχρι τα «καλοκαιρινά μπάνια».

Η επιστροφή στην κανονικότητα τον Αύγουστο του 2018, το «προσκλητήριο» των επενδύσεων, η αναπτυξιακή ατζέντα, αλλά και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέσα σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον, θα είναι μερικά από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού προκειμένου να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και να αναδείξει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.  

Στην Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να πιστεύουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup σε «επικοινωνιακή απόγνωση» από τη στιγμή που το αφήγημα για πρόωρες εκλογές προσκρούει συνεχώς σε «τοίχο». Σε αυτό το σημείο, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εστιάσει στις τοποθετήσεις  του ο πρωθυπουργός προκειμένου να «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι «υψηλές θερμοκρασίες» που καταγράφηκαν στο πολιτικό σκηνικό με τους τόνους σκουπιδιών που «πλημμύρισαν» τη χώρα θα είναι ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Η στροφή στην καθημερινότητα δεν ήρθε, όπως αναμενόταν στο Μαξίμου, το οποίο εγκλωβίστηκε μέσα από τις υποσχέσεις για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων, αλλά και από το γεγονός ότι από το 2015 κανείς στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν εκτίμησε πως αυτό θα ήταν ένα θέμα που θα «έσκαγε» στα χέρια τους την πιο ακατάλληλη στιγμή. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την τροπολογία και τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση. Βασικό επιχείρημα θα είναι πως για πρώτη φορά από το 2010 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ παύει η διαρκής ομηρία στην οποία βρίσκονταν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ετοιμάσει όλο το «οπλοστάσιο» που θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά και με τις άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Από το «Noor 1» και το κατά πόσο είναι ατόπημα ένας κυβερνητικός παράγοντας να εμπλέκεται σε μια δικαστική διαδικασία, μέχρι και την απόφαση της ΠΟΑΣΥ να διαδηλώσει στα Εξάρχεια και τον «πάγο» που τους έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για το πρώτο ζήτημα με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιμένουν στην Ηρώδου Αττικού, για το αν ο ίδιος γνώριζε τις συνομιλίες που πραγματοποιούσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον Γιαννουσάκη ή αν σε αυτό το σημείο αφήσει «ακάλυπτο» τον κυβερνητικό του εταίρο. Σε κάθε περίπτωση από το Μαξίμου δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς να θυσιαστεί στο «βωμό» μιας συνεργασίας ακόμα και αν αυτή καθορίζει το μέλλον της κυβερνητικής θητείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάδειξη του «παλιού πολιτικού συστήματος» και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί  στις έρευνες που είναι σε εξέλιξη για μια σειρά από ζητήματα, όπως η εξεταστική για την υγεία, αλλά και τα εξοπλιστικά.

Από τη μέχρι τώρα στάση του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, ωστόσο είναι σαφές πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επιθυμούν να δώσουν κανένα «πάτημα» στην ΝΔ να φέρει στην επιφάνεια διαφορετικές αντιλήψεις ή «φαγούρα» ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, την κοινοβουλευτική ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό γίνεται φανερό από την πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο για τα τηλεφωνήματά του στον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, τη στήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Τόσκα για την πρωτοβουλία του να απαγορεύσει στους αστυνομικούς να διαδηλώσουν στα Εξάρχεια, μέχρι και την «ασυλία» που παρείχε ο πρωθυπουργός στον Παύλο Πολάκη για την κόντρα του με τους δικαστές.

Στο Μαξίμου φαίνεται να είναι έτοιμοι και για την περίπτωση που από τη ΝΔ αποφασίσουν να «τραβήξουν το σχοινί» της αντιπαράθεσης και να καταθέσουν είτε πρόταση μομφής κατά του Πάνου Καμμένου ή  αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για την πρώτη περίπτωση πολλά στελέχη πιστεύουν πως θα είναι μια καλή ευκαιρία για συσπείρωσή  και επιβεβαίωση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.


σχετικα αρθρα