ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφ όλης της ύλης σύγκρουση Κ. Μητσοτάκη - Αλ. Τσίπρα για την οικονομία

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2017, 11:37 / Ανανεώθηκε 3 Ιουλίου 2017, 20:12
Εφ όλης της ύλης σύγκρουση Κ. Μητσοτάκη - Αλ. Τσίπρα για την οικονομία
Facebook Twitter Whatsapp

Σύγκρουση  στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εφ όλης της ύλης σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο για την πορεία της οικονομίας, όσο και για τις επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ''η αντιπολίτευση προκάλεσε την συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα της προ-αξιολόγησης περιόδου. Μπορούσε όσο αυτή διαρκούσε να εκμεταλλεύεται ένα αίσθηση αγωνίας. Διαψεύσαμε αυτούς τους λίγους φανατικούς εντός του κόμματος που πίστεψαν ότι έρχεται η καταστροφή. Κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό για την στάση που τήρησε η αντιπολίτευση καθ΄όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Στο διάστημα των δύομισι εβδομάδων, τα ίδια τα γεγονότα είναι τόσο συντριπτικά που δεν προσφέρονται για διαστρεβλώσεις''.

Όπως τόνισε: ''Ο τρόπος που έχουν υποδεχθεί οι αγορές το κλείσιμο της αξιολόγησης μιλά από μόνος του: Τόσο η πορεία των ομολόγων, όσο και η πορεία του χρηματιστηρίου έχει αποδείξει ότι η εικόνα έχει σταθεροποιηθεί. Ακόμα και ο οίκος Mooody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και θα επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα, όταν απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν τα μεγέθη της. Υπερβαίνουμε κατ΄εξακολούθηση τους στόχους. Τι σημαίνει όμως ότι απουσίαζαν οι πολιτικοί παράγοντες ; Ότι η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά. Η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Περιλαμβάνει για πρώτη φορά σαφείς δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Έχουμε ένα ταβάνι, ένα όριο ως προς τις ανάγκες του χρέους μας, το οποίο δεν θα ξεπερνάμε ό,τι και αν συμβεί. Έχουμε πλέον συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για ''απόκρυψη της πραγματικότητας: ''Πίσω από τον ορυμαγδό υπάρχει μια εικόνα που θέλετε να αποκρύψετε:Την εικόνα μιας χώρας που γυρίζει επιτέλους σελίδα. Που κάνει βήματα προς τα μπροστά, προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Γιατί άκουσα ότι ''αυτό που έκαναν ήταν να μας γυρίσουν σε αυτό που ήμασταν το καλοκαίρι του 2014 με Σαμαρά - Βενιζέλο''. ''Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα έχει στο επίκεντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της κ. Θάτσερ'' επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε, επίσης, ότι ''Τα αντίμετρα θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019. Η αύξηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η επιδότηση ενοικίου. Η ριζική μεταρρύθμιση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Δώσαμε πρόσβαση σε 2.5 εκατ. ανασφάλιστους για υπηρεσίες υγείας.Έχουν προκηρυχθεί και αναμένεται να προκηρυχθούν χιλιάδες ακόμα θέσεις στον τομέα της υγείας. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι να τεθούν 289 νέες μονάδες υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

''Εδώ και δύο εβδομάδες δίνετε την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχετε προσανατολισμό και καθοδηγείστε από την έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου σας Άδωνι Γεωργιάδη. Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή. Αντιπολίτευση στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας όχι! Δεν σας επιτρέψουμε να το κάνετε''. 

Μητσοτάκης: Σας έχει διαφθείρει η εξουσία

Δριμύ κατηγορώ για το θέμα του Π. Καμμένου εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης: ''Πιστεύω ότι είστε ο τελευταίος που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πως μπορεί να ασκήσει το ρόλο της αντιπολίτευσης. Ζήτησα συζήτηση για να γίνει μια συνολική αποτίμηση της συμφωνίας. Φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το τέλος της αξιολόγησης. Έχετε ξεπεράσει τους εαυτούς σας. Είμαι υποχρεωμένος να θέσω τρία ζητήματα αλλά και για αυτονόητους λόγους θεσμικής τάξης. Φροντίζετε να θυμίζετε ότι ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια.

Πείτε μας κ. Τσίπρα ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; Μπορεί να ασχημονεί στο διαδίκτυο και να επικαλείται το παιδί του ; Μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών ;Την κάλυψαν αυτή την εκτροπή τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης και εσείς. Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Αυτό το κρίνει όμως η Δικαιοσύνη, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Μητσοτάκης. Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι θεσμική εκτροπή.Σας είχε ενημερώσει για τη συνομιλία με τον ισοβίτη; Ναι ή όχι;'' Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ''Από τη λίστα Μπόργιανς έχετε εισπράξει 137.000. Είμαστε ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας. Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε γιαυτές τις συμπεριφορές σας''. 

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την πορεία της διαπραγμάτευσης: ''Λέγατε ότι τo πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση.Το δεύτερο βήμα είναι ένταξη στο πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ. Επόμενο βήμα είναι να καταφέρι η Ελλήνική οικονομία να καταγράψει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.Πότε έπρεπε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ; Το Φεβρουάριο του 2016 και έκλεισε τον Ιούνιο του 2017. κ. Τσακαλώτο λέγατε ότι ''αν φτάσουμε Μάιο - Ιούνιο καήκαμε''. Είχατε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Κρατιέστε στην κυβέρνηση υπογράφοντας μέτρα λιτότητας 4,5 δισ.Δεν πετύχατε τίποτα σημαντικό στο ζήτημα του χρέους. Υπάρχουν, δε, και ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία''.

Για τον κ. Μητσοτάκη ''Η τελευταία διετία προκάλεσε πολύ ισχυρό τραύμα στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστούν χρόνια για να αναβιώσει. Οι μισθοί μειώνονται. Επικαλείται δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ότι πάμε καλά: Η χώρα πηγαίνει καλύτερα, μόνο με την έννοια ότι παραμονεύει με την καταστροφή. Ο κ. Τσίπρος προεξοφλεί ως θρίαμβο την πιθανή μικρή έξοδο στις αγορές. Εμείς καλούμε τους επενδυτές να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε''.

Παράλληλα, διατύπωσε ότι ''αν η χώρα στέκεται όρθια τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην στάση της αντιπολίτευσης. Χάρη σε αυτήν, έχουμε αποφύγει τον εκτροχιασμό.Το καλοκαίρι του 2015 με ποιων τις ψήφους έμεινε η χώρα στο ευρώ;''

Τσίπρας: Κάναμε τους εταίρους, συνεταίρους μας στην ανάπτυξη της Ελλάδας

«Διαπίστωσα ότι τα 15 πρώτα λεπτά από την ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αφιερώθηκαν στο σχολιασμό tweet του Πάνου Καμμένου και αναρτήσεων στο Facebook του Παύλου Πολάκη». Με αυτό το σχόλιο ξεκίνησε τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τη συζήτηση που ζήτησε πριν από δύο εβδομάδες για να μάθει ο λαός την αλήθεια για τη συμφωνία του Eurogroup σχολιάζοντας αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα.  «Δεν είστε τρολ στα σόσιαλ μίντια είστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. 

Εκτίμησε μάλιστα πως αυτό δείχνει «ένδεια» επιχειρημάτων για τα θέματα της οικονομίας.  Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν ανέδειξε το χρέος «σε σημαντική παράμετρο για την ελληνική οικονομία».

«Κάνουμε τους εταίρους, συνεταίρους μας στην ανάπτυξη της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ήρθατε στη Βουλή με ποδοσφαιρική διάθεση αλλά απ' ότι θυμάμαι δεν είστε καλός στις προβλέψεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «είπατε ότι χάσαμε με 5-0 αλλά οι αποδόσεις ομολόγων καταγράφουν ιστορικά χαμηλά από την έναρξη της κρίσης».

«Είπατε κ. Μητσοτάκη, ότι χάσαμε πέντε- μηδέν αλλά μας τρελάνατε στα αυτογκόλ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η περίοδος που κυβερνήσατε και η περίοδος που κυβερνάμε θα κριθεί κυρίως από το κοινωνικό πεδίο: Πόση ανεργία δημιουργήσατε εσείς και πόσες θέσεις εργασίες εμείς. Πόσες κοινωνικές πληγές ανοίξατε και πόσες θα κλείσουμε εμείς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ για την έρευνα, επισήμανε πως «αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα κατά 16%»

«Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.

«Κλείνω λέγοντας σας το εξής. Σας είχα πει από αυτό το βήμα ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητάει κάθε χρόνο εκλογές και αυτές θα γίνουν στην τετραετία. Τώρα σας λέω πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα καταλάβετε πως δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Εμφανίστηκε σίγουρος ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι κυβέρνηση για μία ακόμα τετραετία. 

Μητσοτάκης: Υπογράφετε ό,τι σας ζητηθεί

Στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού. «Εσείς ψηφίσατε τα μέτρα, εσείς υπογράψατε το τέταρτο μνημόνιο. Δεν βρέθηκε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι «θα πάρω πίσω αυτά που έλεγα». Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. Πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίσατε μέτρα 5,71 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι φτωχοί για πρώτη φορά θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος. Ποιον κοροϊδεύετε όταν λέτε πως είστε συνεπείς σε αυτά που λέτε» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν πέτυχε τους σκοπούς που έθεσε στη διαπραγμάτευση:

«Γιατί δεν σας έδωσε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ το πιστοποιητικό που διεκδικούσατε ώστε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στις αγορές; Πόσες φορές είχατε αναφερθεί στο στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης; Επειδή δεν σας βγήκε; Αλλά δυστυχώς αποτύχατε σε αυτόν τον στόχο. Μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα επιμένετε να υπερασπίζεστε τη διαπραγμάτευση των πρώτων μηνών του 2015. Είναι πετυχημένο το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης; Τα capital controls είναι εδώ, και είναι το αποτέλεσμα της δικής σας διαπραγμάτευσης. Γιατί φοβάστε να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Γιατί υπάρχουν πολλές σκιές για το τι έγινε τότε».

«Δεν μίλησα εγώ για κόστος 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ το είπε που είναι αξιόπιστος οικονομολόγος. Αλλά είναι αδιανόητο να επιμένετε και να λέτε πως δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Εάν πραγματικά θέλετε να οικοδομήσετε κλίμα συναίνεσης, θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα σφάλματά σας» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, για τη Χρυσή Αυγή. «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τα απίστευτα ψέματα που είπατε. Και μη μου κουνάτε κ. Τσίπρα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή. Εσείς με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Για να μη θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τον ψήφο της Χ.Α. στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, χρήσιμους. Αν διαβάζατε τη συνέντευξή μου στο Politico υπήρχε ένα άρθρο που περιείχε δικές μου φράσεις στις οποίες και επιμένω . Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας αριστεράς. Η ιστορία δεν παραγράφεται» τόνισε.

«Δεν χτίζεται εμπιστοσύνη όταν πολιτικοί συνομιλούν με ποινικούς στις φυλακές. Και επειδή η εμπιστοσύνη δεν έρχεται, θα μείνουμε με το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων επενδύσεων. Αλλά η χώρα χρειάζεται μια έκρηξη άμεσων επενδύσεων. Και ο μόνος παράγοντας για να την πυροδοτήσει είναι η πολιτική αλλαγή» υπογράμμισε. 

Επίσης κατέθεσε την πρόταση να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή για τις επαφές του κ.Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

«Μας προκάλεσε ο κ. Καμμένος να κάνουμε προανακριτική επιτροπή ή πρόταση μομφής σε βάρος του. Αρκεί μια εξεταστική επιτροπή. Συμφωνείτε κ. Τσίπρα; Κανέναν δεν καλύπτω σε αυτή την υπόθεση, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως αυτή η υπόθεση είναι γνωστή από το 2014, το Noor 1. Γιατί τελικά προέκυψε ζήτημα με τον κ. Μαρινάκη μετά τον ΔΟΛ; Και γιατί όταν έγινε υπερθεματιστής σε άδεια; » υπογράμμισε. 

Αλ. Τσίπρας: Να πάτε στη Δικαιοσύνη

Απαντώντας στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε αναφερόμενος στην υπόθεση του Noor1, ότι «κάνει εντύπωση ότι υπόθεση αυτή δεν ήρθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε για τους αιφνίδιους θανάτους, αλλά ήρθε προσφάτως όταν η αξιωματική αντιπολίτευσή επιχείρησε να εμπλέξει τον κ. Καμμένο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να επέμβει στη δουλειά της Δικαιοσύνης».

«Η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη και είναι άστοχο να το προτείνετε αυτό. Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές όταν του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να μιλήσει και να δώσει στοιχεία στην υπόθεση. Και του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη και να πει ό,τι νομίζει. Δεν χεριάζετε εξεταστική επιτροπή. Να πάτε στη Δικαιοσύνη να καταθέσετε ό,τι έχετε ώστε να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Απαντώντας και ο Πάνος Καμμένος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «οι νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ είναι αναρτημένες, στον ΣΚΑΪ, έχουν παιχθεί στην εκπομπή "Δίκη" του κ. Θωμαϊδη. Και άλλη μια λεπτομέρεια: Το 2014 που ο επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν διορισμένος από εσάς κ. Μητσοτάκη, από την δική σας κυβέρνηση. (…) Τέτοιου είδους συναλλαγές εγώ δεν είχα κ. Μητσοτάκη. Η μόνη συναλλαγή που είχα ήταν αυτή που περιέγραψα επισήμως δια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», είπε ο κ. Καμμένος. «Λοιπόν, παιχνιδάκια με άλλους, όχι με μένα. Αυτά να τα θυμάστε. Ούτε με τον Μαμανέα, αν θέλετε να θυμηθούμε την παλιότερη υπόθεση, ούτε με τον Ηρακλή Σηφακάκη, και πώς γίνονταν οι δουλειές τότε που στείλατε κατηγορούμενο τον Γρυλλάκη».

Απευθυνόμενος πάντα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καμμένος είπε «λέτε ότι δεν συναντήσατε ποτέ τον κ. Μαρινάκη. 14-15 του μηνός μπήκε η Οικονομική Αστυνομία στο γραφείο του, 16 του μηνός έτρωγε με την αδελφή σας και την κόρη της, στον Πειραιά, όπως έχω πει από την προηγούμενή μου ομιλία, πριν ακριβώς αρχίσουν οι επιθέσεις από τα μέσα που διαθέτει».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr