ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλη η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα 47 χρόνια της ΝΔ (Φωτό)

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2021, 22:27
Όλη η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα  47 χρόνια της ΝΔ (Φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και πραγματοποιείται στην έδρα του Ιδρύματος, στη Φιλοθέη.

Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα « Κωνσταντίνος Καραμανλής, η πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη».

Παλιά και νέα στελέχη της ΝΔ, πρώην και νυν πρωθυπουργοί, βουλευτές και υπουργοί έδωσαν το παρών το απόγευμα της Τετάρτης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοθέη για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σχεδόν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ, στελέχη καθώς και ιστορικές προσωπικότητες του κόμματος όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Με την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με αναφορές όλων των προέδρων της ΝΔ από την ίδρυσή της έως σήμερα ενώ έγινε προβολή και δεύτερου βίντεο με αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πορεία της Ελλάδος μέχρι την ένταξη της στην ΕΟΚ.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι κ.κ. Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος αντιστοίχως, ενώ τα φλας των φωτογράφων τράβηξαν οι γυναικείες παρουσίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις με την παρουσία τους.

«Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 74 που ιδρύθηκε η ΝΔ. ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα. Ήθελε ν αλλάξει τη μοίρα της Ελλαδος
Πίστευε ότι μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μεγάλα της προβλήματα, δηλαδή από τους ατέλειωτους πολέμους, την κατοχή και την πολιτική αστάθεια που.
Αν η χώρα μας γινόταν πλήρες και ισότιμο μέρος της Ενωμένης Ευρώπης, τότε θα είχε απαλλαχθεί η Ελλάδα απ όλα της τα προβλήματα. Αυτό πίστευε ότι θα γινόταν και πολιτικά και αμυντικά δυνατή.
Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε – μεταξύ άλλων - στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, Πέτρος Μολιβιάτης

και συνέχισε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι πιο ασφαλής με την Ευρώπη παρά έξω από αυτήν. Όλα αυτά που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα δεν ήταν καθόλου έτσι το 1974.
Την Ελλάδα της δημοκρατίας και της ευημερίας. Αυτό σκεφτόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ίδρυση του κόμματος». 

Αχιλλέας Καραμανλής: «Ο Καραμανλής υπήρξε πρότυπο δημόσιου άνδρα»

«Θα σας πω μια φράση που είχε πει ο πατέρας μας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε ο Αχιλλέας Καραμανλής, διηγούμενος όσα έγιναν το 1932, όταν ο αδερφός του ήθελε να πολιτευτεί. «Όταν έγινε δικηγόρος ήθελε να πολιτευτεί. Τον κάλεσε μια μέρα ο πατέρας και του λέει “η πολιτική είναι κατάρα, την έχουμε ζήσει στην οικογένεια και βλέπεις τι τραβήξαμε και τι τραβάμε. Πού πας; Τι πας να κάνεις;”. Ο πρόεδρος του είπε “θέλω να αφοσιωθώ και να προσφέρω στον τόπο μου, αλλά επειδή μου το ζητάς δεν θα το κάνω τώρα”. Ο πατέρας μου πέθανε μετά από 5-6 μήνες, τον Νοέμβριο του 1932 και στις εκλογές του 1935, ο πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα», είπε.

«Ο Καραμανλής υπήρξε πρότυπο δημόσιου άνδρα, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδος. Αυτό αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπηρξε πολιτικός του μέτρου και είχε έντιμη σχέση και ουδέποτε υπέκυψε στον λαϊκισμό, λέγοντας την αλήθεια, ακόμη κι όταν ήταν αντιδημοφιλής. «Δεν φοβόταν να γίνει δυσάρεστος, δεν κοιτούσε τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, δεν ακολούθησε την κοινή γνώμη, τη διαμόρφωνε. Δεν έβαζε τίποτα πάνω από το καλό της πατρίδος και σίγουρα όχι το κομματικό ή το προσωπικό του συμφέρον». Γι αυτό, ανέφερε, κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη, μόνος του.

«Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι διαχωρίζουν τον Καραμανλή την περίοδο πριν και μετά το 1974. Η ένταξη της πατρίδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελούσε το ξεκάθαρο πολιτικό του όραμα και στόχο από τη δεκαετία του '50. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου δούλεψε βήμα προς βήμα», ανέφερε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μια χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1975 

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.

Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ' ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

Κώστας Καραμανλής:«Ο Καραμανλής είχε αναγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας»

Με ευχές για καλή ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αρχές και πεποιθήσεις του, που διαμορφώθηκαν κυρίως από βιώματα της εποχής και τις συνθήκες εντός της οποίας ανδρώθηκε. «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή», τόνισε.

«Ο Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τι είχε αναφέρει στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ. «Το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί εξωπραγματικές διεκδικήσεις, ούτε ότι αναλαμβάνει η Πολιτεία όλα τα βάρη των Πολιτών. Σημαίνει ότι η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία των πολιτών, πρωτίστως για όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί λόγο προβληματισμού, γιατί καταλήγει στην αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του Καραμανλή για ήπια αντιπαράθεση, πολιτικό διάλογο και κατά της μισαλλοδοξίας, κάτι που επίσης θεωρούσε ως θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας.

Οι έξι κυρίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις στην εκδήλωση του κόμματος

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή Νατάσα Παζαΐτη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και οι βουλεύτριες Όλγα Κεφαλογιάννη, Νόνη Δούνια και Έλενα Ράπτη.

Δείτε τις εικόνες:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr