current views are: 11

5 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:17

Κυπριακό: Το Μαξίμου απαντά στις πιέσεις: «Συνάντηση Κορυφής μόνο με προοπτική λύσης»

Η Άγκυρα τινάζει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα 

Δημοσίευση 16:17’

Η Άγκυρα τινάζει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα 

Εντατικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας αναφορικά με το Κυπριακό, στον απόηχο των εμπρηστικών θέσεων της Άγκυρας η οποία απειλεί να τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα, καθώς επίσης και της έλευσης του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Πέρα από τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών – νωρίτερα συναντήθηκαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διεξάγονται και σε επίπεδο ηγετών. Σήμερα συνομίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρωθυπουργό της έτερης εγγυήτριας δύναμης Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον ΟΗΕ να ασκεί μεγάλες πιέσεις στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευδαν τις εν λόγω αναφορές, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, θα υπάρξει συνάντηση πρωθυπουργών μόνο εάν υπάρξει ουσιαστική προοπτική λύσης. Και κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ίδια πηγή προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

Βάζει «μπουρλότο» η Άγκυρα

Οι εμπλοκές αποδίδονται στη στάσης της Τουρκικής πλευράς – και αντίστοιχα στη στοίχιση των Τουρκοκύπριων πίσω από την Άγκυρα– η οποία διατηρεί σκληρή γραμμή στις συνομιλίες, επιμένοντας τόσο στην παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο όσο και στη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Ενδεικτική ήταν και η στιχομυθία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Κοτζιά, όταν ο δεύτερος τον ρώτησε: «γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;»: «Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή.

Τις εν λόγω διαρροές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και επίσημα ο Τσαβούσογλου με δηλώσεις του χθες το βράδυ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους». Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας».


σχετικα αρθρα