current views are: 3

6 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση11:24

Θ. Φωτίου για παιδικούς σταθμούς: «Φταίνε οι δήμαρχοι»

«Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε άδειες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε θέσεις», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς.

Δημοσίευση 11:24’

«Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε άδειες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε θέσεις», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς.

«Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε άδειες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε θέσεις. Θα παρακαλούσα τους δημάρχους, αφού το ξέρουν το πρόβλημα καλά, να μην κάνουν πολιτική εκμετάλλευση σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία 40.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος των παιδικών σταθμών η κ. Φωτίου ανέφερε:

«Οι δήμαρχοι δεν νομιμοποιούνται να μη γνωρίζουν την περσινή διαδικασία. Λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη όλους όσους είχαν βρει θέση για τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό από τους επιλαχόντες τούς πήραμε, όλους, καθ’ υπέρβαση όσων vouchers είχαμε δώσει. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Το πρόβλημα που δεν λένε οι δήμαρχοι είναι γιατί δεν ιδρύουν νέους παιδικούς σταθμούς και γιατί δεν ιδρύουν νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τους καλέσαμε από πέρυσι να βρούμε λύση σε αυτό. Δεν είναι καλό πράγμα να σπεκουλάρουν πολιτικά πάνω σε ένα θέμα, το οποίο υπήρχε τόσα χρόνια, το κρύβανε κάτω από το τραπέζι, όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν έπαιρναν τα φτωχά παιδιά και προσπαθούσαν να πουν ότι τότε ήταν όλα καλά».

Η κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι το 2019 προγραμματίζεται να διατεθούν 260 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους παιδικούς σταθμούς και συγκεκριμένα για τη δημιουργία 45.000 νέων θέσεων (30.000 το 2019 και 15.000 επιπλέον θέσεις το 2020 από τα αντίμετρα). «Το 2019 θα ιδρύσουμε 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους οποίους θα χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πρόγραμμα. Έχουν υπολογιστεί τόσο τα χρήματα για την κατασκευή των χώρων, όσο και για τον υλικό εξοπλισμό τους, πέρα από τα vouchers, που απαιτούνται για τις 30.000 επιπλέον παιδιά επιπλέον το 2019», σημείωσε.

«Φέτος φτάνουμε (σ.σ. ο προϋπολογισμός για τα vouchers) στα 205 εκατ. αυτήν τη στιγμή, έναντι 176 εκατ. που παραλάβαμε, θα αυξήσουμε το ποσό όσο χρειάζεται ακόμη παραπάνω φέτος ανάλογα με την κατάσταση που θα καθαρίσει τον Σεπτέμβρη», τόνιασε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: «Καλώ τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ να ετοιμαστούν με τις μελέτες γι’ αυτήν τη μεγάλη αναμόρφωση, όπου θα προσθέσουμε στους 2.800 υφιστάμενους 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ετοιμαστούν μην τύχει και παρόλο που θα έχουμε τα χρήματα το 2019 δεν είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν οι παραπάνω 30.000 θέσεις των παιδιών μέσα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

 


σχετικα αρθρα