ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτικό... τσίρκο - Στο τραπέζι δύο εξεταστικές και 12 πορίσματα για δημοσκοπήσεις και διαφημιστική πίτα από το 2015

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2021, 18:51
Κοινοβουλευτικό... τσίρκο - Στο τραπέζι δύο εξεταστικές και 12 πορίσματα για δημοσκοπήσεις και διαφημιστική πίτα από το 2015
Facebook Twitter Whatsapp

Διαφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το κείμενο που θα ζητάει την εξεταστική επιτροπή. Κίνδυνος η διαδικασία να εξελιχθεί σε ένα πολιτικό τσίρκο. 

Τον δρόμο για δύο εξεταστικές επιτροπές ανοίγει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις και την διαφημιστική πίτα. Τον χορό της αντιπαράθεσης άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα» και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που αφορούν την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη συνέχεια μπήκε η ΝΔ ζητώντας η διερεύνηση να πάει μέχρι πίσω στο 2015.

Σημαντική διαφωνία υπάρχει ως προς το τι θα γράφει το κείμενο που θα ζητάει την εξεταστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης. Η ΝΔ θέλει ένα πιο ουδέτερο κείμενο ώστε να μπορέσει να το δεχθεί και εκείνη αλλά να καλύπτει και την διακυβέρνηση Τσίπρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή ούτε στο προσκήνιο ούτε στο παρασκήνιο.

Διάσκεψη προέδρων

Η μάχη των επιχειρημάτων δίνεται στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Μία πρώτη συζήτηση έγινε την περασμένη Πέμπτη για την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσει και νέα συζήτηση την ερχόμενη Παρασκευή με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή να υπάρξει ένα νέο κείμενο που να καλύπτει όλη την περίοδο από το 2015 έως σήμερα και να ελεγχθούν σε βάθος όλα αυτά τα θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα νεύμα που φάνηκε ότι συμφωνεί. Μισή ώρα μετά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο αρχικό του αίτημα να διερευνηθεί μόνον η διακυβέρνηση της ΝΔ.

Επειδή φαίνεται ότι οι δύο πλευρές δύσκολα θα βάλουν νερό στο κρασί τους και δεν θα αναζητήσουν τη χρυσή τομή, είναι ανοιχτός ο κίνδυνος μία διερεύνηση που θα μπορούσε να γίνει μέσα από μία σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία να εξελιχθεί σε ένα πολιτικό τσίρκο. Δηλαδή να κατατεθούν δύο εξεταστικές με το ίδιο αντικείμενο αλλά με την μία (της ΝΔ) να καλύπτει την διακυβέρνησης Τσίπρα και η άλλη (του ΣΥΡΙΖΑ) την διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ουσία είναι, όμως, ότι η παράλληλη πραγματοποίηση των διαδικασιών ή ακόμη και μια συγχώνευση των δύο εξεταστικών που θα ήταν μία λύση προς άρση του αδιεξόδου δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Άλλοι βιάζονται, να αποφασιστεί άμεσα η ημερομηνία για την συζήτηση στην ολομέλεια που θα αφορά την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ΝΔ να αναλάβει την δική της πρωτοβουλία. Άλλοι προβληματίζονται μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος που θεωρείται αρκετά πιθανός λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων στις 12 Δεκεμβρίου.

Ουδέτερο κείμενο

«Να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021 ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση “φωτογραφίζει” ή τους μεν ή τους δε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή. «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα» τόνισε.

Η ΝΔ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την διερεύνηση από το 2015 διότι έχει σκελετούς στα ντουλάπια του. Άλλωστε ακόμα και παραμονές του 2019 υπήρχαν δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν να υπολείπεται της ΝΔ μόνο κατά 1-2,5 μονάδες ενώ σε λίγες ημέρες υπέστη πανωλεθρία καταγράφοντας ήττα γύρω στις εννέα μονάδες. «Φοβάται κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτιέται κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το NEWPOST.

Πινγκ πονγκ

Το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα (άρθρο 68, παρ. 2 του Συντάγματος) που δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να καταθέτει αίτημα για εξεταστική και να μην το αλλοιώσει με μία παρέμβαση. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε όλες τις εξεταστικές τις οποίες έφερνε στη Βουλή για τα δικά της πεπραγμένα και κυβέρνηση Τσίπρα και ότι με δική τους πρωτοβουλία στην συνταγματική αναθεώρηση αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της μειοψηφίας να προχωράει σε εξεταστική επιτροπή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν δύο αιτήματα εξεταστικών άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αφού και οι δύο πλευρές ζητούν το ίδιο πράγμα, να εξεταστεί η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από το κράτος και ο τρόπος με τον οποίον διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις, και εάν με αυτόν τον τρόπο γίνεται κάποια χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, -αν δηλαδή άλλα πράγματα συμβαίνουν και άλλα προβάλλονται- να τα δει η Βουλή, από το 2015 μέχρι και σήμερα σε όλο το βάθος, σε όλη τους την έκταση, χωρίς να κρύψει κανείς το οτιδήποτε και να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του», όπως είπε στην ΕΡΤ. «Ο μόνος θεσμικά σοβαρός τρόπος για να γίνει αυτό, για να μην έχουμε ευτράπελα και να μην μπλέξουμε σε διαφορετικές εξεταστικές είναι, αφού συμφωνούμε, να έρθουμε στο κοινοβούλιο με ένα ενιαίο κείμενο που να περιγράφει τι ακριβώς θέλουμε να ψάξουμε, να συγκεντρώσει 300 ψήφους και να τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.

Άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει διερεύνηση από το 2015 για «να μην ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες, τα εκατομμύρια που πηγαίναν εδώ κι εκεί για να στηθούν εφημερίδες, δημοσκοπήσεις που έβγαζαν τη διαφορά στο 2,1% λίγο πριν τις εκλογές και τη Χρυσή Αυγή στα ύψη και μια σειρά από άλλα πράγματα» τόνισε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να συσταθούν δύο διαφορετικές εξεταστικές Επιτροπές απάντησε ότι «δεν είναι στόχος μας να πάμε σε δύο παράλληλες εξεταστικές που θεσμικά δεν είναι σοβαρό, αλλά αν η αντιπολίτευση επιμείνει, δε θα την αφήσουμε να δραπετεύσει από αυτό».

Εφόσον δεν αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη και τελικά γίνουν δύο εξεταστικές αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εκδοθούν και 12 πορίσματα καθώς μία άλλη «παράδοση» των κομμάτων είναι το καθένα να κάνει το δικό του πόρισμα...

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr