current views are: 8

20 Οκτωβρίου 2021
Δημοσίευση12:44

Καραμανλή: Πολιτικές για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών τόνισε πως η ενίσχυση της διεθνούς διάστασης των δικαιωμάτων των θυμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Δημοσίευση 12:44’

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών τόνισε πως η ενίσχυση της διεθνούς διάστασης των δικαιωμάτων των θυμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κα Καραμανλή Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων στη συνεδρίασή αναφέρθηκε στις πολιτικές για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών τόνισε πως η ενίσχυση της διεθνούς διάστασης των δικαιωμάτων των θυμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων, στην υποστήριξη και στην ενδυνάμωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Η κα Καραμανλή εστίασε ιδιαιτέρως την αναφορά της:

  • στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την περίοδο 2021-2023,
  • στην ένταξη στα σχολεία μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, θεματικών που αφορούν μεταξύ άλλων, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα δικαιώματα του παιδιού,
  • στη διενέργεια διεπιστημονικών σεμιναρίων, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών, για μια δικαιοσύνη φιλική στα παιδιά,
  • στην κατάρτιση του Οδηγού για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος,
  • στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων,
  • στις δράσεις που υλοποιούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,
  • στην κατάρτιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Εθνικής Στρατηγικής για την ενδυνάμωση των θυμάτων της εγκληματικότητας,
  • στην αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για συγκεκριμένα θέματα ποινικής απαξίας. 

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα της ανάπτυξης πολιτικών για την προστασία και στήριξη των θυμάτων εγκληματικών πράξεων , καθώς η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών αποτελεί πράξη θεμελιώδους δικαιοσύνης ενός κράτους δικαίου και ενισχύει τη δημοκρατία.

Απο την πλευρά του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφέρθηκε στις πολιτικές που υλοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θύματα εγκληματικών πράξεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία των παιδιών, των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος, των θυμάτων trafficking και στην αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου που επιφέρουν οι τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «…ένας μαραθώνιος που τον τρέχουμε και προσπαθούμε να κερδίσουμε χιλιόμετρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα».

Ο Γενικος Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πανος Αλεξανδρής στην τοποθέτησή του τόνισε  πως με το Εθνικό Σχέδιο για το Παιδί, το Εθνικό Σχέδιο απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τους ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργείται μια «ομπρέλα πολιτικής» για την προστασία των θυμάτων επισημαίνοντας πως πέρα από τις όποιες πολιτικές αναλαμβάνονται, εκείνο που πρέπει να αλλάξει και είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι θέμα παιδείας, είναι το πώς η ίδια η κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους, τη λεγόμενη «διαφορετικότητα». Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «…πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που τους αντιμετωπίζουν ως διαφορετικούς και ως εκ τούτου εξοβελιστέους από το κοινωνικό σώμα και να πούμε απερίφραστα ότι όλοι είμαστε ίσοι …».

Τέλος ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και επεσήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών και δράσεων για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού.


σχετικα αρθρα