current views are: 10

21 Οκτωβρίου 2021
Δημοσίευση05:47

Απειλές Τσαβούσογλου: Μη διαπραγματεύσιμη η κυριαρχία στην Ανατ. Μεσόγειο- Θα χρησιμοποιήσουμε «σκληρή δύναμη»

Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

Δημοσίευση 05:47’

Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

Τεντώνει το σκοινί στα άκρα η Τουρκία μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί ανοικτά για χρήση «σκληρής δύναμης».

Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία». «Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε,  για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί η οργή των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης κατά της πρόσφατης κοινής διακήρυξης της χώρας μας με την Αίγυπτο και την Κύπρο κατηγορώντας την χώρα μας ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού Haber Global αναφέρθηκε:

«Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα. Αυτός που μας το στέλνει είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδας μας. Ο Μητσοτάκης γι αυτό το έργο δήλωσε ‘’δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός’’. Αυξάνεται  η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίος σχεδιάζει να το κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας».

«Ακατανόητες αντιδράσεις» λέει η Αθήνα

Πάντως η Αθήνα έσπευσε να απαντήσει από την πρώτη στιγμή στις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας λίγο μετά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης. Συγκεκριμένα, ως αντιδράσεις ακατανόητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων γειτονίας αλλά απολύτως κατανοητές αν η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος, χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις σφοδρές αντιδράσεις της Άγκυρας για την έκθεση της Κομισιόν και την Κοινή Διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στον απόηχο των συμφωνιών της χώρας μας με Γαλλία και ΗΠΑ.

«Οι συμφωνίες δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας»

«Ειλικρινά, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του Δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των εθνών και των χωρών» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και πέραν αυτών, βεβαίως, η Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και η Συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ είναι Συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

«Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Τριμερούς:

«Οι Συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δε στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους. Και βεβαίως δε στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS. Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Δένδια έγιναν αμέσως μετά την υπογραφή δύο με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood AlΒusaidi.


σχετικα αρθρα