current views are: 16

7 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:47

Κυπριακό: Αδιαλλαξία και εμμονές έφεραν το «ναυάγιο» – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή

Δημοσίευση 13:47’

Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή

Χωρίς αποτέλεσμα και λύση έπεσε η αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα

Μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να δόσουν τα χέρια για την επανένωση της Κύπρου

Η άκαμπτη και αντιπαραγωγική στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αφεθεί να διαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκες ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα εφόσον η Τουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις.

Αυτό στην πράξη δεν αποδείχτηκε καθώς μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ. 

Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 11:00.

Σχετική επιστολή απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, με την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να ενημερώσει το Σώμα της Ολομέλειας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ν. Κοτζιάς: Δεν μπορούσαμε να δεχθούμε παρεμβατικά δικαιώματα στη μεγαλόνησο

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα τουρκιας σε ολη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμενει ζωντανό». 

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς 

Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Νίκος Χριστοδουλίδηςόχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση και των ιδεών του ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

«Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Γ. Κουμουτσάκος: Η αδιαλλαξία της Άγκυρας υπέσκαψε μια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

O Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, επέρριψε τις ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών για το κυπριακό στην Τουρκία.

«Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας: «Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες.

Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ‬ώστε:

Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής», κατέληξε.

Στ. Θεοδωράκης: Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμιστεί

Τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Ελβετία σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να χτίσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.Η προσπάθειά μας, εμάς και των Κυπρίων,πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: 

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμιστεί».

Ένωση Κεντρώων: Ο κ. Τσίπρας καλλιέργησε ελπίδες οι οποίες διαψεύστηκαν

Την άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας καλλιέργησε ελπίδες οι οποίες διαψεύστηκαν» διατυπώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα, ότι και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο θα απέβαινε άκαρπος, λόγω της αδιαλλαξίας και κακοπιστίας της Τουρκίας» και εκφράζεται η άποψη ότι «και στους υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα κρατήσει την ίδια στάση».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα προχωρεί η Κύπρος και η Ελλάδα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες και με εταιρείες και στο τέλος θα έρχεται η Τουρκία να τα τινάζει όλα στον αέρα. Η μάχη της Ελλάδας πρέπει να είναι μάχη υψηλής διπλωματίας και για αυτό μόνο στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να βασιζόμαστε. Άλλη μία φορά εκείνοι που έβριζαν και αμφισβητούσαν την Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο εις αυτήν μπορούμε να βασιστούμε για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής».

Πηγή φωτογραφιών: flickr – Υπουργείο Εξωτερικών / ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα