current views are: 11

10 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:03

Στο πρώτο υπουργικό του 2015 παρουσιάστηκε από τον Γ.Βαρουφάκη το σχέδιο για τις παράλληλες πληρωμές

Τι αναφέρουν κύκλοι του Γ. Τσιρώνη στο newpost.gr

Δημοσίευση 18:03’

Τι αναφέρουν κύκλοι του Γ. Τσιρώνη στο newpost.gr

Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο 2015, δηλαδή σε ένα από τα δυο πρώτα υπουργικά συμβούλια, έγινε, σύμφωνα με κύκλους του Γιάννη Τσιρώνη που μίλησαν στο newpost.gr,  η παρουσίαση του σχεδίου του Γιάνη Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα (IOU), πιστοποιώντας πως αυτή η συζήτηση είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς με την ανάληψη της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι ίδιοι κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι δεν παρουσιάστηκε από τον πρώην υπουργό ως plan b (δεν θα μπορούσε, άλλωστε αφού προϋποθέτει την ύπαρξη νομίσματος), αλλά ως μια πρόταση που είχε ως σκοπό να ξεμπλοκάρει τη χώρα από την οικονομική δυσπραγία που αντιμετώπιζε εκείνη τη στιγμή.

Η παρουσίαση από τον Γιάνη Βαρουφάκη φέρεται να έγινε μόνο εκείνη τη φορά με πρωτοβουλία του ίδιου [γεγονός που επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρώην ΥΠΟΙΚ], ενώ οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως υπήρχαν θετικές αντιδράσεις από το τότε υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται την αποκάλυψη έκανε ο κ. Τσιρώνης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον ΣΚΑΪ.

Σε ανακοίνωση του, αμέσως μετά τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις ο κ. Τσιρώνης επιτέθηκε στη ΝΔ  τονίζοντας πως: «Αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, η ΝΔ επιχειρεί να διαστρέψει εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το “σύστημα παράλληλων πληρωμών” (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Η ανακοίνωση της ΝΔ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να τονίζουν για το ζήτημα πως γίνεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συμπληρώνουν, μάλιστα πως η ΝΔ επαναφέρει μια συζήτηση η οποία έχει τελειώσει, καθώς όλα έχουν απαντηθεί στη Βουλή όταν στις 31 Ιουλίου του 2015 η κα. Γεννηματά είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Πυρά της αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις του Γ. Τσιρώνη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ανέφερε πως τα όσα είπε ο υπουργός επιβεβαιώνουν «ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη».

Από την πλευρά του η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του Π. Χρηστίδη υπουστήριξε πως «όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από την δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και ” θα είναι ντάλα μεσημέρι”!»

Το Ποτάμι με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα». 


σχετικα αρθρα