ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κρίνει τη βεντέτα Ρομά - αστυνομικών - Ανησυχία για «μέρες Γρηγορόπουλου» - Η κόρη του Καντάρη καταγγέλλει δύο μέτρα και σταθμά

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 28 Οκτωβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 28 Οκτωβρίου 2021, 16:27
Τι θα κρίνει τη βεντέτα Ρομά - αστυνομικών - Ανησυχία για «μέρες Γρηγορόπουλου» - Η κόρη του Καντάρη καταγγέλλει δύο μέτρα και σταθμά
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο είναι τα κρίσιμα κρας τεστ που θα επηρεάσουν το κλίμα: Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των εφτά αστυνομικών και το πόρισμα της αξιολόγησης του επιχειρησιακού αστυνομικού σχεδίου.

Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης μιας βεντέτας ανάμεσα στους Ρομά και τους αστυνομικούς με αφορμή το θάνατο του εικοσάχρονου κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, βρίσκεται η ελληνική αστυνομία. Υπάρχει ανησυχία ότι με δάχτυλο και κομμάτων επιχειρείται η χώρα να ξαναζήσει «μέρες Γρηγορόπουλου», όπως είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. Σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη 5-6 κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον καταυλισμό όπου μένει η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη και άφησε αιχμές και για την συμμετοχή βουλευτών του ΜεΡΑ25 σε διαδηλώσεις με αριστεριστές κατά αστυνομικών.

«Προκειμένου να ξεπεράσουν τα στρατηγικά αδιέξοδα τους, μπορεί να επιχειρήσουν να πυροδοτήσουν συγκρούσεις μεταξύ των αθιγγάνων και την αστυνομία, διοργανώνοντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» δήλωσε η κυβερνητική πηγή. «Υπάρχει μεγάλη οργή στους καταυλισμούς» τόνισε. «Είναι λεπτές οι ισορροπίες. Δεν πρέπει καμία πλευρά να ρίχνει λάδι στη φωτιά

Κρίσιμες παράμετροι

Δύο είναι τα κρίσιμα κρας τεστ που θα επηρεάσουν το κλίμα:

  • Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των εφτά αστυνομικών που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία. Απολογούνται σήμερα στον ανακριτή και κατά περίπτωση θα ασκηθούν ή όχι διώξεις σε βάρος τους. Οι Ρομά τελούν εν αναμονή.
  • Το πόρισμα της αξιολόγησης του επιχειρησιακού αστυνομικού σχεδίου που ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και θα του παραδοθεί την Παρασκευή και οι αποφάσεις που θα πάρει στη συνέχεια ο κ.Θεοδωρικάκος, θα δοκιμάζουν επίσης τις σχέσεις κυβέρνησης - αθιγγάνων.


Δύο στρατόπεδα

Υπάρχει ένας διχασμός στην κοινή γνώμη. Υπάρχουν εκείνοι που αποτελούν την μεγάλη πλειονότητα και εκφράζουν έντονη αντίδραση για τους Ρομά τους οποίους ταυτίζουν με την εγκληματικότητα και παραβατικότητα που ξεκινάει από διαρρήξεις και φτάνει στην διακίνηση ναρκωτικών ενώ στιγματίζουν και την άρνηση τους να προσαρμοστούν σε μια κοινωνική ενσωμάτωση. Οι ίδιοι δικαιώνουν τους αστυνομικούς που καταδίωξαν και πυροβόλησαν τους αθίγγανους, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον δεύτερο. Ο τρίτος διέφυγε και εμφανίστηκε σήμερα στις αρχές.

Είναι βέβαια και εκείνοι οι οποίοι καταγγέλουν την «αστυνομική αυθαιρεσία» την οποία ταυτίζουν με θύλακες της Χρυσής Αυγής, παραβλέποντας ότι οι τρεις αθίγγανοι μόλις είχαν κλέψει ένα αυτοκίνητο, αρνήθηκαν τον αστυνομικό έλεγχο προκαλώντας την καταδίωξη τους και στη συνέχεια με την όπισθεν έπεσαν πάνω σε αστυνομικές μηχανές.

Υπάρχει διχογνωμία και ως προς την αστυνομική επιχείρηση. Την εντολή για παύση της καταδίωξης που έδωσε ο ταξίαρχος που είχε υπηρεσία στο κέντρο, κρίνοντας ότι παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, την οποία δεν ακολούθησαν οι άνδρες της δύναμης «Ζήτα» είτε γιατί δεν την άκουσαν όπως υποστήριξαν είτε γιατί αρνήθηκαν να υπακούσουν. Όλα αυτά ζητούν απαντήσεις και αφορούν το κεντρικό ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε».

Ξεκίνησε και πάλι η γνωστή συζήτηση για τους αθίγγανους οι οποίοι συνεχίζουν στην μεγάλη πλειονότητα τους να μην εντάσσονται στον αστικό ιστό. Για τα γκέτο που εξελίχθηκαν σε άβατα για την αστυνομία και την προσέγγιση τους κυρίως σε προεκλογικές περιόδους για την προσέλκυση ψήφων.

Το υπόμνημα του υπαστυνόμου

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, τους εφτά αστυνομικούς. Συνήγορος τους είναι ο Αλέξης Κούγιας: «Πρώτα από όλα οι αστυνομικοί με εξουσιοδότησαν να εκφράσω τη λύπη τους για την απώλεια ενός νέου συνανθρώπου μας» δήλωσε. «Όμως αυτό που εμείς υποστηρίξαμε είναι ότι προηγήθηκε εναντίον τους μία απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι κατηγορούμενοι» τόνισε. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ να γίνει οποιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά την ιδιότητα των αστυνομικών και να υπάρξει σκιά στο ότι τόσο εγώ και η κυρία ανακρίτρια όσο και η κυρία εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, επηρεαστήκαμε από αυτή την ιδιότητα. Να ξέρετε ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους και έχει κινηθεί ήδη -κακώς κατά την άποψή μου -πειθαρχική δίωξη εις βάρος τους με το ερώτημα της αποτάξεως».

Στο υπόμνημά του ο ένας αστυνομικός από τους εφτά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το όχημα των δραστών κινήθηκε με «ανθρωποκτόνο πρόθεση» που ήταν και η αιτία για να αρχίσουν τους πυροβολισμούς. «Ο οδηγός του οχήματος αντί να διαφύγει επέλεξε να κινηθεί όπισθεν σε ένα δρόμο ιδιαίτερα στενό, καθιστώντας ευάλωτους τους αστυνομικούς και παγιδεύοντας τους… Ο οδηγός του οχήματος δεν αρκέστηκε στον εμβολισμό των δύο μηχανών και την παράσυρση των δύο πεζών αλλά συνέχισε την πορεία του έμπροσθεν αυτή τη φορά παρασύροντας και τη μηχανή που οδηγούσε ο…»

Στο δικό του υπόμνημα ο 14χρονος αθίγγανος που παραδόθηκε το πρωί υποστήριξε ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 20χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.

«Που ήσασταν τότε;»

Αιχμές σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η κόρη του Μανώλη Καντάρη ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια το 2011, από Αφγανούς, όταν συνόδευε τη γυναίκα του στο μαιευτήριο για να γεννήσει το τέταρτο παιδί τους. Του έκλεψαν την φωτογραφική μηχανή την οποία πούλησαν λίγο μετά για 120€!

«Ο κύριος Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την οικογένεια Ρομά και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει από το κράτος "να αναλάβει την ευθύνη για την στήριξη της οικογένειας του, των τριών παιδιών του και της συζύγου του." Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση για τον πατέρα μου, Μανώλη Καντάρη» έγραψε σε ανάρτηση της η Ανδριάνα Καντάρη. «Δέκα χρόνια μετά από τον άδικο θάνατο του μπαμπά μου, κανείς δεν μας έχει επισκεφθεί και ουδέποτε λάβαμε καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος. Τέτοιες κινήσεις μας αποδεικνύουν πως η ευαισθητοποίηση είναι επιλεκτική και πως επικρατεί το θέατρο του παραλόγου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr