ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Καρράς: Να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τους οφειλέτες τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2017, 15:20 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2017, 15:57
Γ. Καρράς: Να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τους οφειλέτες τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια
Facebook Twitter Whatsapp

Επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Γιώργος Καρράς στο κρίσιμο πρόβλημα του αγροτικού πληθυσμού των «κόκκινων» γεωργικών δανείων που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Γιώργος Καρράς στο κρίσιμο πρόβλημα του αγροτικού πληθυσμού των «κόκκινων» γεωργικών δανείων που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ. Ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τους οφειλέτες τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, για να προστατευτούν οι περιουσίες και οι οικογένειές τους.

Αναλυτικά η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρρά έχει ως εξής:

"Έλαβε ευρεία αρνητική δημοσιότητα ότι, η ειδική εκκαθαρίστρια PQH Α.Ε. της πρώην ΑΤΕ, αιφνιδίασε τους δανειολήπτες αγροτικών δανείων με την αποστολή εξωδίκων προσκλήσεων, ζητώντας να εξοφλήσουν άμεσα και συνολικά τις παλαιές υποχρεώσεις τους. Aπειλώντας διαφορετικά ότι θα τις στείλει στις ΔΟΥ για είσπραξη. Η ενέργεια της εκκαθαρίστριας δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι οφειλές βρίσκονται σε μακροχρόνια καθυστέρηση, εξαιτίας της διαχρονικά πλέον κακής οικονομικής συγκυρίας της Χώρας και οι οφειλέτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. 

Αντίθετα προαναγγέλλει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της αγροτικής και αστικής περιουσίας των δανειοληπτών της κατηγορίας αυτής. Προς το σκοπό να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρωτογενής παραγωγή και προστατευθούν οι οφειλέτες και οι οικογένειές τους, με την 6724/28.06.2017 Ερώτησή μου με θέμα: "Διευθέτηση κόκκινων αγροτικών δανείων", που απευθύνετο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ζήτησα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του, να απαντήσει επί των εξής ειδικότερων ερωτημάτων που συνοπτικά έχουν ως εξής:

1. Θα αναλάβει ο Υπουργός νομοθετική πρωτοβουλία για την ευνοϊκή διευθέτηση των αγροτικών δανείων(γεωργικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών) των φυσικών προσώπων κατ' επάγγελμα αγροτών, που βρίσκονται σε καθυστέρηση και διαχειρίζεται ο ειδικός εκκαθαριστής PQH A.E. της πρώην ΑΤΕ BANK και αν μπορεί να καθορίσει και δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών;

2. Επιμένει ο Υπουργός στην εξαγγελία του (πηγή: τηλεόραση της ΕΡΤ στις 17-5-2017 και άρθρο σε Ναυτεμπορική της 20-6-2017 με το τίτλο «Χάνουν τη γη-κρατούν την παραγωγή») ότι ο ΟΔΙΑΓΕ θα γίνει όχημα αποκτήσεως κατά κυριότητα των υπέγγυων αγροτικών εκτάσεων για τα δάνεια που διαχειρίζεται η PQH, ή θα περιοριστεί κατά τον σκοπό του στη διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων που θα παραχωρηθούν κατά το προβλεπόμενο να εκδοθεί στο αρθ.41 παρ.7 ν. 4384/2016 Π.Δ. και πότε προβλέπεται να εκδοθεί το παραπάνω Π.Δ.;

Με το 509/07.07.2017 έγγραφό του ο Υπουργός, αντί να απαντήσει στα σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματά μου που αφορούσαν στο κύκλο των αρμοδιοτήτων του, αναφέρθηκε σε θέματα αρμοδιότητας άλλου Υπουργού. Έτσι παρελκυστικά αναφέρθηκε στην δυνατότητα, που δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, να ενταχθούν τα πτηνό-κτηνοτροφικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις (όταν δηλαδή είναι εταιρεία ή έχουν εμπορική ιδιότητα).

Κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι είναι απολύτως αναγκαίο και επίκαιρο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα παραμένοντα αναπάντητα ανωτέρω κρίσιμα ερωτήματά, που αφορούν σχεδόν στο σύνολο του αυτοαπασχολουμένου αγροτικού πληθυσμού, με την παρούσα Επίκαιρη Ερώτηση του ζητώ να απαντήσει εν τέλει:

Θα αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία για την ευνοϊκή διευθέτηση των αγροτικών δανείων σε καθυστέρηση των κατ' επάγγελμα αγροτών φυσικών προσώπων, που διαχειρίζεται ο ειδικός εκκαθαριστής PQH A.E. ώστε να ρυθμιστούν με ειδική εξώδικη διαδικασία και με αντικειμενικά κριτήρια, με την διαγραφή μέρους του κεφαλαίου και του συνόλου των συμβατικών τόκων, των τόκων υπερημερίας και των εξόδων, καταβαλλομένου του υπολοίπου σε τουλάχιστον 120 μηνιαίες ισόποσες δόσεις και αν μπορεί να καθορίσει και δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών;

Επιμένει στην εξαγγελία του ότι ο ΟΔΙΑΓΕ θα γίνει όχημα αποκτήσεως κατά κυριότητα των υπέγγυων αγροτικών εκτάσεων για τα δάνεια που διαχειρίζεται η PQH, ή θα περιοριστεί κατά τον σκοπό του στη διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων που θα παραχωρηθούν κατά το προβλεπόμενο να εκδοθεί στο αρθ.41 παρ.7 ν. 4384/2016 Π.Δ. και πότε προβλέπεται να εκδοθεί το παραπάνω Π.Δ.;"

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις