current views are: 12

14 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:53

«Καυτές» δημοσκοπήσεις στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προβληματισμός στο Μαξίμου

Στο μικροσκόπιο του Βερναρδάκη αριθμοί και ευρήματα «φωτιά»

Δημοσίευση 06:53’

Στο μικροσκόπιο του Βερναρδάκη αριθμοί και ευρήματα «φωτιά»

Με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, να καταγράφουν τη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τις 13 μονάδες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή της εικόνας το συντομότερο δυνατόν. Όσο η επικαιρότητα δεν βοηθάει, η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν ανακτάται και  δίνονται «ευκαιρίες» για επιθέσεις από τη ΝΔ, ο «πονοκέφαλος» των κακών αριθμών θα παραμένει για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, που έχει χριστεί ο επίσημος «δημοσκόπος» της Ηρώδου Αττικού.

Έμπειρα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν στο newpost.gr πως και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί, πρόσκαιρα τουλάχιστον, «στρυμωγμένη στα σχοινιά», κυρίως από το γεγονός ότι το 15ήμερο που έρχεται θα ξεκινήσουν  οι πληρωμές της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. «Η σκληρή πραγματικότητα, αλλά και η καταστροφολογία της ΝΔ δεν θα αφήσουν να αναδειχθεί το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στην μακροοικονομία», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ακτινογραφεί» τις δημοσκοπήσεις

Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο ανέφεραν στο newpost.gr πως ήδη σε συγκεκριμένες μετρήσεις σε εξαμηνιαίο επίπεδο καταγράφεται μια μικρή κάλυψη της διαφοράς με τη ΝΔ, περίπου στο 1%, ενώ ως σημαντικό στοιχείο αναδείκνυαν τα σταθερά νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ όλους τους τελευταίους μήνες, που για πολλούς θεωρούνται ως η κατώτατη βάση του. Αυτό είναι ένα από στοιχεία στα οποία επενδύουν στην Κουμουνδούρου για τη μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (21-23 Ιουνίου), που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έφτανε το 43,5%. Από αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετοί όσοι υποστηρίζουν πως ακόμα και στην περίπτωση εκλογική ήττας αυτή δεν θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα, όπως διατείνονται στην οδό Πειραιώς, καθώς το τωρινό 15%- 16% θα αυξηθεί κατά πολύ από την πόλωση του κλίματος.  Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των κομμάτων της νέας Βουλής θα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν ακόμα και την προοπτική μιας πιθανής αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Το «δημοσκοπικό ταβάνι» της ΝΔ, οι μικρές μετακινήσεις προς τη γαλάζια παράταξη και το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να προσελκύει εύκολα παλαιότερους ψηφοφόρους της είναι στοιχεία που προσμετρώνται στα «συν» της Κουμουνδούρου. Σε όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, έρχεται να προστεθεί το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ, η μεγάλη αδιευκρίνιστη ψήφος, αλλά και η ρευστότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο τελευταίο στοιχείο οι «μελετητές των δημοσκοπήσεων» από την πλευρά της  Κουμουνδούρου επισημαίνουν στο newpost.gr τις όχι καλές μετρήσεις που έχουν καταγραφεί για τη Φώφη Γεννηματά, ενώ εκτιμούν πως το χώρο του κέντρου δεν ευνόησε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν βγει στο προσκήνιο οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Η αλλαγή των ισορροπιών

Αναλύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναφέρουν πως βασικοί παράμετροι που το αμέσως επόμενο διάστημα μπορούν να «γείρουν τη ζυγαριά» των μετρήσεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεταξύ άλλων η επιστροφή στις αγορές, η παροχή ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ στην αγορά μέχρι τον Σεπτέμβριο, η μειούμενη τάση της ανεργίας, αλλά και η βελτίωση των εσόδων εξαιτίας  του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές θεωρούν κρίσιμους τους δυο τελευταίους μήνες του φθινοπώρου για το οικονομικό κλίμα και πως θα αποτυπωθεί αυτό δημοσκοπικά. Είναι αυτονόητο πως οποιοδήποτε «ατύχημα» μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στο δεύτερο μισό της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σημασία στην Κουμουνδούρου δίνουν και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Από τη στιγμή που σε κρίσιμα ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα και εμφανίζεται πως κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη να λύσει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η υγεία ή η πάταξη της διαφθοράς ευελπιστούν πως η αλλαγή της εικόνας και η αντιστροφή των ποσοστών βρίσκεται στα χέρια τους.

Θεωρείται βέβαιο πως η προσέλκυση επενδύσεων και το ξεκίνημα μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό θα δημιουργήσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον σχετικά με την αποφασιστικότητα του  Μαξίμου σε συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία έχει βρεθεί πολλές φορές απολογούμενο απέναντι στη ΝΔ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έμπειρα στελέχη σημειώνουν πως ο ακαθόριστος παράγοντας των εθνικών ζητημάτων (ελληνοτουρκικά, κυπριακό, προσφυγικό) ακόμα και σε περιόδους κρίσης λειτουργούν παραδοσιακά υπέρ των κυβερνώντων.

Αντιμέτωπη με το χρόνο η κυβέρνηση

Μεγάλος «εχθρός» για το Μαξίμου είναι, πλέον ο χρόνος, καθώς καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν κατάφερε σε διάστημα δυο ετών να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και να λύσει τους «γόρδιους δεσμούς» των μεγάλων ζητημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

Στοίχημα για την Ηρώδου Αττικού αποτελεί η γ΄ αξιολόγηση και η διάψευση των μέχρι τώρα δεδομένων της διαπραγμάτευσης που θέλουν τις συζητήσεις με τους θεσμούς να κρατούν για μήνες, γεγονός που κουράζει το εκλογικό σώμα και ως φυσικό επακόλουθο αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Η απογοήτευση των πολιτών, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κακό κλίμα στην αγορά είναι το άλλο μέτωπο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου και αποτελεί «βαρόμετρο» για τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται.

Όσον αφορά την επαναπροσέγγιση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δουλειά πρέπει να γίνει και σε περιφερειακό επίπεδο με την ενεργοποίηση μελών και την καλύτερη λειτουργία και συντονισμό των τοπικών οργανώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν την εικόνα ενός κυβερνώντος κόμματος.


σχετικα αρθρα