current views are: 11

16 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση10:42

Γ. Μανιάτης: Η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θεωρείται το νέο ενεργειακό Eldorado

Η Τουρκία πουλάει “τσαμπουκά” στη Κύπρο και σε ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Total και η ENI», δηλώνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης,

Δημοσίευση 10:42’

Η Τουρκία πουλάει “τσαμπουκά” στη Κύπρο και σε ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Total και η ENI», δηλώνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης,

«Η Τουρκία πουλάει “τσαμπουκά” στη Κύπρο και σε ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Total και η ENI», δηλώνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ . Επισημαίνει ότι απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και διακομματική εθνική συνεννόηση στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Μανιάτης δηλώνει δικαιωμένος για την « εθνική ενεργειακή στρατηγική 2009-2014», που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Λ. Παπαδήμου και κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πολέμησε αυτή την ενεργειακή πολιτική ενώ λέει ότι τώρα την εξυμνούν. Υποστηρίζει ότι για τα επόμενα «40 χρόνια, αν κινηθούμε σοβαρά και γρήγορα, μπορούμε να έχουμε δημόσια έσοδα 2 δις ? κάθε χρόνο με τις σημερινές χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου»

Ασκεί οξεία κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μιλώντας για μηδενική αξία για την ανάπτυξη τα όσα διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Κοζάνη. «Το μόνο χρήσιμο που μπορούν να κάνουν σήμερα είναι να σηκωθούν να φύγουν», υπογραμμίζει και θεωρεί ότι «η μάχη των μαχών για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκλογές στις οποίες εμείς θα διεκδικήσουμε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Μανιάτης αναφορικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζει: 

“Η Τουρκία πουλάει τσαμπουκά όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Total και η ENI. Εκτιμώ ότι το μόνο που θα κάνει, θα είναι να στείλει κάποιο σεισμογραφικό σκάφος για δήθεν έρευνες. Καταπατά απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες δυνάμεις στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις συνομιλίες της Ελβετίας, είναι βέβαιο ότι η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας ψυχραιμία και σοβαρότητα, καθώς και η διακομματική εθνική συνεννόηση στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αποτελούν μια σημαντική διαχρονική παρακαταθήκη.Η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, θεωρείται ως το νέο ενεργειακό Eldorado, που μπορεί να διασφαλίσει σημαντικές νέες πηγές τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Εμείς από το 2011 υλοποιήσαμε μια ενεργειακή στρατηγική περιφερειακών συνεργασιών με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αναφορικά με την Κύπρο, έχω ονομάσει τη σχέση μας «Κοινό Ενεργειακό Δόγμα Ελλάδας- Κύπρου», γιατί μόνο με Ενιαίο Δόγμα, με την απόλυτη συνεργασία των δύο αδελφών ευρωπαϊκών κρατών, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις εθνικές γεωπολιτικές και οικονομικές ωφελιμότητες.

Εξάλλου, δικαιώθηκε απόλυτα η εθνική ενεργειακή στρατηγική μας 2009-2014 για τους τρεις (3) μεγάλους ενεργειακούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν (TAP), από τα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης προς Βουλγαρία, Ρουμανία (Κάθετος Διάδρομος IGB) και από τα κοιτάσματα Κύπρου -Ισραήλ μέσω Κρήτης προς Ιταλία (EastMed). Αγωγοί τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα γραβατωμένοι τους εγκαινιάζουν και τους εξυμνούν” κατέληξε ο κ. Μανιάτης. 


σχετικα αρθρα