current views are: 10

15 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση14:34

Απόπειρα «εισβολής» προσφύγων στην Πολωνία όπως στον Έβρο – Ανοιχτό να τον στείλουν «στο καλό» οι ψηφοφόροι, αφήνει ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εις βάρος της Ευρώπης όσο οι χώρες της ΕΕ δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο κομβικής σημασίας αδυναμίες. 

Δημοσίευση 14:34’

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εις βάρος της Ευρώπης όσο οι χώρες της ΕΕ δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο κομβικής σημασίας αδυναμίες. 

Με την ένταση να κορυφώνεται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Γερμανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, εξετάζει στις Βρυξέλλες, το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Λουκασένκο, με το βλέμμα στραμμένο στους 100.000 Ρώσους στρατιώτες που συγκεντρώνονται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο αντλεί έμπνευση από μία στρατηγική που έχει ήδη δοκιμαστεί και η οποία έσπειρε το χάος και τη δυστυχία στα σύνορα της Ευρώπης» επισήμαινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσιτάκης σε άρθρο του στην Le Figaro. Αναφέρθηκε στον Μάρτιο του 2020, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης κατέφθασαν μαζικά στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με λεωφορεία που πλήρωνε η τουρκική κυβέρνηση. «Τότε όπως και τώρα- άνδρες, γυναίκες και παιδιά εργαλειοποιήθηκαν από έναν επιθετικό γείτονα ο οποίος επιδιώκει αποτελέσματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης» τόνισε. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει και θα πρέπει να πει «αρκετά».»

«Αρκετά πια η εργαλειοποίηση»

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εις βάρος της Ευρώπης όσο οι χώρες της ΕΕ δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο κομβικής σημασίας αδυναμίες: την έλλειψη μιας δίκαιης, συνεκτικής, αποτελεσματικής και σταθερής Ευρωπαϊκής πολιτικής και την απουσία ουσιαστικής δράσης για την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών, είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών.

Εκτιμάει ότι ο επόμενος στόχος μιας τέτοιας επίθεσης θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή ακόμα και η Φινλανδία ή η Εσθονία. Επισημαίνει ότι μια ισχυρή απάντηση θα ήταν η επιβολή κυρώσεων κατά των χωρών που χρησιμοποιούν ανθρώπους για «υβριδικές επιθέσεις», να μπουν σε λειτουργία σταθεροί μηχανισμοί, με διάρκεια, που θα παρεμποδίζουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον, καθώς η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν είναι μόνο ευθύνη των εθνικών αρχών.

Δύο μέτρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες απείλησε την Ελλάδα με άνοιγμα των συνόρων στα 5 εκατομμύρια των μεταναστών – προσφύγων που ζουν στην χώρα του. Η ΕΕ όμως φαίνεται να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντα αναγνώριζε την μεγάλη προσφορά του στην φιλοξενία των προσφύγων και παρενέβαινε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που θα την πονέσουν.

Τώρα όμως που οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα με την Πολωνία με στόχο να περάσουν στην Γερμανία, έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΕ. Σήμερα ο Ζοζέπ Μορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία. Αυξάνεται ο αριθμός των προσώπων του καθεστώτος που δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους. Στο στόχαστρο μπαίνουν και αεροπορικές εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν τους πρόσφυγες χωρίς έγγραφα ή πλαστά, από την Τουρκία και από άλλα μέρη. Η λευκορωσική αρροπορική εταιρεία Belavia και η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιβιβάζουν πλέον Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υεμενίτες στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Θύματα φημών

Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Οι φήμες ότι ανοίγει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στα σύνορα της Πολωνίας οργίαζαν νωρίς το μεσημέρι. Οι εικόνες με τους Πολωνούς στρατιώτες από τη μία πλευρά και τους μετανάστες από την άλλη, παρέπεμπαν στα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Είναι τα αντίποινα του Λουκασένκο στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Που είναι το ΝΑΤΟ;

Την παρέμβαση του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και δεσμεύσεις της συμμαχίας» δήλωσε.

Ο δικτάτορας Λουκασένκο που θεωρείται μαριονέτα του Πούτιν, συνεχίζει να βγάζει τη γλώσσα στην ΕΕ.
«Η Λευκορωσία εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους. Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι. «Σας παρακαλούμε, επιστρέψτε», τους λέμε, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.

Αν και πάλι υπάρχει δάκτυλος Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται έξω από το κάδρο.

Φοβάται ήττα;

Ο Ερντογάν δεν είναι πάντως στα καλύτερα του. Εδώ και ένα χρόνο οι δημοσκοπήσεις έχουν θολώσει την πολιτική κυριαρχία του. Καθαρά προηγούνται οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και Άγκυρας Γιαβάς.

Είναι η πρώτη φορά όμως που ο Τούρκος πρόεδρος βάζει το δίλημμα των προεδρικών εκλογών του 2023 αν και δεν αποκλείεται να γίνουν και νωρίτερα. «Εάν ο λαός μας πει «στο καλό» κι έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε» δήλωσε. Αν και ο πληθωρισμός έχει γονατίσει θα τούρκικα νοικοκυριά, υποσχέθηκε «καλύτερες μέρες». «Οτιδήποτε καλό και όμορφο βρήκαμε, το προστατέψαμε και το αναπτύξαμε» τόνισε. Έκανε μάλιστα και μια ιστορική αναδρομή στην 19χρονη περίοδο διακυβέρνησης της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται
Ανέσυρε και την Τροία. «Είναι το σύμβολο από το παρελθόν που εκπροσωπεί κι εμάς, όπως όλους τους λαούς που έζησαν στην Ανατολία» δήλωσε. «Η Ομήρου Ιλιάδα εξηγεί έναν αγώνα του οποίου τα ίχνη φτάνουν στο σήμερα».

Η πληγή των Βαρωσίων

Σήμερα συμπληρώνονται 38 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εξετάζονται οι επιλογές Μπορέλ για τα Βαρώσια τα οποία επιχειρεί να ανοίξει η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων που ΟΗΕ. «Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία επιμένει στην λύση του κυπριακού με δύο χωριστά κράτη που θα οδηγήσει στην διχοτόμηση του νησιού με την διεθνή κοινότητα να αντιτίθεται καθώς η μόνη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών. «Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».


σχετικα αρθρα