current views are: 10

25 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση10:10

Ο Δένδιας, η Μπέρμποκ και o Ερντογάν «ζητιάνος» των Εμιράτων

Η κ. Μπέρμποκ είχε συναντήσει από τις αρχές του 2020 τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έκτοτε άνοιξε δίαυλο με τους Γερμανούς Πράσινους.

Δημοσίευση 10:10’

Η κ. Μπέρμποκ είχε συναντήσει από τις αρχές του 2020 τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έκτοτε άνοιξε δίαυλο με τους Γερμανούς Πράσινους.

Η γερμανική κυβέρνηση, είναι συμμαχική αλλά και ένα παζλ προσώπων που καταλαμβάνουν κομβικές θέσεις. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχουν δύο πρόσωπα: η νέα υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία διαδέχεται τον «υποχωρητικό» στον Ερντογάν Σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μαας και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ που αναλαμβάνει στη θέση του Σολτς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και που ο Σόιμπλε θεωρείται «γατάκι» μπροστά του.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη δίαυλο επικοινωνίας αλλά και ταύτιση απόψεων σχετικά με το «ζήτημα» της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί η κ. Μπέρμποκ είχε συναντήσει από τις αρχές του 2020 τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έκτοτε άνοιξε δίαυλο με τους Γερμανούς Πράσινους.

Μάλιστα  από το κείμενο του Γερμανικού Συνασπισμού φαίνονται τα πρώτα μηνύματα προς την Τουρκία. Εκεί γίνεται λόγος για «ανησυχητικές εσωτερικές εξελίξεις και εξωτερικές προκλήσεις» και επισημαίνεται ότι «η Δημοκρατία, το Κράτος-Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, έχουν καταστρατηγηθεί έντονα». Αν και γνωστές οι θέσεις των Πρασίνων, ωστόσο για πρώτη φορά γίνεται λόγος για μηχανισμό περιορισμού των εξαγωγών όπλων, κάτι που έχουν θέσει για την Τουρκία στην Bundestag.

Η ελληνική διπλωματία δείχνει ότι έχει διαβάσει όλες τις εξελίξεις και έχει κάνει κινήσεις χωρίς να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οδηγεί την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα που είναι ζωτικό για την οικονομία του, όπως άλλωστε συνέβη σήμερα με την επίσκεψη στην Τουρκία του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ. Τον άνθρωπο και τη χώρα που κατηγορούσε ότι χρηματοδότησε το πραξικόπημα εναντίον του. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει φροντίσει η σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι “μία στρατηγική σχέση, μία σχέση μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες”.

Το γεγονός ότι ο «σουλτάνος» αναγκάζεται να «ζητιανέψει» απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρνει σε θέση ισχύος και την Ελλάδα καθώς Αθήνα και  Άμπου Ντάμπι διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική.


σχετικα αρθρα