ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λίντνερ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι πρόωρες εκλογές - «Παραιτήσου» φωνάζουν στον Ερντογάν - Σωσίβιο του πετάει ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2021, 16:06
Ο Λίντνερ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι πρόωρες εκλογές - «Παραιτήσου» φωνάζουν στον Ερντογάν - Σωσίβιο του πετάει ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι
Facebook Twitter Whatsapp

«Κατά μία έννοια ο Λίντνερ μπορεί να είναι η αιτία για να έρθουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές μέσα στο 2022» σχολίασε στο NEWPOST κομματική πηγή.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο και την Άγκυρα, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να προσαρμόσει αναλόγως την στρατηγική της. Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός με την ονομασία «φωτεινός σηματοδότης» στον οποίον προχώρησε ο διάδοχος της Μέρκελ σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, αναμένεται να λάβει τα ηνία της χώρας έως τα μέσα Δεκεμβρίου, μετά το πράσινο φως της Βουλής. Εν αναμονή των πολιτικών που θα ακολουθήσει αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, βρίσκονται κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2022 και παράλληλα έχει και προεδρικές εκλογές, η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι που έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ευρωζώνη και άλλες χώρες κυρίως του Νότου.

«Μαλακός» ο Σόιμπλε

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την θέση του υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών» δήλωσε σε συνέντευξη του. Για την Ελλάδα έχει πει τα χειρότερα. Είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να «πεταχτεί με τις κλοτσιές» από την ευρωζώνη. Ποια ήταν η άποψη του για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Τον θεωρούσε «μαλακό».

…Ανατριχίλα

Η συζήτηση για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που είχε παγώσει λόγω της πανδημίας, όπως φαίνεται θα επανέλθει από το 2023 και δύσκολα θα πάρει αναβολή. Το μπρα ντε φερ μεταξύ των βορείων και νοτίων αναμένεται να κορυφωθεί στους επόμενους μήνες με το Βερολίνο να έχει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το γερμανικό περιοδικό Focus έγραψε ότι ο Λίντνερ έκανε «τη μισή Ευρώπη να τρέμει στις μπότες της».

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που ίσχυαν προ πανδημίας και δεν έχουν αλλάξει μέχρι τώρα, επιβάλουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα να μην υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ταχθεί στο παρελθόν με τις οκτώ σκληρές βόρειες χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία κα) που θέτουν θέμα επαναφοράς των ίδιων αυστηρών κανόνων.

Το θετικό είναι ότι ο Λίντνερ δεν θα αποφασίζει εντελώς μόνος. Οι Πράσινοι έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους και πιο χαλαρούς κανόνες εισηγούνταν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Όλα βέβαια θα κριθούν στην πράξη.

Μητσοτάκης:Ήταν άκαμπτοι οι κανόνες

Η Ελλάδα με το πιο υψηλό χρέος στην ευρωζώνη έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την γραμμή που θα ακολουθήσει το Βερολίνο στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην WASHINGTON POST επισήμανε ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος» τόνισε. «Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Θεωρεί την ανάπτυξη λύση για το χρέος και δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Με τους υπάρχοντες κανόνες το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάνει το 2% όπως υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για αρκετές δεκαετίες. Θα γίνει διαπραγμάτευση για την μείωση του. Σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος από το 2023 και μετά για ένα εύρος κοινωνικών πολιτικών που θα ήθελε η κυβέρνηση να ακολουθήσει σε προεκλογική περίοδο. «Κατά μία έννοια ο Λίντνερ μπορεί να είναι η αιτία για να έρθουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές μέσα στο 2022» σχολίασε στο NEWPOST κομματική πηγή.

Κατάρρευση με σανίδα σωτηρίας

Η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή και τις δραματικές εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση την συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων, μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων που να αφορούν και την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Ερντογάν συνηθίζει κάθε φορά που αντιμετωπίζει κρίση στο εσωτερικό του να το εξάγει ποντάροντας στα εθνικιστικά αντανακλαστικά των πολιτών τα οποία καλλιεργεί καθώς επενδύει σ’ αυτά τα εκλογικά ακροατήρια. Κυβερνητική πηγή με την οποίαν συνομίλησε το NEWPOST επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας. Δεν θεωρεί βέβαια πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Δεν αποκλείει όμως προκλητικές κινήσεις που στόχο θα έχουν να στείλουν μήνυμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι διαδήλωσεις στην Τουρκία συνεχίστηκαν και τη νύχτα. Ένα από τα συνθήματα ήταν «Ερντογάν παραιτήσου». Πολλές γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια τους και χτυπούσαν τις κατσαρόλες τους.

Alert στις τράπεζες

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε σήμερα σε σύσκεψη τους διοικητές όλων των τραπεζών. Η τουρκική λίρα βρίσκεται στα Τάρταρα, ισοδυναμεί με 14 € ή 15 $.
Παρόλαυτα είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν ότι η Τουρκία θα αποφύγει τη χρεοκοπία και μία νέα προσφυγή στο ΔΝΤ διότι έχει από τα χαμηλότερα χρέη, κάτω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Πολλές εταιρίες όμως κλείνουν όπως και μικρές επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να προσελκύσει πάνω του τα διεθνή φώτα και να στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές, έριξε πολύ νερό στο κρασί του και δέχτηκε στην Άγκυρα τον άλλοτε ορκισμένο εχθρό του, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Και εκείνος όμως έκανε βήματα πίσω και υποσχέθηκε στην Τουρκία επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ.

Το θρίλερ της οικονομίας θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα. Οι Τούρκοι που είχαν κάποια λεφτά στην άκρη κάνουν ουρές στα ανταλλακτήρια προκειμένου να αγοράσουν δολάρια για να έχουν ένα σταθερό νόμισμα απέναντι στην κατρακύλα του εθνικού νομίσματος.

Ο Ερντογάν όπως και ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί επιμένουν στην στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων με την οποίαν αντιτίθενται διακεκριμένοι οικονομολόγοι. Η αριστερή εφημερίδα BirGun στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Τούρκος Νέρωνας!». Οι Τούρκοι αγοράζουν με δελτίο καφέ λάδι και ζάχαρη.

«Ο Ερντογάν και η παρέα του έχουν ένα στόχο, να εξαθλιώσουν την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Εξυπηρετούν τους βαρώνους του δολαρίου, δεν εξυπηρετούν τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας» συνέχισε. «Τα παιδιά των φτωχών είναι καταδικασμένα να πεινάσουν. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr