ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ: Οι σημαντικότερες στιγμές

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2021, 02:20
Debate υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ: Οι σημαντικότερες στιγμές
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου έλαβε χώρα η τηλεμαχία.

Πλησιάζει η μεγάλη μέρα για τις εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από τον άδικο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Με αυτό κατά νου, πέντε εκ των έξι υποψηφίων, με απόντα τον Γιώργο Παπανδρέου, φιλοξενήθηκαν στο πλατό της ΕΡΤ1, και έριξαν φως στην επόμενη μέρα του κόμματος, σε περίπτωση εκλογής τους.

Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό

Στην πρώτη από τις πέντε θεματικές ενότητες της τηλεμαχίας με ερωτήσεις για τη διαχείριση κρίσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο σχόλιό του σημείωσε: «Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία»

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι την ευθύνη του να ηγηθεί κανείς σε οποιαδήποτε κρίση την έχει ένας, ο οποίος πρέπει να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Στο σχόλιο ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές».

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την άτολμη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές εξαιρέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ανέφερε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Υπογράμμισε ότι «συζητάμε με όλους μέσα στη Βουλή αν υπάρχει κοινός τόπος» σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του debate συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με κανόνες που βάζει η Τουρκία. Εδώ χρειάζεται μια ενιαία Εθνική Γραμμή και χαίρομαι ότι τα τελευταία χρόνια η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Η οποία γραμμή πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει τη διπλωματία της στο Διεθνές Δίκαιο, να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς. Αυτά είναι κεκτημένα της διπλωματίας μας που τα έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα», είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Σημείωσε πως αφού εμείς λέμε ότι έχουμε υφαλοκρηπίδα και προτείνουμε διάλογο και οι Τούρκοι βάζουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και θέτουν casus belli, γιατί δεν πάμε στη Χάγη.

«Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση και κάποια στιγμή ιστορική που απευθυνομένη στα κόμματα που θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Κάθε τι περαιτέρω είναι αυτοφαλκίδευση» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης. Πρότεινε μάλιστα επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαι σαν τη ΝΔ που άλλα έλεγε και άλλα κάνει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίσει τίποτα που να την αφορά. Θέλω όμως να ρωτήσετε και τους άλλους υποψήφιους, ήταν όλοι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν και είμαι», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση αν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία όταν έρθουν στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της παραμεθορίου, στα νησιά ή στη Θράκη ή στη Β. Ελλάδα γενικότερα για να κρατήσεις εκεί τον κόσμο.

«Η Τουρκία έχει ανέκαθεν αναθεωρητικές διαθέσεις, ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να την αλλάξει. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και γι’αυτό το λόγο πιστεύουμε πάντοτε ότι και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει να παίρνουμε ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθιστούμε την άμυνά μας σε τέτοια θέση που να να προστατεύει τα εθνικά μα συμφέροντα. Είδαμε πώς εργαλοποίησε η Τουρκία το μεταναστευτικό 1,5 χρόνο πριν στον Έβρο. Πιστεύω ότι οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική και φυσικά η ΕΕ δεν πρέπει να έχει 2 μέτρα και 2 σταθμά», είπε ο Παύλος Χρηστίδης απαντώντας σε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία κάποιοι λένε πως αν φύγει ο Ερντογάν από τη μέση, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

«Πρέπει να δούμε όλο τον χάρτη και πώς λειτουργεί η Ευρώπη και πώς λειτουργεί η χώρα μας. Αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο – μεγάλο κομμάτι από αυτούς είναι η «δεξιά» Ευρώπη, οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη – υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος ευθύνης για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα υποδοχής αλλά όλη η Ευρώπη», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην τοποθέτηση ότι το 2015 ο μέσος Έλληνας ήταν περήφανος για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων, αλλά τώρα η πολιτική μας έχει αλλάξει και η κοινή γνώμη έχει αλλάξει.

Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες

Στην τρίτη θεματική ενότητα του debate οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ απάντησαν σε ερωτήσεις και σχολίασαν θέματα που αφορούν στη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση και τις νέες τεχνολογίες.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Στο σχόλιό του, σημείωσε ότι έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών αλλά πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται». Όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση μόνο με ισόβια κάθειρξη μέχρι το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου». Υποστήριξε ότι χρειάζονται προληπτικές δομές. Για το αίτημα της ανανέωσης, είπε ότι είναι «η δροσιά των ιδεών», αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε». Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της θανατικής ποινής για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του ως καθηγητής το 1997. Ωστόσο, όπως είπε, «η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αλλαγή του Συντάγματός μας το 2001 με έφερε να συντάσσομαι και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής» και συμπλήρωσε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας για τα αδικήματα».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και πως οι δημοκρατικοί πολίτες θα επιλέξουν ποιο θα είναι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. «Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία, έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα» σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα» σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Όπως είπε, «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα».Υπογράμμισε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αναγέννηση» που έχει καταρτίσει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει «ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας» και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ στο σύγχρονο πολιτικό στερέωμα

Στην τέταρτη θεματική ενότητα του debate, οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής μίλησαν για τη θέση του κόμματος, την εκλογική στρατηγική και τις συμμαχίες, τη σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο μέλλον της παράταξης, την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι αισθάνεται ότι τον ταπεινώνει το ερώτημα «με ποιον θα πάτε», ενώ προέβλεψε δύο εκλογικές διαδικασίες. «Την κυβερνητική λύση την προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν το ‘χει κάνει. Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε να «σπάσουν οι μηχανισμοί» και δήλωσε ότι οι οπαδοί άλλων κομμάτων είναι καλοδεχούμενοι.

Ο Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι oi προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες. «Θέλω μια κινηματική διαδικασία από τα κάτω» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία σχολιάζοντας το ύψος των μισθών και των ενοικίων. «Το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξισορροπήσει τις ανισότητες» σχολίασε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός. Ζήτησε να κρατήσουν όλοι τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Μίλησε για μια παράταξη που έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά και για μια παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς» πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δεν κάνει επιλογή κάποιας εξ αυτών: «Στην εποχή του Ανδρέα ήταν προτεραιότητα να αναδειχθούν πληθυσμοί που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος του του εκσυγχρονισμού, του Κώστα Σημίτη είναι η περίοδος των μεγάλων έργων. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος της ευθύνης».

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την έναν τρόπο αλλαγής και ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. «Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη».

Ερώτηση χωρίς θεματικό περιορισμό - Οι κόντρες και οι αιχμές

Στην 5η ενότητα του debate δεν υπήρξε θεματικός περιορισμός. Οι δημοσιογράφοι έκαναν τις ερωτήσεις που είχαν επιλέξει.

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί κατά την άποψή του η σοσιαλδημοκρατία έχασε την προωθητική της δύναμη στην Ευρώπη, ο Παύλος Χρηστίδης είπε ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες.

«Η δική μας γενιά είναι η πρώτη γενιά από τη μεταπολίτευση που ζει χειρότερα από αυτή των γονιών της. Αυτό είναι βαθιά άδικο και άνισο και πρέπει να καταλάβουμε ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν ζυμώνεται μπροστά σε τζάκι με αναμμένα πούρα αλλά εκεί που ο κόσμος ασφυκτιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε χώρα στο παρελθόν είναι μια άλλη χώρα, οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά και πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της μεταπολίτευσης. Σημαντικά όμως πολιτικά λάθη που έκανε κυρίως η ΝΔ οδήγησαν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό κι εμάς ως κυβέρνηση. Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη, το θέμα όμως είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Και μπροστά είναι μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τοποθέτηση της Α. Διαμαντοπούλου σύμφωνα με την οποία όποιος νοσταλγεί να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στις ένδοξες μέρες του αποκλείεται και ότι πρέπει ή να γίνει καινούργιο κόμμα ή να αλλάξει ταυτότητα.

Ο Παύλος Γερουλάνος είπε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά ότι το θέμα είναι από ποιους και πώς. Αφού αναφέρθηκε σε παράδειγμα της δικής του εταιρείας, υπογράμμισε ότι στο δημόσιο χώρο όλες οι παθογένειες ξεκινάνε από τους πολιτικούς που ηγούνται αυτών των φορέων και επέμεινε στο γεγονός ότι τα κριτήρια που θα τεθούν, πρέπει πρώτα να τεθούν στον επικεφαλής που θα δίνει το σωστό παράδειγμα.

«Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για τη συζήτηση να μιλήσουμε για το πώς οπλίζουμε το σύστημα για το πώς να μην υφίσταται ήττες από επιχειρηματικά συμφέροντα. Προφανώς πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως υπήρξαν κύκλοι μη-πολιτικοί που σχετίζονται με πιθανές χρηματοδοτήσεις για την εύνοια της συγκεκριμένης εταιρείας», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υπόθεση Novartis ήταν σκάνδαλο.

«Έχω ένα βιογραφικό ενότητας. Το 2015 δεν κέρδισα, έμεινα εκεί και ήμουν ένας από αυτούς που έδωσαν τις μεγαλύτερες μάχες στο Κοινοβούλιο. Το 2012 με τον κ. Βενιζέλο συγκρουστήκαμε, διαγράφηκα, σε λίγους μήνες δώσαμε τα χέρια. Το 2007 δεν στήριξα τον κ. Παπανδρέου κι όμως δέχτηκα να είμαι υπουργός του στα πιο δύσκολα υπουργεία και στις πιο δύσκολες στιγμές που περνούσε η χώρα. Έχω και άλλα σημεία να προσθέσω, αλλά θα ήταν αιχμές κατά συνυποψηφίων και δεν θέλω να τα αναφέρω. Άρα έχω απαντήσει ήδη και καλό θα ήταν αυτό το ερώτημα να απευθύνεται σε άλλους», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στην ερώτηση αν θα αποχωρήσει από το κόμμα στην υποθετική περίπτωση που δεν εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι στο παρελθόν ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτήσεις μεταξύ των υποψηφίων

Στον τελευταίο γύρο των ερωτήσεων του debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ έφερε τους πέντε υποψηφίους που συμμετείχαν – Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης – τον ένα αντιμέτωπο με τον άλλο.

Σε αυτήν την καινοτομία της διαδικασίας πρώτος έκανε ερώτημα ο κ. Ανδρουλάκης προς τον κ. Καστανίδη σχετικά με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης.

Ακολούθησε το ερώτημα του κ. Γερουλάνου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, με τον κ. Ανδρουλάκη να εστιάζει στο ζήτημα του braindrain αλλά και σε αυτό της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.


Ο κ. Καστανίδης δεν έθεσε  ερώτημα προς κανένα από τους άλλους υποψηφίους, τονίζοντας ότι δεν θέλει να υποβάλλει ερωτήσεις προς ανθρώπους που αγαπά και να κάνει «ασκήσεις μαθητείας».

Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Γερουλάνο για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο οποίος απάντησε ότι η άρνηση της απομακρυσμένης ηλεκτρονικής ψήφου έγινε γιατί υπάρχουν ακόμη «εστίες μούχλας» και θεωρούν ότι ο «ψηφοφόρος είναι πρόβατο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που γυρνά ο κόσμος την πλάτη προς την πολιτική».

Τέλος ο κ. Χρηστίδης απηύθυνε ερώτημα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε υπέρ του ποινικού κώδικα, αν και δεν περιείχε τον όρο «γυναικοκτονία». «Πρέπει να επιμείνουμε και μετά την εκλογική διαδικασία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ένα debate γεμάτο καινοτομίες

Ένα νέο μοντέλο debate, σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, εγκανίασε η ΕΡΤ με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρώτη καινοτομία που αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους μετέχοντες υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη, είναι η συμμετοχή τριών μόνον δημοσιογράφων, και συγκεκριμένα των Γιώργου Κουβαρά, Τάσου Παππά και Παύλου Τσίμα.

Η δεύτερη καινοτομία -που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας- είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος μπόρεσε να σχολιάζει επί 45’’ τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, υπήρξε απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς αφού όταν ολοκληρώθηκαν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος μπόρεσε να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες:

  1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό
    2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό
    3. Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.
    4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.
    5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Η απουσία Παπανδρέου

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεοπτικής μονομαχίας, με τους πέντε εξ αυτών (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης) να έχουν κοινή γραμμή και τον Γιώργο Παπανδρέου να διαφωνεί με αυτή.

Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού διαφώνησε εξαρχής με τη διεξαγωγή debate κατά το πρότυπο του 2017 ζητώντας τρία θεματικά, με δυνατότητα εξ’αποστάσεως συμμετοχής των υποψηφίων, ώστε να μη διακοπούν πιθανές περιοδείες των υποψηφίων στην Περιφέρεια

Το... γάντι σήκωσε άμεσα ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, δηλώνοντας πως «οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate κατά το πρότυπο του 2017», εννοώντας ότι η πρώτη τηλεμαχία στην ΕΡΤ θα περιείχε τέσσερις προσυμφωνημένες θεματικές ενότητες, η πέμπτη αφήνεται στην ευχέρεια της ΕΡΤ, ενώ στην έκτη ενότητα οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Η πλευρά Παπανδρέου απαντά ότι «λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου».

Και προσθέτει, «η πρόταση μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές - τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr