ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα - Συζητείται η τρίτη δόση στο 4μηνο - Πράσινο φως για εμβολιασμό των 5-11 ετών

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2021, 12:46
Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα - Συζητείται η τρίτη δόση στο 4μηνο - Πράσινο φως για εμβολιασμό των 5-11 ετών
Facebook Twitter Whatsapp

Τις πρώτες δύο ημέρες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κλείστηκαν περίπου 24.000 νέα ραντεβού για εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω.

 Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, ήταν θέμα χρόνου προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ωστόσο η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις έρθουν στη χώρα τα εμβόλια.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τις επόμενες 24 ώρες η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει αν θα μειωθεί το διάστημα της τρίτης δόσης από τη δεύτερη, στο 4μηνο, μία πρόταση που έκανε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το πρόστιμο στους άνω των 60, είπε: «Εως τις 16 Ιανουραρίου όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολίου, προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν τα άτομα αυτά για υγειονομικούς λόγους να μην εμβολιαστούν».

Το πρώτο κρούσμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, τόνισε ότι το κρούσμα αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου στην Ελλάδα. «Εγινε rapid στο αεροδρόμιο, ήταν αρνητικό. Την επόμενη είχε ήπια συμπτώματα. Κάθε μέρα έκανε rapid και όλα ήταν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου βγήκε θετικό. Ακολούθησε μοριακό τεστ, πυο φάνηκε ύποπτο για τη μετάλλαξη. Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης και σήμερα επιβεβαιώσαμε. Ο συμπολίτης τέθηκε σε καραντίνα μαζί με όλες τις επαφές του, που είναι αρνητικές. Είναι όλοι υπό στενή παρακολούθηση».

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι δεν επαρκούν οι μέχρι στιγμής γνώσεις που υπάρχουν. «Το εμβόλιο πιθανόν να παρέχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο ανοσία παρέχει», τόνισε.

Κάλεσε τους πάντες την επόμενη εβδομάδα να υποβληθούν σε self test, που θα δοθεί δωρεάν προς όλους τους ενήλικες. Συστήνεται επιπλέον τεστ την περίοδο των εορτών ακόμη και για εμβολιασμένους.

Τρίτη δόση στο 4μηνο

Έχουμε ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν πλέον ότι 72,7% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για την πρώτη δόση από τους πολίτες άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως κλείστηκαν ήδη 25.000 ραντεβού, ενώ αυτοί που πρέπει ακόμη να κλείσουν ραντεβού φτάνουν τους 493.000. Όπως επεσήμανε, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Τέλος, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε ότι η επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες εάν θα περιοριστεί στο τετράμηνο ο χρόνος που ισχύει τώρα- δηλαδή οι έξι μήνες- από τη δεύτερη στην τρίτη δόση.

Η τροπολογία, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα 

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαοτικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

4. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον  προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. 

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 

5. Για επιβολή του διοικητικού προστίμου παρ. 4 διαβιβάζονται περιοδικά τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασψάλισης, τήρηση όλων των σχετικών εγγυήσεων και εψαρμοζομένου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 Απριλίου 2016, για προστασία των ψυσικών προσώπων έναντι επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και κατάργηση οδηγίας 95/46/ΕΚ για Προστασία Δεδομένων [ΓΚΠΔ] (1 119), από εταιρεία επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασψάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) Γενική Γραμματεία Πληροψοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων ψυσικών προσώπων. συνέχεια ΓΓΠΣΔΔ διαβιβάζει τα στοιχεία του πρώτου εδαψίου ΛΑΔΕ. Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχουντην ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας και Εκτελούοας Επεξεργασία σύμψωνα τις περ. 7 και 8 του άρθρου του ΓΚΠΔ αντίστοιχα, όπως ορίζεται στα άρθρα 55 και 55Α του ν. 4764/2020 (Α’ 256) και άρθρο 29 από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν 75), οποία κυρώθηκε άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86). Η ΛΑΔΕ ορίζεται ως ανεξάρτητος Υπεύθυνος Επεξεργασίας αποκλειστικά για σκοπό βεβαίωσης και είσπραξης των δημοσίων εσόδων κατά ΚΕΔΕ και υπό αυτή ιδιότητα διασψαλίζει προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμψωνα ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και, ιδίως, σύμψωνα τις διατάξεις του ΓΚΠΔ και του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται ως ανεξάρτητος Υπεύθυνος Επεξεργασίας για σκοπό ταυτοποίησης των υπόχρεων ψυσικών προσώπων.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr