ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο- Πούτιν: Σταθερή η θέση μας για το Κυπριακό - Ενισχύονται οι σχέσεις με την Ελλάδα

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2022, 21:13
Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο- Πούτιν: Σταθερή η θέση μας για το Κυπριακό - Ενισχύονται οι σχέσεις  με την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Το χρονικό σημείο που πραγματοποιείται η επίσκεψη είναι ιδιαιτέρως κομβικό, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει κλονίσει τις ενεργειακές σχέσεις αναμεσά στην Ε.Ε. με τη Μόσχα, αλλά και των εξελίξεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Στο Σότσι της Ρωσίας συναντήθηκαν  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι η πρώτη μετά την εκλογή της Κυβέρνησης της Ν.Δ, τον Ιούλιο του 2019. Μετά τη συνάντηση τους οι δυο ηγέτες, πραγματοποίησαν, κοινές δηλώσεις  παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες της συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.  

Προηγουμένως οι δυο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας στο Σότσι της Ρωσίας.

Το χρονικό σημείο που πραγματοποιείται η επίσκεψη είναι ιδιαιτέρως κομβικό, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει κλονίσει τις ενεργειακές σχέσεις αναμεσά στην Ε.Ε. με τη Μόσχα, αλλά και των εξελίξεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. 

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

 Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

 Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

 Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

 Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία ναρκοθετεί στη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Υπήρξα πολύ σαφής με τον συνομιλητή μου. Επισήμανα ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς στο Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται οι διακρατικές διαφορές».

«Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασα την ικανοποίησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας. Πρόκειται εξάλλου για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα. Επανέλαβα τη θέση μας για τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερα με αυτά που είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μια λύση που θα στηρίζεται στη λογική μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Για το ζήτημα των Βαρωσίων επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό, δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, πιστεύω οι συζητήσεις μας υπήρξαν πολύ ευθείς και ειλικρινείς. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω όμως την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι τελικά χειρότερη από τη διαφωνία, καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, συνεπώς μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ μας δείχνουν τον δρόμο κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, λόγω ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Για τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα παραμένει στην Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», κατέληξε Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημείο αναφοράς ο διάλογος»

«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος – Τουρκίας, ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στο πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Δείτε live τις δηλώσεις των δυο ηγετών: 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr