ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκκωφαντική σιωπή του Πούτιν για τις τουρκικές προκλήσεις – Τι συζήτησε πίσω από κλειστές πόρτες με τον Μητσοτάκη

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2022, 21:03
Η εκκωφαντική σιωπή του Πούτιν για τις τουρκικές προκλήσεις – Τι συζήτησε πίσω από κλειστές πόρτες με τον Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Η πάγια ρωσική θέση υπέρ των «συνομιλιών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν χάρισε στη χώρα μας το απαραίτητο διπλωματικό και στρατιωτικό αβαντάζ.

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Βαλκάνια -εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία- βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Σότσι, μετά τη συνάντησή τους. Οι δύο ηγέτες είχαν μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών, ενώ τονίστηκε η σημασία της επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας Έτος Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας 2021.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν επιστρέφει με γεμάτες τις «διπλωματικές βαλίτσες» του, καθώς η πάγια ρωσική θέση υπέρ των «συνομιλιών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν χάρισε στη χώρα μας το απαραίτητο, διπλωματικό και στρατιωτικό αβαντάζ.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εκκωφαντική σιωπή του Πούτιν

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα και επανέλαβε την προσήλωση στον στόχο αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

Όμως ο Ρώσος πρόεδρος κάθε άλλο παρά ομιλητικός ή θερμός ήταν ως προς το ζήτημα. Επανέλαβε τα ήδη γνωστά και τετριμμένα: «Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο Ελλάδος - Τουρκίας», ανέφερε απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Όμως ήταν λαλίστατος όσον αφορά την Ουκρανία.

«Δικαιούμαστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας»

«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της» προειδοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το Ουκρανικό, απαντώντας σε «προκλητική», όπως την αποκάλεσε, ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου («διαλύστε τις ανησυχίες, η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας; Αν όχι γιατί; Αν ναι γιατί;»).

«Όπως έχω πει, σε μεσοπρόθεσμη και πιο μακροχρόνια προοπτική συζητάμε με τους εταίρους μας, τους συνομιλητές μας, θέματα ασφάλειας συμπεριλαμβανόμενου του πρόεδρου Μπάιντεν. Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικού δυναμικού εκεί» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως υπογράμμισε, «βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν, τουλάχιστον αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρολαυτα οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα ΜΚ 41 στη Ρουμάνια και έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία... Μα πως μπορούμε να μη σκεφτούμε γι αυτό; θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται… Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια, και αυτό είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις της. «Ήταν ιδέα του προέδρου Μπάιντεν, τη δέχθηκα, συμφώνησα, και είπα ότι θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας μέχρι να διαμορφωθούν… Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον στη Ρωσία στην ΕΕ και διεθνώς, αλλά είναι νωρίς να τις ανακοινώσω δημόσια» ξεκαθάρισε ο κ. Πούτιν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr