ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές - Βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2021, 13:01
Πυρά Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές - Βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση
Facebook Twitter Whatsapp

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Ρωσία άρχισε την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τόνισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη ότι υπογραμμίστηκε η σημασία που δίνουν τα κράτη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

«Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Η Ελλάδα προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφέρθηκε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ότι η χώρα μας συμμετέχει μεν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Επισήμανε επίσης την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Είπε ακόμη πως «επανέλαβε την σταθερή θέση της χώρας μας για το Κυπριακό για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια».

Συνολικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης τής χώρας μας.

Για την πανδημία τόνισε την προσοχή που απαιτεί ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Χρέος όλων με εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς.

Επισήμανε ακόμη ότι συνεχίζουμε τη στρατηγική που έχουμε χαράξει δίνοντας έμφαση στα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Έμφαση στον εμβολιασμό με την πρώτη αλλά και την αναμνηστική δόση, συχνό testing και τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Σημείωσε πως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες δέκα μέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούν τους συμπολίτες μας από 60 και πάνω.

Από αύριο ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για παιδιά 5-11 και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Από αύριο θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους για τον εμβολιασμό ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η κυρία Θεοδωρίδου και η κυρία Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω διαδικτύου σε απορίες και ερωτήσεις γονιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δωρεάν self test που χορηγούνται για τον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων και τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει αποδώσει στα σχολεία.

«Είναι καθήκον όλων μας να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση είναι ο καλύτερο σύμμαχος του ιού. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το επόμενο διάστημα. Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούνοι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Γι αυτό και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία και τους συχνούς ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τα σχολεία, θα ήθελα να σημειώσω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000. Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%.  Υπογραμμίζεται ότι οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες. Γι’ αυτό ακριβώς  ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού  φαινομένου με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο.

«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας  στην Ήπειρο, εκτός από τον ξύλινο και αφοριστικό αντιπολιτευτικό του λόγο να μας εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.» τόνισε.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους είπε ότι «Η κυβέρνηση συνεχίζει την εργώδη προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους», είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας τη σημασία που έχει για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και βαδίζει με ταχύτητα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προαγωγής του δημόσιου αγαθού», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις

Για ΠΟΕΔΗΝ και VIP ΜΕΘ: Οι ΜΕΘ είναι διαθεσιμες μόνο με υγειονομικά κριτήρια αβάσιμος οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός.Είναι ψευδής είδηση, αδιανόητο για την κυβέρνηση προσβάλει τους υγειονομικούς και ο υπουργός θα απευθυνεί αρμοδίως για εισαγγελική παρέμβαση. Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ανέφερε ότι ο κ. Γιαννακός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ιατρική η απόφαση μεταφοράς των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε ΜΕΘ όταν υπάρξει διαθέσιμη κλίνη. Αβάσιμα όσα λέγονται, δηλητηριάζουν το κλίμα.

Για πανδημία και μετακινήσεις εκτός νομών: Είναι γνωστά τα μέτρα που ισχύουν παραμένουμε σε αυτά. 

Για τρίτη δόση: Όποιος δεν εχει κάνει την αναμνηστική δόση από 60 ετών και άνω δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Για μείωση των ΦΠΑ στα νησιά απο ECOFIN: Ότι είχε να εξαγγελθεί οικονομικά, έγινε από τον πρωθυπουργό και θα υλοποιηθεί. Όντως το 2018 είχε γίνει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, εμείς διορθώσαμε την εσφαλμενη θέση που είχει διατυπώσει η τότε κυβέρνηση και έγινε δεκτή ώστε να ισχύσει από το 2025.

Για Σότσι και φυσικό αέριο: Υπάρχει ένα πλαίσιο που γίνονται οι συνεννοησεις σε ΔΕΠΑ και Γκαζπρομ. Το επόμενο διάστημα θα φανούν οι μειώσεις στο φυσικό αέριο και στους καταναλωτες. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει καθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε να υπάρξει όσο δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Για τουρίστες και τρίτη δόση και πιστοποητικά: Οι αλλαγές αφορούν όλους όσους είναι στην ελληνική επικράτεια εΕίτε έιναι Ελληνες πολίτες είτε πολίτες ξένων χωρών που βρίσκονται στη χώρα για δικούς τους λόγους.

Για απογραφη: Θα απαντήσει το υπουργείο και αν κριθεί αναγκαίο θα γίνουν ανακοινώσεις.

Για εφαρμογή μέτρων από Εκκλησία: Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με Αρχιεπίσκοπο, προγραμματισμένη η συνάντηση. Προφανώς θα συζητηθούν θέματα για την διαχείριση της πανδημίας αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr