current views are: 11

10 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση09:10

Πιερρακάκης στον 989Alpha radio: Νέο σύστημα ψηφιακών πληροφοριών «Μίτος» για όλο το Δημόσιο

Πόσες είναι οι διαδικασίες του ελληνικού κράτους; Η σύντομη απάντηση είναι ότι… δεν ξέρουμε! Και κανένα κράτος, για να μην αυτομαστιγωνόμαστε, δεν ξέρει αριθμητικά και σε βήματα το σύνολο των διαδικασιών του, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Δικαυβέρνησης.

Δημοσίευση 09:10’

Πόσες είναι οι διαδικασίες του ελληνικού κράτους; Η σύντομη απάντηση είναι ότι… δεν ξέρουμε! Και κανένα κράτος, για να μην αυτομαστιγωνόμαστε, δεν ξέρει αριθμητικά και σε βήματα το σύνολο των διαδικασιών του, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Δικαυβέρνησης.

Το επόμενο στοίχημα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κράτους αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή. Ο κ. Πιερρακάκης «παίρνει στα χέρια του» το… κουβάρι του Δημοσίου, με στόχο τη δημιουργία του «Μίτου», μιας υπηρεσίας όπου ο πολίτης θα έχει διαθέσιμη όποια πληροφορία χρειάζεται και σχετίζεται με το Δημόσιο.

«Είναι πολλά πράγματα στα σκαριά», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης κι επισήμανε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός Δημόσιου που θα είναι πλήρως ψηφιακό.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες; «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών: εκκρεμεί να δούμε πώς θα το ονοματίσουμε ακριβώς. Είπε ότι στο gov έχουμε 1.307 διαδικασίες. Αυτό, ως κλάσμα, ας πούμε ότι είναι ο αριθμητής. Ποιος είναι ο παρανομαστής; Πόσες είναι οι διαδικασίες του ελληνικού κράτους; Η σύντομη απάντηση είναι ότι… δεν ξέρουμε! Και κανένα κράτος, για να μην αυτομαστιγωνόμαστε, δεν ξέρει αριθμητικά και σε βήματα το σύνολο των διαδικασιών του. Η Ελλάδα, λοιπόν, ξεκινά να μετρά τις διαδικασίες σε όλα τα υπουργεία. Τα πάντα. Από το τι κάνω αν θέλω να ανοίξω έναν παιδικό σταθμό, αν θέλω να ανανεώσω ένα δίπλωμα οδήγησης. Πρέπει να υπάρχει ένα εργαλείο διευκόλυνσης, το οποίο και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τώρα».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτή η διαδικασία θυμίζει τον Μίτο της Αριάδνης, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Είστε στο μυαλό μου, γιατί μία από τις λέξεις που σκεφτόμαστε είναι “Μίτος”».

Στόχος, όπως είπε, είναι ο πολίτης να βρίσκει όλα όσα χρειάζεται σε ένα σημείο, κι αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες και όλα τα υπουργεία.

«Καταρχήν, να καταγράψουμε τα πάντα; Κατά δεύτερον, να πούμε πώς ό,τι γραφτεί, θα ισχύει, δεν θα μπορεί να έρθει μια άλλη υπηρεσία να πει π.χ. “όχι, δεν είναι επτά οι διαδικασίες, είναι οκτώ”. Αυτό τελειώνει», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως αποκάλυψε, «Έχουμε καταγραψει 1.500 διαδικασίες στον απόλυτο αιρθμό και έιναι άλλες 2.500 που είναι υπό καταγραφή. Περιμένουμε να είμαστε κοντά στις 5.000 διαδικασίες».

Αναφερόμενος στις ψηφιακές συναλλαγές, τόνισε ότι «το 2018 ήταν 8,8 εκατομμύρια και το 2021 ήταν 567 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενήλικας συμπολίτης γλίτωσε 60 ουρές».

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες, υπογράμμισε ότι «ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 και αυτή τη στιγμή είναι 1.307. Ουσιαστικά φτιάχτηκαν πάνω από μία υπηρεσία την ημέρα, από τον Μάρτιο και μετά. Ενώ σπάνια στην πολιτική τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, εδώ μιλάνε από μόνα τους». Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία εκκρεμούν να γίνουν.

Όταν ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο βρήκε κάποια υποδομή στην κατεύθυνση ψηφιοποίησης του κράτους; «Το έχω πει και παλαιότερα. Εμείς πατήσαμε πάνω σε οποιοδήποτε σύστημα προϋπήρχε. Υπήρχαν συστήματα στο παρελθόν τα οποία τα θεωρούμε πολύ σοβαρά, για παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εμείς πατήσαμε σε αυτήν και φτιάξαμε την άυλη συνταγογράφηση. Εμείς δεν έχουμε την κουλτούρα του μηδενισμού. Του να λέμε ότι υπήρχε μόνο το χάος και ότι μόνο εμείς τα κάναμε όλα σωστά. Έχουμε την κουλτούρα να προσθέτουμε και αφήνουμε τον πολίτη να κρίνει αν η δική μας συνεισφορά είναι μεγαλύτερη ή όχι. Για μένα, το έργο μιλά πολλαπλάσια από τον πολιτικό λόγο».

«Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, ας ακούγεται τεχνικά δύσκολο, είναι βαθιά πολιτικό. Γιατί είναι αίτημα του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια. Και στις εκλογές του 2019 ο κόσμος έλεγε φτιάξτε κράτος. Πρέπει, λοιπόν, να φτιάξουμε το κράτος εκ νέου. Και αυτός είναι ο μηχανισμός για να το πετύχουμε», υπογράμμισε.


σχετικα αρθρα