current views are: 10

12 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση14:23

Τα έκτροπα και η αστυνομία στα ΑΕΙ – Είναι στα…σκαριά από τον Φεβρουάριο του 2021- Τα «αδειάσματα» και οι αντιφάσεις των υπουργών

Τώρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση δύο σενάρια παίζουν. Να εμφανιστούν οι πρώτοι αστυνομικοί στους πανεπιστημιακούς χώρους είτε γύρω στον Μάιο – Ιούνιο είτε από τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος των εκλογών θα παίξει ρόλο.

Δημοσίευση 14:23’

Τώρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση δύο σενάρια παίζουν. Να εμφανιστούν οι πρώτοι αστυνομικοί στους πανεπιστημιακούς χώρους είτε γύρω στον Μάιο – Ιούνιο είτε από τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος των εκλογών θα παίξει ρόλο.

Σε λιγότερο από ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου για την αστυνομία στα ΑΕΙ και συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του NEWPOST από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι πρώτοι 200 κάθονται στα θρανία τις επόμενες μέρες και η εκπαίδευσή τους θα κρατήσει τέσσερις μήνες όπως τουλάχιστον εκτιμάται αυτή τη στιγμή.

Αυτό που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό είναι το πότε θα πιάσουν δουλειά. Δεν είναι ότι το ξέρουν και δεν το λένε. Η ουσία είναι ότι δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση. Η αστυνομία στα ΑΕΙ ήταν μία εμβληματική πολιτική διακήρυξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία εντάσσεται στην λογική ότι δεν μπορεί κάποιες μειοψηφίες να διαταράσσουν την πανεπιστημιακή λειτουργία και να επιβάλλουν στους πολλούς τους δικούς τους όρους, έπρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει παντού και για όλους, ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι ορμητήρια και στέκια αντιεξουσιαστών.

Αιτία πολέμου

Η ψήφιση του νόμου στις 11 Φεβρουαρίου 2021 εκλήφθηκε ως αιτία πολέμου από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε «ραντεβού» το περασμένο φθινόπωρο στα ΑΕΙ εάν τολμούσε να εμφανιστεί η αστυνομία. Δεν εμφανίστηκε όμως. Προφανώς η κυβέρνηση μέτρησε εκτός από το βαρύ κλίμα εξαιτίας της πανδημίας και τα μέτωπα που θα ανοίγονταν. Υποχώρησε παίζοντας καθυστερήσεις αν και σε αρκετές δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ.

Τώρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση δύο σενάρια παίζουν. Να εμφανιστούν οι πρώτοι αστυνομικοί στους πανεπιστημιακούς χώρους είτε γύρω στον Μάιο – Ιούνιο είτε από τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος των εκλογών θα παίξει ρόλο.

Η συζήτηση για αυτή την «ξεχασμένη» πανεπιστημιακή αστυνομία αναζωπυρώθηκε αυτές τις ημέρες μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν τόσο στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και τις καταλήψεις που μεταφέρονταν από κτίριο σε κτίριο παράλληλα με την άγρια στοχοποίηση του πρύτανη, αλλά και τις βιαιοπραγίες σε βάρος καθηγητή στην ΑΣΣΟΕ. Όποιος κι αν είναι ο βίος και η πολιτεία του συγκεκριμένου καθηγητή, δεν μπορεί η κοινωνία να μετατραπεί σε ζούγκλα και αυτόκλητοι τιμωροί να αντικαταθιστούν την αστυνομία και την δικαιοσύνη.

Η καταδίκη ήταν γενική. Ακούγονται πολλές φωνές πλέον και για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε στον «Alpha» να γίνει ό,τι και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπου ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι έχουν προσληφθεί να φυλάνε το χώρο και όταν διενεργούνται παράνομες πράξεις να ειδοποιούν την αστυνομία.

Στοίχημα

Η πολιτική κόντρα θα συνεχιστεί όλους τους επόμενους μήνες. Η εκπαίδευση ακόμη και η εμφάνιση, οι στολές που θα φορούν, ο τρόπος που θα κάνουν τον έλεγχο, είναι κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης.

Ακολουθεί η περίοδος της εξεταστικής με συνθήκες μειωμένης προσέλευσης φοιτητών. Οπότε το θέμα πάλι θα υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Δεν μπορεί όμως η πανδημία να είναι συνεχώς το άλλοθι για αναβολές η πάγωμα εξαγγελιών για τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη κέρδισε περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές τουλάχιστον στα εκλογικά ακροατήριο στα οποία απευθύνεται.

Ωραία ατμόσφαιρα!

Αλλεπάλληλα είναι πλέον και τα αλληλοαδειάσματα ή οι διαφορετικές γραμμές στην κυβέρνηση για θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες και τα μπρος πίσω τους προκαλούν δυσαρέσκεια.

Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξαν τα παρακάτω παρατράγουδα:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμμέσως πλην σαφώς άδειασε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που είχε αφήσει ανοιχτό να μειωθεί ο ΦΠΑ όπως ζητούσαν επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία. «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στα «Παραπολιτικά 90,2». «Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη προκλήθηκε σύγχυση σε ό,τι αφορά στο διοικητικό πρόστιμο των 100 € τα οποία επιβάλλονται στους άνω των 60 ετών που αρνούνται να εμβολιαστούν. Η προθεσμία λήγει στις 16 του μηνός και αρχίζει να γράφει το κοντέρ από τις 17/1. Αποτρεπτικά λειτούργησε το ενδεχόμενο της αναβολής του προστίμου και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα μπορεί να κατέφευγαν στον εμβολιασμό και άλλοι επειδή ακριβώς προβληματίζονται από το μηνιαίο κόστος. Την ασάφεια δημιούργησε ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. «Θα ισχύσει» δήλωσε κατηγορηματικά για το διοικητικό πρόστιμο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στα «Παραπολιτικά 90,1». Αναμένονται διευκρινήσεις για το πώς θα εισπράττεται.
Το άλλο φάουλ ήταν με τα μέτρα χαλάρωσης που μπορεί να ανακοινώνονταν κάτι που άφησε να εννοηθεί ο υπουργός υγείας Θανάσης Πλεύρης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ώρα που άνοιγαν τα σχολεία και οι γονείς υποχρεούνταν να υποβάλλουν σε συνεχές testing τα παιδιά τους δεν μπορούσε να δίνεται μήνυμα χαλαρότητας. Για λόγους συμβολικούς και μόνο, ακολούθησε αναδίπλωση. Ο Γιάννης Οικονόμου με νέες του δηλώσεις έκλεισε τα σενάρια τονίζοντας ότι είναι νωρίς για μέτρα χαλαρότητας. Τα τελευταία αφορούσαν τα γήπεδα και την επαναφορά της μουσικής στα εστιατόρια και σε χώρους μόνο με καθήμενος. Τα υπάρχοντα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 22/1.


σχετικα αρθρα