current views are: 10

14 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση10:32

Σκρέκας στον 989Alpha radio για αυξήσεις στην ενέργεια: Η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερες αυξήσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω αυξήσεις στο φυσικό αέριο, αν ο χειμώνας που ακολουθεί είναι δριμύς. «Αυτό θα επηρεάσει και την Ευρώπη και εμάς», τόνισε.

Δημοσίευση 10:32’

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω αυξήσεις στο φυσικό αέριο, αν ο χειμώνας που ακολουθεί είναι δριμύς. «Αυτό θα επηρεάσει και την Ευρώπη και εμάς», τόνισε.

Η Ελλάδα δεν είναι πιο ακριβή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ ό,τι έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.

Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι για όσο διαρκεί η κρίση, «εμείς θα στηρίζουμε και την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Αρχικά, ξεκινήσαμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, για να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα σφοδρότητας των ανατιμήσεων, αλλά από τη στιγμή που συνεχίζεται το φαινόμενο και δεν αποκλιμακώνεται, προχωρήσαμε και στη στήριξη των επιχειρήσεων για δύο λόγους: πρώτο, για να στηρίξουμε τη βιωσιμότητά τους και να μην χαθούν θέσει εργασίας και δεύτερον, για να απορροφήσουμε ένα τμήμα του κόστους, ώστε αυτό να μην περάσει στους καταναλωτές μέσα από τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό».

«Η Ελλάδα δεν είναι πιο ακριβή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα. Οι αυξήσεις, αν κάνει κάποιος σύγκριση, γιατί εμείς παίρνουμε στοιχεία και από Βουλγαρία και από Ρουμανία, και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τη μέση τάση βλέπουμε ότι οι αυξήσει στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με τις αυξήσεις σε χώρες που είχαν χαμηλότερο κόστος ενέργειας, παραδοσιακά, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία που έχουν και πυρηνικά εργοστάσια. Άρα, η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ ό,τι έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο ακριβή από την Ελλάδα, «παρόλο που είναι πολύ πιο ώριμη αγορά».

«Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τα περισσότερα χρήματα, αναλογικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη, για να στηρίξει και να απορροφήσει ένα τμήμα (των αυξήσεων) της ενέργειας. Για παράδειγμα, η Γαλλία είχε ανακοινώσει 150 ευρώ κουπόνι στα ευάλωτα νοικοκυριά κι εμείς έχουμε δώσει μέχρι τώρα 1,3 δισ. ευρώ και 400 ευρώ τον Ιανουάριο, και θα συνεχιστεί αυτό, για όσο διαρκέσει η κρίση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω αυξήσεις στο φυσικό αέριο, αν ο χειμώνας που ακολουθεί είναι δριμύς. «Αυτό θα επηρεάσει και την Ευρώπη και εμάς», τόνισε.

Ένταξη φοιτητών στην επιδότηση

Τι γίνεται με τις περιπτώσεις των φοιτητών, που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία και το σπίτι τους είναι στο όνομα των γονιών τους, και το δηλώνουν ως δεύτερη μισθωμένη κατοικία και άρα δεν δικαιούνται ενίσχυσης; «Διευρευνούμε τώρα τη δυνατότητα, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε και αυτές τις περιπτώσεις στην επιδότηση».

Τι γίνεται με τις περιπτώσεις κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων – για διάφορους λόγους – δεν έχουν στο όνομά τους τον μετρητή ρεύματος; «Δεν χρειάζεται να είναι ο μετρητής στο όνομά τους. Απλά, όταν κάνουμε τη φορολογική μας δήλωση, δηλώνουμε μία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που έχουμε δηλώσει, μπορεί να είναι στον πατέρα μας, μπορεί να είναι στον σπιτονοκοκοίρη για παράδειγμα. Αρα σε αυτή την παροχή θα έρθει η επιδότηση».

Τέλος., διευκρίνισε ότι επιδοτούνται μόνο οι κύριες κατοικίες. 


σχετικα αρθρα