current views are: 9

17 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση14:12

Φωτιές στην κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ανάβουν Πολάκης και διώξεις δημοσιογράφων- Κύρτσος vs Οικονόμου – Τα μηνύματα της Κρήτης

Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει τα ύψη. Η υπόθεση των διώξεων δημοσιογράφων οδήγησε σε κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης που επικρατεί μεταξύ ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου και του Μαξίμου. 

Δημοσίευση 14:12’

Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει τα ύψη. Η υπόθεση των διώξεων δημοσιογράφων οδήγησε σε κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης που επικρατεί μεταξύ ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου και του Μαξίμου. 

Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσονται οι διώξεις των δημοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου ενώ την τιμητική του έχει και το επεισόδιο στην ψαροταβέρνα του Μοσχάτου με πρωταγωνιστή τον Πολάκη. Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει τα ύψη. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα δύο, με μόνη ίσως κοινή αναφορά την παρέμβαση Πολάκη. Το κράτος Δικαίου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο.

«Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του (εννοεί τον Πολάκη που έκανε σχετικές αναρτήσεις) σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία της χώρας μας» δήλωσε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«-Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;
-Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;
-Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;»

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι εγκλωβισμένη σε σχήματα και σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια.

«Σε αυτή του την επιλογή ο κ. Τσίπρας, μαζί με τον κ. Πολάκη, ήταν, είναι και θα παραμένουν μόνοι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στο «Ντοκουμέντο» ανέφερε ότι «η δίωξη Βαξεβάνη, η καταδίωξη της δημοσιογραφίας που ερευνά αντί να προσκυνά, η περιστολή της δημοκρατίας, αποτελούν ένα ακραίο μίγμα αντιδημοκρατικής εκτροπής και πολιτικής ηλιθιότητας, που αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που τη σχεδίασαν. Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία, για τη χώρα, για όλους μας». «Ήρθε όμως η ώρα, πιστεύω για τους τίτλους τέλους» τόνισε. «Και για μια νέα προοδευτική αρχή. Ήρθε η ώρα η υπόθεση της πολιτικής αλλαγής να γίνει υπόθεση όλων των δημοκρατικών πολιτών».

Τα όρια της «κυβερνητικής παρέμβασης» όπως τα εκλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.
«Στο πόρισμα της Προανακριτικής έβαλαν δύο μη πολιτικά πρόσωπα στο πλάι του κυρίου Παπαγγελόπουλου και έδωσαν ευθύνες σε δύο μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μάλιστα δεν κάλεσαν να τοποθετηθούν στην Προανακριτική και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωσαν ένα πόρισμα το οποίο έστρωσε το έδαφος για να φθάσουμε σε αυτές τις κλήσεις», δήλωσε στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή, σχετικά με την κλήση δημοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου για απολογία, στην υπόθεση Novartis.

Κύρτσος vs οικονόμου

Η υπόθεση των διώξεων δημοσιογράφων οδήγησε σε κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης που επικρατεί μεταξύ ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου και του Μαξίμου. Με πολλές αναρτήσεις του έχει επικρίνει κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις και χαρακτήρισε και «άστοχο» τον χειρισμό από το Μαξίμου του θέματος Βαξεβάνη, Παπαδάκου. «Συμβάλουν άθελά τους στη διεθνή ηρωοποίηση δύο δημοσιογραφικών στελεχών του χώρου ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν-και έχασαν-την επικοινωνιακή, πολιτική μάχη για το σκάνδαλο της Novartis» ανέφερε.
«Εκεί έπρεπε να σταματάει η υπόθεση».

Καυστικό ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συγκεκριμένη τακτική» δήλωσε. «Όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του είναι πολύ φανερό αλλά ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα και τις σταθερές και πολύ καθαρές θέσεις της κυβέρνησης με τις οποίες ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας».

Ο κ.Κύρτσος άρπαξε το γάντι. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για εμένα ότι «όλοι καταλαβαίνουμε τις επιδιώξεις και τις προθέσεις του» ανέφερε στο Twitter.  «Κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι σύγχρονες ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν αναζητούν κίνητρα ούτε καταγγέλουν προθέσεις που δεν προσδιορίζουν. Απλά ανταλάσσουν επιχειρήματα.»

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο ευρωβουλευτής εμφανίζεται να υιοθετεί τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. Άλλοι βουλευτές ανέφεραν ότι επιδιώκει την διαγραφή του. Ο ίδιος, μέχρι τώρα μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αλλά δεν έχει δείξει να φλερτάρει με άλλο κόμμα, ούτε οι απόψεις του συνάδουν με του Κυριάκου Βελόπουλου. Το κλίμα είναι βαρύ. Απασχόλησε και σήμερα η πολιτική συμπεριφορά του ευρωβουλευτή τις συσκέψεις του Μαξίμου. Κάποια απόφαση μέχρι πριν από λίγο, πάντως, δεν είχε ληφθεί.

Της ψαροταβέρνας!

Ένα ακόμη επεισόδιο στην «πολακιάδα» αφορά την κόντρα που προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην αν.υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στους αστυνομικούς που έβαλαν πρόστιμο 300€ σε εργαζόμενο που δεν φορούσε μάσκα, σε ψαροταβέρνα όπου πάει συχνά και έτρωγε με την παρέα του. Τους επέπληξε ότι αυτό που κάνουν είναι «ελεεινό και απαράδεκτο» και θα ενημερώσει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ απειλώντας και με …μετάθεση τον αστυνομικό που έκοψε την κλήση όπως ο ίδιος τον κατήγγειλε.

Πρώτος αντέδρασε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. «Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους που επιχειρούν ελέγχους για τη διασφάλιση των υγειονομικών μέτρων. Να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να πτοούνται από τις απειλές αχρείων και όσων τους καλύπτουν, όποιο αξίωμα και να έχουν. Η εποχή του ”ξέρεις ποιος είμαι εγώ” έχει περάσει».

Το πρωί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έγραψε στο Twitter:
«Προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αφήστε την Ελληνική Αστυνομία έξω από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους».

Δεν σβήστηκε η κλήση ούτε… μετατέθηκε ο αστυνομικός αν και ο Πολάκης διέψευσε ότι τον απείλησε με μετάθεση. Το μήνυμα τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε» αφορούσε μόνο την απόπειρα να σβηστεί το πρόστιμο που έπεσε στο κενό. Η δικαιολογία του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ήταν ότι ο εργαζόμενος έβγαλε τη μάσκα γιατί ήθελε να τσιμπήσει κάτι και δεν βρισκόταν κοντά στους πελάτες.

Κρητική …μαντινάδα

Την ανάσα του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους 3 από τους 4 νομούς, της Κρήτης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Απώλειες καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία αλλά η Κρήτη είναι περισσότερο εκλογική υπόθεση της κεντροαριστεράς.

Ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO δήλωσε στα Νέα ότι «προχωρώντας στην ανάλυση των δεδομένων για το σύνολο της Περιφέρειας, παρατηρούμε ότι το 12% όσων είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, την δεδομένη χρονική στιγμή».

«Ταυτόχρονα παρατηρούμε και μια μετακίνηση της τάξης του 9,7% ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε αυτή τη φάση επιτυγχάνει μια σημαντική αμφίπλευρης διείσδυση διατηρώντας υψηλά ποσοστά αυτοσυσπείρωσης των δικών του δυνάμεων» τόνισε.

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια αύξηση στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου οι διαθέσεις της κοινής γνώμης στην Κρήτη καταγράφηκαν ως εξής:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νέα Δημοκρατία: 22,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,7%
Κίνημα Αλλαγής: 21,6%
ΚΚΕ: 3,8%
Ελληνική Λύση: 2,6%
ΜέΡΑ25: 3%
Άλλο: 4%
Λευκό/Άκυρο: 1,5%
Δεν θα ψηφίσω: 2,1%
Δεν Ξέρω / Δεν έχω αποφασίσει: 14,9%

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Νέα Δημοκρατία: 28,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,2%
Κίνημα Αλλαγής: 19,6%
ΚΚΕ: 4,2%
Ελληνική Λύση: 2,1%
ΜέΡΑ25: 2,9%
Άλλο: 3,7%
Λευκό/Άκυρο: 1,8%
Δεν θα ψηφίσω: 2,8%
Δεν Ξέρω / Δεν έχω αποφασίσει: 12,4%

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Νέα Δημοκρατία: 27,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,8%
Κίνημα Αλλαγής: 8,9%
ΚΚΕ: 4,6%
Ελληνική Λύση: 3,1%
ΜέΡΑ25: 4%
Άλλο: 5,5%
Λευκό/Άκυρο: 2,4%
Δεν θα ψηφίσω: 3%
Δεν Ξέρω / Δεν έχω αποφασίσει: 18,2%

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Νέα Δημοκρατία: 27,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%
Κίνημα Αλλαγής: 18,8%
ΚΚΕ: 2,9%
Ελληνική Λύση: 2,4%
ΜέΡΑ25: 2,9%
Άλλο: 6,3%
Λευκό/Άκυρο: 3,2%
Δεν θα ψηφίσω: 3,2%
Δεν Ξέρω / Δεν έχω αποφασίσει: 12,6%


σχετικα αρθρα