ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Newpost αποκαλύπτει το σκεπτικό Τσίπρα: Τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Να μη διστάσουμε να ανοιχτούμε - Να κερδίσουμε τις ερχόμενες εκλογές»

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2022, 07:13
To Newpost αποκαλύπτει το σκεπτικό Τσίπρα: Τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Να μη διστάσουμε να ανοιχτούμε - Να κερδίσουμε τις ερχόμενες εκλογές»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι «ψυχρός» παίκτης, αφήνει τις εξελίξεις και ξέρει τον χρόνο που θα χτυπήσει.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που έχει την προσωπική του σφραγίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτει το Νewpost κατά τν διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο: «Να μη διστάσουμε να ανοιχτούμε, να ανοιχτούμε, να ανοιχτούμε. Να κερδίσουμε τις ερχόμενες εκλογές…», και συνέχισε, «Με τόλμη, χωρίς φοβίες, επιφυλάξεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Δίνοντας το σύνθημα, «Να ανοιχτούμε λοιπόν, και να μετατρέψουμε το Συνέδριό μας σε μια γιορτή δημοκρατίας».

Αρκετοί χαρακτήρισαν την κίνηση του ως «φορσέ», όρος προερχόμενος από το σκάκι, και δανεισμένος από τα γαλλικά (forcé: επιβεβλημένος ή αναγκαστικός).

Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι υπό την πίεση των συνθηκών εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων αποφάσισε να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά στην Κουμουνδούρου.

Το παιχνίδι, όμως, που αρέσει στον Αλέξη Τσίπρα είναι το σιμουλτανέ, έτσι ονομάζεται στο σκάκι ένα παιχνίδι όπου ένας σκακιστής παίζει ταυτόχρονα εναντίον πολλών αντιπάλων. Όπως είναι προφανές, απαιτούνται εξαιρετικές ικανότητες για να ανταπεξέλθει κανείς σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι. Θα πρέπει να διαμορφώσει πολλές παράλληλες στρατηγικές, να θυμάται την εξέλιξη κάθε μίας παρτίδας, να «μαντέψει» τις κινήσεις όχι ενός, αλλά πολλών αντιπάλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι «ψυχρός» παίκτης, αφήνει τις εξελίξεις και ξέρει τον χρόνο που θα χτυπήσει.

Πήρε ένα κόμμα του 4% και το έκανε κυβέρνηση, διατήρησε τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο μετά την αποχώρηση της μισής Κεντρικής Επιτροπής, κατάφερε να κερδίσει δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, την πρώτη για να καταργήσει το Μνημόνιο και τη δεύτερη για να το εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ενώ στις προηγούμενες εκλογές πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν συντριβή του, αυτό δεν έγινε.

Την ώρα που δέχεται σκληρή κριτική για ακινησία στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολιτευτική τακτική και με την εσωκομματική αντιπολίτευση να λειτουργεί στο παρασκήνιο για να κατοχυρώσει τα κεκτημένα, με πρότασή του, εκλογή αρχηγού και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος, δημιουργεί τις συνθήκες εξωστρέφειας και ανοίγματος του κόμματος.

Το θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση έχει απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των εκλογών. Η αντίθεση στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νικος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε γνώση του αλλά το γεγονός πως η πρότασή του θα επικυρωθεί από το επικείμενο συνέδριο εκτιμάται ότι θα την κάμψει και θα οδηγήσει τα ιστορικά στελέχη σε αποδοχή έστω και εκ των υστέρων.

Ο στόχος, όμως, είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους και αποσκοπεί σε αύξηση των εγγραφών νέων μελών αφού η μέχρι τώρα διαδικασία δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράλληλα δημιουργήσει επικοινωνιακό κλίμα ανάλογο με αυτό που προκάλεσε η διεξαγωγή των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ανεβάζοντας και τα ποσοστά του κόμματος τουλάχιστον στις πρώτες δημοσκοπήσεις

Στοχεύει να αλλάξει μόνο την εικόνα, να προχωρήσει στην μετεξέλιξη; Όχι μόνο αυτά αλλά και να προχωρήσει στην αναγέννηση του κόμματος ώστε να γίνει βασικός εκπρόσωπος της προοδευτικής παράταξης. Σπάει τους μηχανισμούς των τάσεων στο Συνέδριο με τα «χαρτάκια» για το ποιοι θα εκλεγούν στην ΚΕ. Ενώ το μοντέλο ΚΙΝΑΛ ο Αλέξης Τσίπρας το απορρίπτει πλήρως καθώς μόνο μέλη θα ψηφίζουν και όχι οι περαστικοί. 

Το σκεπτικό Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η στιγμή της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις των προτάσεων, των κειμένων και ανοίγει ο κύκλος του διαλόγου στη βάση του κόμματος για το 3ο Συνέδριο

Αυτές οι αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνδεθούν με στιγμή, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, όπου το αίτημα, για την ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ και για πολιτική αλλαγή, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Το πρόγραμμα και οι θέσεις του κόμματος είναι για τον Αλέξη Τσίπρα τα βασικά όπλα της εκλογικής μάχης αλλά θα πρέπει το κόμμα να λειτουργεί και να αποκτήσει τις αναγκαίες ρίζες του στην κοινωνία.

Η εικόνα είναι συγκεκριμένη, ενώ υπάρχει υποστήριξη ψηφοφόρων σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά, συγκεντρώνοντας στην κάλπη το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αλλά παράλληλα δεν υπάρχει η ίδια απήχηση στα νέα μέλη του κόμματος.

Επομένως η απόφαση για το μοντέλο κομματικής λειτουργίας είναι νομοτελειακή ώστε να γίνει ελκυστικό και δημιουργικό. Το πολιτικό στίγμα πρέπει να εκφράζει τα κοινωνικά ρεύματα της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτών των κομμάτων τα μοντέλα διερευνήθηκαν ώστε σε μια περίοδο κρίσης της κομματικής ένταξης να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν οι πολίτες. Και αυτά είναι μοντέλα συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών.

Οι αλλαγές συμπυκνώνονται :

·      Ψηφιακή δομή και λειτουργία.

·      Η Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα.

·      Η ενίσχυση της Συμμετοχικής και άμεσης Δημοκρατία.

·      Οι Θητείες στελεχών σε Βουλή – ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή.

·      Η Ισότητα φύλλων στη Κεντρική Επιτροπή.

Η εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, τόσο της Κεντρικής Επιτροπής όσο και του Προέδρου, απευθείας από τη βάση του κόμματος σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν οδηγεί σε ένα αρχηγικό αλλά σε ένα συμμετοχικό κόμμα.

Οι αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πορεία προς τη νέα διακυβέρνηση. Σε αυτή τη κατεύθυνση συντείνουν τόσο η πρότασή του για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όσο και οι ριζοσπαστικές προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού που επεξεργάστηκαν στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ιδιαίτερο ρόλο στην Επιτροπή πέραν του Γιάννη Δραγασάκη είχε και η Δανάη Κολτσίδα επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά που εδώ και μήνες είχε εντολή από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ξεσκονίσει τα καταστατικά λειτουργίας όλων των κομμάτων της αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να έχει πλήρη την εικόνα για τις δομές και τη λειτουργία των σύγχρονων κομμάτων και να επιλέξει το μοντέλο που ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και στο δικό του όραμα για ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό. Ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών.

Πιο συγκεκριμένα οι μεγάλες αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εξής :

- Ψηφιακή δομή και λειτουργία

Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

- Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα

Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

- Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία

Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

- Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος

Σύμφωνα με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.

Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.

Τέλος η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

- Θητείες στελεχών σε Βουλή – Ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή

Το Κόμμα που εισηγήθηκε την υιοθέτηση ορίων στις διαδοχικές θητείες στην Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα μπορούσε να μην τις υιοθετήσει στο καταστατικό του. Ως εκ τούτου, προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρείς θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στη Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.

- Ισότητα φύλων στη Κεντρική Επιτροπή

Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία. Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

- Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού. Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr