current views are: 18

20 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση13:46

Ο Ερντογάν απαντάει στα Rafale με τα …μη επανδρωμένα – Σε Σερβία, Κροατία, Ρουμανία ο Μητσοτάκης – Σήμερα μιλάει σε 100 πρέσβεις – Στο Ισραήλ ο Παναγιωτόπουλος

Όταν η ΕΕ αδρανεί, αφήνει παράθυρα για να δημιουργηθούν νέες σφαίρες επιρροής από άλλες χώρες, με προεξάρχουσα την Τουρκία.

Δημοσίευση 13:46’

Όταν η ΕΕ αδρανεί, αφήνει παράθυρα για να δημιουργηθούν νέες σφαίρες επιρροής από άλλες χώρες, με προεξάρχουσα την Τουρκία.

Σε επίδειξη πυγμής με τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη που είναι πολύ φθηνότερα και τα κατασκευάζει ο γαμπρός του, προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ως απάντηση στην παραλαβή των πρώτων έξι Rafale από την ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη στην Τανάγρα. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην γειτονική χώρα καθώς επένδυε πάντα στην στρατηγική των κανονιών και αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει περισσότερο, όπως φαίνεται. Δεν είναι τυχαία η απόπειρα απαξίωσης των Rafale από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αν και η τουρκική ηγεσία αποφεύγει να εκτεθεί με τέτοιου είδους επίσημες «αξιολογήσεις» των μαχητικών που βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Μητσοτάκης – Μακρόν

«Αυτή είναι η επόμενη γενιά αεροσκαφών, για ένα μελλοντικό όραμα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, και ένα νέο κεφάλαιο στην περιφερειακή ικανότητα της Ελλάδας» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter. «Ευχαριστώ τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν που με βοήθησε να ενισχύσω τη στρατηγική μας συνεργασία» τόνισε.
«Σε ευχαριστώ αγαπητέ Κυριάκο γι’ αυτή την εμπιστοσύνη προς τη Γαλλία και τη ναυαρχίδα της αεροναυπηγικής (βιομηχανίας) της, προς την Ευρώπη της κοινής άμυνας την οποία αρχίζουμε να οικοδομούμε» απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά συνολικά 24 Rafale και τρεις φρεγάτες Μπελαρά, δημιουργεί νέα δεδομένα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ενισχύει τους δεσμούς των δύο χωρών. Η γαλλική προεδρία στο α ´ εξάμηνο του 2022 και η στρατηγική για την στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν ο Μακρόν θα είναι ο νικητής όπως φαίνεται, των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν στη Γαλλία τον Απρίλιο – Μάιο.

Στο Στρασβούργο

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε και από το βήμα της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. «Θέλω σε αυτό το σημείο να πω ότι κατόπιν αιτήματος και σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους μας, δεν τους εγκαταλείψαμε απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε. «Μία χώρα στην Ευρώπη που έχει ορθώσει ανάστημα στις προκλήσεις αυτή είναι Γαλλία» τόνισε.

Τηλεδιάσκεψη

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με περίπου 100 πρέσβης και εκπροσώπους της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς. Θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost πολλά τηλεγραφήματα των πρέσβεων τα διαβάζει ο ίδιος γιατί θέλει να έχει προσωπική γνώση των όσων επισημαίνουν.

Τα ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία αποτελούν προμετωπίδα της εθνικής στρατηγικής. Στην τελευταία τοποθέτηση του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία στην ουσία δεν έχει αλλάξει την επιθετική της πολιτική και ότι οι κυρώσεις πρέπει πάντα να είναι πάνω στο τραπέζι. Όταν απειλείται η Ελλάδα απειλείται η ίδια η Ευρώπη γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά όπως επισημαίνει σε όλες τις ομιλίες του στα ευρωπαϊκά ακροατήρια.

Ο Ταγίπ και ο γαμπρός

Στην εθνική αμυντική βιομηχανία η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει στον σύζυγο της κόρης του, αναφέρθηκε ο Ερντογάν την ώρα που τα γαλλικά Rafale πετούσαν στον Αττικό ουρανό. «Από που ξεκινήσαμε και που φτάσαμε» δήλωσε. «Για πολλούς αιώνες μας έλεγαν πως δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε, μας έλεγαν πως δεν ήταν αρκετό το μυαλό μας και το μέγεθος μας, αλλά δείξαμε σε όλους πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα καλύτερα από όλους».

«Μαζί με τη βοήθεια του θεού κατασκευάσαμε τα εναέρια μέσα μας»! τόνισε. «Κατασκευάσαμε τα αεροσκάφη μας. Κατασκευάσαμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Είναι έτοιμα και οπλισμένα. Προχωρήσαμε τόσο πολύ που τα ζητάνε εκείνες οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Αυτές οι τεράστιες χώρες

Πληθωρισμός 80-100%!

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού όμως είναι αυτός ο οποίος απασχολεί τον Τούρκο πολίτη καθώς βλέπει συνεχώς μα συρρικνώνεται το οικογενειακό εισόδημα. «Τώρα θα δείτε ότι η στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει πληθωρισμο για τον Ιανουάριο 40%» δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν πρόεδρος του κόμματος Deva. «Ο πραγματικός πληθωρισμός όμως ξεπερνάει το 80-100%

Ο Ερντογάν υπηρετεί στην ουσία την ρήση έξω πάμε καλά αλλά μέσα η κατάσταση είναι κακή. Επιχειρεί να ξανακτίσει τις συμμαχίες που ο ίδιος γκρέμισε με τις στρατηγικές επιλογές που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια διείσδυσης στα Βαλκάνια αλλά και στις χώρες του Κόλπου με τις οποίες είχε έρθει σε μεγάλη κόντρα και διατήρησε σχέσεις μόνο με το Κατάρ.

Ρίχνει νερό στο κρασί του για να κάνει και την μεγάλη υπέρβαση, να ανοίξει γέφυρες με το Ισραήλ το οποίο αποκαλούσε κράτος – τρομοκράτη που δολοφονεί τους μουσουλμάνους αδελφούς στην Παλαιστίνη. Ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ είναι στα σκαριά και πρόσκληση ή δικό του ταξίδι στο Ισραήλ.

Εκεί βρίσκεται σήμερα για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντς. Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, σε ανάρτησή της στο twitter, χαρακτηρίζει την επίσκεψη «σημαντική για την αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας». «Οι τομείς της ασφάλειας και της άμυνας αποτελούν πυλώνες των διμερών σχέσεων» τονίζει και έχουν «άμεση συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια». «Καλοδεχούμενο και φίλο» αναφέρει τον υπουργό Άμυνας. «Γίνονται όλο και ισχυρότερες» οι σχέσεις των δυο κρατών.

Διπλωματικός πυρετός

Χθες ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας – Σερβίας. Οι συνομιλίες αφορούσαν όλο των φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο την «εμβάθυνση και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας», περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τα Βαλκάνια.

Όταν η ΕΕ αδρανεί, αφήνει παράθυρα για να δημιουργηθούν νέες σφαίρες επιρροής από άλλες χώρες με προεξάρχουσα την Τουρκία. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των δυτικών Βαλκανίων παραμένει ζητούμενο οπότε, η μία μετά την άλλη οι χώρες αυτές απογοητεύονται από την πολιτική των Βρυξελλών και στρώνουν κόκκινο χαλί στον Ερντογάν.

Το ίδιο συνέβη και στην Αλβανία την οποίαν επισκέφτηκε. Η Ελλάδα όμως φαίνεται αποφασισμένη να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό στρατηγικό στόχο των δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε την Βουλγαρία και συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Κιρίλ Πέτκοφ, θα βρίσκεται στο Βελιγράδι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ενώ τον Φεβρουάριο είναι πολύ πιθανό να προστεθεί στο πρόγραμμα του η Κροατία και η Ρουμανία. Στην Σερβία θα έχει συνομιλίες με τον Βούτσιτς και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας.


σχετικα αρθρα