ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πολιτική Προστασία βυθίστηκε στο χιόνι της Αττικής Οδού - Κακός συντονισμός και μπαλάκι ευθυνών - Κλειστά σχολεία και δικαστήρια και την Τετάρτη

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2022, 06:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2022, 09:56
Η Πολιτική Προστασία βυθίστηκε στο χιόνι της Αττικής Οδού - Κακός συντονισμός και μπαλάκι ευθυνών - Κλειστά σχολεία και δικαστήρια και την Τετάρτη
Facebook Twitter Whatsapp

Τα παθήματα της «Μήδειας» του 2021 δεν έγιναν μαθήματα.

Η αδυναμία αποτελεσματικού συντονισμού που πέρασε μετά τις τελευταίες κυβερνητικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, πάγωσε την Αττική όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας όχι μόνο γιατί κάνει κρύο αλλά και γιατί έδωσε την εικόνα για αρκετές ώρες σε αρκετά σημεία ότι δεν υπάρχει κράτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό όπου επί ώρες ήταν εγκλωβισμένα Ι.Χ αρκετά με οικογένειες. Ο υπουργός κ.Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην παραχωρησιούχο εταιρεία στην Αττική Οδό (Άκτωρ) την οποία κατηγόρησε ότι δεν φρόντισε να αποφευχθεί το εφιαλτικό μπλοκάρισμα, παρά τις συνεννοήσεις που έγιναν και η εισήγηση του προς τον πρωθυπουργό είναι να αναζητηθούν ευθύνες. Δεν χρειάζεται πάντως εισήγηση. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε με την σημερινή κυβέρνηση προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα εάν κλείσει η Αττική Οδός για πάνω από μία ώρα.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, πέρα από τις ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες, υπήρξε και κακός συντονισμός της Πολιτικής Προστασίας. Δεν έγιναν οι σωστές συσκέψεις. Δεν υπήρχε ούτε επαρκής παρουσία της Τροχαίας και έτσι ήρθε το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Νταλίκες δίπλωσαν και στα δυο ρεύματα. Έκλεισαν γρήγορα και οι είσοδοι της Αττικής Οδού. Οδηγοί περιέγραφαν την απίστευτη περιπέτεια τους. Χωρίς νερό και φαγητό, μέσα στο κρύο και την αβεβαιότητα επί ώρες. Στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο τα εκχιονιστικά να ανοίξουν τη μια πλευρά της Αττικής Οδού και να γκρεμίσουν τις μπάρες ώστε να μπορούν να φεύγουν τα Ι.Χ με αναστροφή. Αργά το βράδυ αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανώς εκνευρισμένος ήταν σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη από το Μαξίμου με όλους τους φορείς. Υπήρξε γενικώς μια σύγχυση για το ποιος θα έπαιρνε την οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση. Να κλείσει ή όχι η Αττική Οδός κλπ. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τα παθήματα της Μήδειας του 2021 δεν έγιναν μαθήματα.

Πολιτικό κόστος

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ μούδιασαν από τις εικόνες χάους που εκτυλίσσονταν. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την κακοκαιρία ήταν γνωστές αρκετά 24ωρα πριν. Η ετοιμότητα ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η «ελπίδα» όπως ονομάστηκε το καιρικά φαινόμενο πνίγηκε στο χιόνι. Εφτά - οχτώ ώρες ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε πλήρη παράλυση την Αττική, από το κέντρο της πόλης έως τα προάστια που έζησαν το μεγάλο δράμα.

Τα εκχιονιστικά ήταν εξαφανισμένα και από κεντρικές αρτηρίες. Στις 7-8 το βράδυ η Πατησίων, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας έμοιαζαν με το ..Ζάππειο. Ούτε από εκεί πέρασαν τα εκχιονιστικά, ή για να ρίξουν αλάτι. Η οδός Κανάρη στο Κολωνάκι ήταν απροσπέλαστη διότι σπασμένα δένδρα από το βάρος του χιονιού δημιουργούσαν εμπόδια.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδης μέσα σε τρεις ώρες έκανε δυο δημόσιες ενημερώσεις. Αναγνώρισε ότι έγιναν αστοχίες και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες.

Με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την Αττική Οδό, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Η παραχωρησιούχος Αττική Οδός μετά την πρώτη της ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων άφηνε αιχμές και για την απειρία των οδηγών, εξαναγκάστηκε να προβεί σε νέα δήλωση και να ζητήσει και συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, τονίζοντας πως τώρα προέχει ο απεγκλωβισμός των οδηγών. Στη συνέχεια, τόνισε, ότι θα αναφερθεί αναλυτικά στα αίτια των όσων συνέβησαν.

Πυρ ομαδόν

«Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;» ήταν το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» τόνισε. «Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού; Πότε επιτέλους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα ενημερώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες για την εξέλιξη της περιπέτειάς τους; Ανεπαρκείς, ανεύθυνοι, αδιάφοροι.
Και μη χειρότερα

Το «ανεπαρκές επιτελικό κράτος της ΝΔ», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Επισήμανε το γεγονός ότι ενώ εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, τα σχολεία και τα δικαστήρια θα μείνουν κλειστά και την Τετάρτη στην Αττική. Τα εμβολιαστικά κέντρα που επίσης έκλεισαν γιατί ήταν αδύνατη η πρόσβαση, πιθανόν να ανοίξουν την Τετάρτη εάν τα καιρικά φαινόμενα υποχωρήσουν όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr