current views are: 10

30 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:00

Σε ποιες συμμαχίες επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός και εκτός Ελλάδας

Στο χτίσιμο συμμαχιών, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, έχει επενδύσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσίευση 06:00’

Στο χτίσιμο συμμαχιών, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, έχει επενδύσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο χτίσιμο συμμαχιών, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, έχει επενδύσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.  Εντός Ελλάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς το παρόν επενδύουν σε «συμμαχίες» με την κοινωνία και σε καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάθε άλλη συμπόρευση θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και τις ισορροπίες που θα διαμορφώσει η κάλπη. 

Το ίδιο σημαντικό για τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα και στο εξωτερικό, καθώς θέλει να έχει εξασφαλίσει από τώρα τη στήριξη των εταίρων όταν το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί του χρόνου τέτοια εποχή και θα πρέπει να αποφασιστεί ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η στήριξη αυτή θα είναι και το κλειδί για την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για υψηλά πλεονάσματα που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. 

Ένα πρώτο στίγμα για την αντιμετώπιση που θα έχει ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρωθυπουργός, δόθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Γερμανός πολιτικός και στις δημόσιες δηλώσεις του θεώρησε «τελειωμένο» πολιτικά τον κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε «ισχυρό παίκτη» για την επόμενη μέρα τον κ. Μητσοτάκη. 

Ο κ. Βέμπερ, δεν είναι κάποιος τυχαίος πολιτικός στη Γερμανία, αλλά διακεκριμένο στέλεχος των βαυαρών Χριστιακοινωνιστών που συμμετέχουν στο συνασπισμό του Βερολίνου υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Έχοντας εκλεγεί στα 29 του – ο νεότερος βουλευτής στη χώρα του, ο λόγος του μετρά όχι μόνο στις Βρυξέλλες όπου ηγείται της μεγαλύτερης ευρωοομάδας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας. 

Αίσθηση είχαν προκαλέσει και οι δηλώσεις του για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό», έχει πει μεταξύ άλλων. «Τους τελευταίους μήνες ο Τσίπρας έχει αναλώσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και αυτό έχει δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις», έχει τονίσει επίσης. 

Άριστες σχέσεις έχει ο πρόεδρος της ΝΔ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί στο Παρίσι, όταν ο κ. Μακρόν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομίας. Στη συνάντηση εκείνη και οι δύο, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, είχαν τονίσει την προσήλωσή τους στις μεταρρυθμίσεις, ενώ το έγκυρο περιοδικό Politico τους έχει χαρακτηρίσει ως τους νέους πολιτικούς που θα αφήσουν το σημάδι τους στην Ευρώπη. 

Υπενθυμίζεται, ότι στους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει τακτικά και τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενώ συναντά και στην Αθήνα και στο εξωτερικό ξένους ηγέτες και αξιωματούχους. 


σχετικα αρθρα