current views are: 6

2 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:43

Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή των καναλαρχών για τη μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες

Απόφαση της επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Δημοσίευση 14:43’

Απόφαση της επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Απορριπτική ήταν η απόφαση που εξέδωσε η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση της  Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ)  με την οποία ζητούσε τα μέλη της (ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών)   να μη υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες .

Συγκεκριμένα , η  ΕΙΤΗΣΕΕ  ζητούσε να ανασταλεί (σ.σ. εκκρεμεί και αίτηση ακύρωσης) η ισχύς του νόμου, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και η σιωπηρή απόρριψη της αίτησής της προς την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες») για το καθεστώς δηλώσεων πόθεν έσχες.

Αναλυτικότερα, οι καναλάρχες, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν, αλλά και να μην υποβάλλουν  καθόλου δηλώσεις.   
Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται  ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ  δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κτλ., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας κτλ. κρίθηκαν «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια».

 


σχετικα αρθρα