ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «τυχεροί» σημαιοφόροι συνεχίζουν να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2017, 22:29 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2017, 22:29
Οι «τυχεροί» σημαιοφόροι συνεχίζουν να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε σύμβολο... αντιπαράθεσης μετατράπηκε η σημαία, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι πλέον οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις του Δημοτικού θα καθορίζονται ύστερα από κλήρωση, αντί βαθμολογίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε σύμβολο... αντιπαράθεσης μετατράπηκε η σημαία, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι πλέον οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις του Δημοτικού θα καθορίζονται ύστερα από κλήρωση, αντί βαθμολογίας.

Σε μείζον θέμα πολιτικής σύγκρουσης έχει μετατραπεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει τα δεδομένα στην επιλογή των σημαιοφόρων του Δημοτικού, στις μαθητικές παρελάσεις. 

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι «δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Μετά από 20 χρόνια εκδίδεται ένα νέο ΠΔ για τα δημοτικά σχολεία, που αναβαθμίζει την καθημερινότητά τους και την κάνει συμβατή με τις αλλαγές που στο μεταξύ έχουν συντελεστεί», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Η ευρύτερη συζήτηση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων στα σχολεία δεν πρέπει να ευτελίζεται με άναρθρες κραυγές, αλλά να διεξάγεται με επιχειρήματα που αρμόζουν σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία». 

ΝΔ: Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πρώτο αντέδρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόνισε για το θέμα:«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής.  Επιπλέον, καταργεί την παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού. 
Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη.  
Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας. 
 Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας» καταλήγει η ΝΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας

Με δεικτικό τρόπο σχολίασε  επίσης ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος  Μητσοτάκης την απόφαση της κυβέρνησης για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων να επιλέγονται ως σημαιοφόροι έπειτα από κλήρωση και όχι με βάση την βαθμολογία τους στα μαθήματα όπως γίνονταν έως σήμερα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κυριάκος  Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter:  "Σημαιοφόροι με κλήρωση: Ετσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία"

Ανδρέας Λοβέρδος: Την σημαία πλέον θα την κρατά ο τυχέρος 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «αντιπαιδαγωγική»

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα επιλογής σημαιοφόρων στα Δημοτικά σχολεία ώστε οι επικεφαλής των παρελάσεων να επιλέγονται με κλήρωση και όχι με τον βαθμό επίδοσης άσκησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε πως πρόκειται για «αντιπαιδαγωγική ρύθμιση. Οι γονείς των αριστούχων μαθητών αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές ήταν περήφανοι. Τώρα μετρά η τύχη και όχι η αριστεία. Δεν είστε εχθροί της αριστείας, είστε έξαλλοι εχθροί της αριστείας», ενώ σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε «Την σημαία πλέον θα την κρατά ο τυχερός. Όχι ο άξιος. Ακραίος, έξαλλος, δογματικός φανατισμός κατά της αριστείας. Όχι αστεία…»

Σταύρος Θεοδωράκης:  Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα

«Για την κυβέρνηση εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Σε τομείς όπως της Παιδείας, τα χειρότερα είναι μπροστά μας» επεσήμανε, καθώς όπως είπε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «επιλέγουν την Παιδεία ως τελευταίο σταθμό της ήττας τους». Θύμισε, πάντως, το αίτημα του Ποταμιού για αποβολή των φοιτητικών παρατάξεων από τα Πανεπιστήμια, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Σορβόνης, όπου οι φοιτητές έχουν αναλάβει τη διοίκηση τμημάτων του Πανεπιστημίου από το κυλικείο ως τη Βιβλιοθήκη ως προσωπικότητες και όχι ως οργανωμένα σύνολα, κάτι που απαγορεύεται ρητώς.

Ποτάμι: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστέλλει τη σημαία της αριστείας

«Τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά, και όσους υπουργούς Παιδείας και αν αλλάξει ο κ. Τσίπρας, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για άλλους λόγους, όλοι πρεσβεύουν αυτήν τη ρήση του κ. Μπαλτά» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού.

Κατόπιν τούτου, ο Τομέας Παιδείας του κόμματος υποστηρίζει ότι «έτσι και ο κ. Γαβρόγλου, ενώ στη Βουλή υπήρχε η συζήτηση για την τριτοβάθμια Παιδεία, έφερε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017), με το οποίο ορίζει πλέον την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών μέσω κλήρωσης».

Το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «καθημερινά, με λόγια και με έργα, αποδεικνύει την ιδεοληπτική της αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας. Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, κάτι τόσο τιμητικό, όπως το να είσαι η/ο σημαιοφόρος του σχολείου σου, μετατρέπεται σε μία διαδικαστική υποσημείωση. Έτσι, για ακόμη μία φορά, όπως και με τον τρόπο εισαγωγής στα πειραματικά σχολεία, "μαθαίνει" στα παιδιά μας ότι για να ξεχωρίσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια αλλά "τύχη"!».

Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Παιδείας, τον οποίο καλεί να αποσύρει το συγκεκριμένο Διάταγμα. «Εκτός, βέβαια, και αν σκέφτονται ήδη σε επόμενη έκδοση ΠΔ, να ορίσουν οι μαθητές να ψηφίζουν για τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες…» σχολιάζει σκωπτικά ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού.

ΔΗΜΑΡ: Καταργούν την αριστεία αντί να καταργήσουν τις «στρατιωτικού τύπου» μαθητικές παρελάσεις

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει και η Δημοκρατική Αριστερά για την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά με κλήρωση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. 

«Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να καταργήσουν τις μαθητικές παρελάσεις, αποφάσισαν να καταργήσουν την αριστεία! Με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, οι σημαιοφόροι στις μαθητικές παρελάσεις θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση. Δεν θα είναι αυτοί με την καλύτερη επίδοση αλλά οι πιο τυχεροί! Είναι πλέον εύκολα αντιληπτό το “όραμα” του κ. Τσίπρα για τα “σχολειά”. Ο εξισωτισμός προς τα κάτω όμως δεν είναι προοδευτική αλλά ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική» σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «ο ΣΥΡΙΖΑ μένει προσκολλημένος στις εμμονές του και δεν προχωρά ούτε στο πεδίο βασικών αλλαγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια, όπως για παράδειγμα στο θέμα των μαθητικών παρελάσεων. Η ιστορία όμως δεν πρέπει να υπενθυμίζεται μέσα από “στρατιωτικού τύπου” παρελάσεις των μαθητών, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν από εναλλακτικές μορφές εκδηλώσεων, αλλά μέσα από τη σωστή διδασκαλία στα σχολεία. Αν οραματιζόμαστε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιβράβευση της προσπάθειας, για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία».

Καταλήγοντας, σημειώνει: «Επιτέλους η χώρα χρειάζεται παντού προοδευτικές τομές. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ λέμε ΝΑΙ στην αριστεία και OΧΙ στον αναχρονιστικό θεσμό των “στρατιωτικού τύπου” μαθητικών παρελάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ

Νωρίτερα το newpost.gr επικοινώνησε τόσο με το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Πολίτη ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές είναι προς την σωστή κατεύθυνση ,όσο και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) Θανάση Κικίνη που δήλωσε πως είναι προβληματικό ότι ψηφίζεται χωρίς πρώτα να συζητηθεί.