current views are: 12

2 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση10:10

Διάσκεψη ΕΛΚ για την Ουκρανία συγκάλεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Στη Διάσκεψη, που συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, όλοι οι ευρωβουλευτές και οι εθνικοί βουλευτές, με μια φωνή καταδίκασαν τη μονομερή και άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόταξαν την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια. 

Δημοσίευση 10:10’

Στη Διάσκεψη, που συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, όλοι οι ευρωβουλευτές και οι εθνικοί βουλευτές, με μια φωνή καταδίκασαν τη μονομερή και άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόταξαν την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια. 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αρμόδιος για τις σχέσεις του ΕΛΚ με τα εθνικά κοινοβούλια, συγκάλεσε έκτακτη Διάσκεψη των Επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. 

Στη Διάσκεψη, που συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, όλοι οι ευρωβουλευτές και οι εθνικοί βουλευτές, με μια φωνή καταδίκασαν τη μονομερή και άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόταξαν την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο μέσα σε λίγες μέρες και συντάραξε τα θεμέλια της γεωπολιτικής σταθερότητας της Δύσης. Ο Πούτιν παραβίασε κατάφορα το διεθνές δίκαιο, αδιαφόρησε για το διεθνές status quo, και πόνταρε στον αλυτρωτισμό και στον αναθεωρητισμό. Θέλησε να επιβάλλει μονομερώς αλλαγή συνόρων, παραβιάζοντας τη διεθνή τάξη και το διεθνές δίκαιο, επανέφερε σκηνές από τα πιο σκοτεινά κομμάτια της ιστορίας μας και στέρησε πολλές ζωές αθώων.  Σε αυτόν τον πόλεμο, ο Δυτικός κόσμος πρέπει να απαντήσει ενωμένα. Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο σε αυταρχικούς ηγέτες να επιβάλλουν τα αλυτρωτικά και αναθεωρητικά τους σχέδια. Γι΄αυτό, περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι των αναθεωρητικών δυνάμεων στα σύνορα της Ευρώπης. Οι άμεσες και αποτελεσματικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία αποτελούν παράδειγμα των υψηλών δυνατοτήτων της για μια συντονισμένη εξωτερική πολιτική. Τα οικονομικά όπλα που διαθέτουμε πρέπει όμως να συνοδευτούν και από περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής προέκτασης της Ένωσης. Δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να μη βάλουμε τώρα στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα αυτό». Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη η ελευθερία και το κράτος δικαίου είναι αρχές και αξίες που δεν μπορεί να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση με την όποια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Ο Πρόεδρος Βέμπερ, συνεχάρη τον κ. Μεϊμαράκη για την πρωτοβουλία του, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο Ουκρανικός λαός μάχεται για την προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας και κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι με τις πράξεις του αποσκοπεί στο διχασμό της ευρωπαϊκής κοινωνίας προάγοντας εθνικιστικές ρητορικές. Στήριξε παράλληλα τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας την ανάγκη για ανάληψη περαιτέρω δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε άμεση και στενή συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε τη ρωσική εισβολή από πλευράς Κύπρου και επισήμανε ότι τα εργαλεία κυρώσεων της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης ενάντια στις αναθεωρητικές δυνάμεις κάνοντας ρητή αναφορά στην παράνομη εισβολή του 1974, ούσα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα κάτω από καθεστώς στρατιωτικής κατοχής. 

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής από πλευράς ΕΛΚ για την Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος για την Ουκρανία Michael Gahler και η Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Rasa Juknevičienė, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη υιοθέτησης μιας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής στρατηγικής πρόληψης κρίσεων απέναντι σε απειλές και αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και στην επιτυχή υπερψήφιση, με ιστορικά μεγάλη πλειοψηφία, του ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής με 637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές. 


σχετικα αρθρα