current views are: 8

8 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση10:23

«Πυρ ομαδόν» από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την τεράστια καταστροφή στα Κύθηρα

Σφοδρή σύγκρουση και κατηγορίες στον Νίκο Τόσκα

Δημοσίευση 10:23’

Σφοδρή σύγκρουση και κατηγορίες στον Νίκο Τόσκα

Λάδι στη “φωτιά” έριξαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα με τις οποίες εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον Δήμαρχο του νησιού Στράτο Χαρχαλάκη όσο και  στο κόμμα της ΝΔ κατηγορώντας τους για υποκρισία. Συγκεκριμένα ο κ. Τόσκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως:«Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή» 

Νίκος Τόσκας: Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει θράσος και προκαλεί ντροπή

Ο κ. Τόσκας στη συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων: “Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα.Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001“.

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα Ericsson, διευκρινίζει ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Τόσκας κατηγορεί τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως λέει, βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

«Εγώ μίλαγα κάθε μισή ώρα με τον δήμαρχο. Είχα γίνει ο ίδιος κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και έρχεται να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι και αγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να κοιμηθούν τέσσερις μέρες εκεί πέρα» δηλώνει. 

Ζητά, τέλος, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που με ανάρτησή του στο Twitter στήριξε τον δήμαρχο των Κυθήρων κ. Στράτο Χαρχαλάκη και τόνισε πως σκοπός του κόμματός του είναι δεν είναι να διχάσει αλλά να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται 

Ο κ. Μητοστάκης έγραψε: “Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει απο τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται.Εμείς δεν διχάζουμε πάνω στα καμένα. Θέτουμε ερωτήματα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. #Κύθηρα

Ο δήμαρχος του νησιού εξάλλου κ. Στράτος Χαρχαλάκης απάντησε με μήνυμά του στα social media στον κ.Τόσκα αναφέροντας: 
Το να ισχυρίζεται ο κ. Τόσκας ότι ο Δήμαρχος ενός νησιού που καιγόταν φώναζε για κομματικούς λόγους και όχι για να σώσει τον τόπο του είναι τουλάχιστον αισχρό και χυδαίο… ΝΤΡΟΠΗ“.

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου:Ο Τόσκας αποδεικνύεται ξανά τραγικά ανεπαρκής

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του κ. Τόσκα με αφορμή την πυρκαγιά στα Κύθηρα και τα προβλήματα της πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν έκανε ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με δήλωσή του.

Όπως σχολιάζει: «Η καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, έβγαλε στην επιφάνεια πολλά κρίσιμα προβλήματα της πολιτικής προστασίας κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Στη συνέχεια, ο πρώην Υφυπουργός αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις εναέριων πυροσβεστικών μέσων που παρουσιάζει η κάλυψη της Επικράτειας σημειώνοντας πως: «Σήμερα αποδεικνύεται ότι εκτός από τον υπεργερασμένο Εθνικό εναέριο στόλο έχουν μισθωθεί  μόνο τρία βαρέως τύπου Ελικόπτερα  Erickson, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα να έχουν μείνει χωρίς ελικόπτερο.
Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος που έχει, είναι πλέον εξαντλημένο και καταπονημένο από τις συνεχείς μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών
».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε πως τα στελέχη της Πυροσβεστικής καταγγέλουν «έλλειψη συντονισμού και ορθολογικής διαχείρισης από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στα παραπάνω «προστίθενται οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε κονδύλια για συντήρηση, επισκευές οχημάτων  και αντικαταστάσεις ελαστικών».

Τέλος, σχετικά με τον κ. Τόσκα δηλώσε ότι: «αποδεικνύεται, μια ακόμα φορά, τραγικά ανεπαρκής στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και δυστυχώς η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα».


σχετικα αρθρα